Septorinoplastide fonksiyonel ve estetik sonuçların; sosyal görünüş kaygısı ölçeği, rinoplasti sonuç değerlendirme anketi (ROE-T) ve sinüs-burun sonuç testi (SNOT-22) ile değerlendirilmesi
Evaluation of functional and aesthetic outcomes in septorhinoplasty using the social appearance anxiety scale, rhinoplasty outcomes evaluation (ROE-T), and the sino-nasal outcome test-22 (SNOT-22)
  1. Tez No: 1012393
  2. Yazar: ELİF ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA ŞENCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Septorinoplasti, Septal Ekstansiyon Grefti, Kolumellar Strut Grefti, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Rinoplasti Sonuç Değerlendirme Anketi, SNOT-22, Septorhinoplasty, Septal Extension Graft, Columellar Strut Graft, Social Appearance Anxiety Scale, Rhinoplasty Outcomes Evaluation Questionnaire, SNOT-22
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Çetinkaya E. Septorinoplastide Fonksiyonel ve Estetik Sonuçların; Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Rinoplasti Sonuç Değerlendirme Anketi (ROE-T) ve Sinüs-Burun Sonuç Testi (SNOT-22) ile Değerlendirilmesi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Kırıkkale, 2026. Bu çalışma, septorinoplasti ameliyatı uygulanan hastalarda estetik algının ve fonksiyonel semptomların preoperatif ve postoperatif uygulanan Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Rinoplasti Sonuç Değerlendirme Anketi (ROE-T) ve Sinüs-Burun Sonuç Testi (SNOT-22) ile değerlendirmeyi, aynı zamanda ameliyatta kullanılan teknik ve greftlerin bu sonuçlara etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışmaya 47 kadın 20 erkek olmak üzere 67 septorinoplasti hastası dahil edilmiştir. Tüm hastaların ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrası 3. ay rutin kontrol muayenesinde Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği, Rinoplasti Sonuç Değerlendirme Anketi (ROE-T) ve Sinüs-Burun Sonuç Testi (SNOT-22) anketlerini doldurmaları istenmiştir. Bunlarla beraber hastalarda kullanılan greftler de not edilmiştir. Çalışmamızda ameliyat öncesi SNOT-22 skoru medyan değeri erkek hastalarda kadın hastalara kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0.032). Aynı zamanda erkek hastalarda SNOT-22 skoruna göre ameliyat sonrası sinonazal problemlerdeki düşüş daha fazla olmuştur (p=0.004). Çalışma sonucunda bahsedilen anketlerdeki skor farkının, septal ekstansiyon grefti ile kolumellar strut grefti grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı görülmüştür (p=0.126). Sonuç olarak septorinoplasti, hastaların estetik memnuniyetini artıran ve sinonazal semptomları anlamlı düzeyde azaltan etkili bir cerrahi girişimdir. Bu doğrultuda, hastaların cinsiyet ve yaş gruplarına göre beklentilerinin yanı sıra mevcut estetik ve fonksiyonel durumlarının bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilerek cerrahi planlamanın yapılması, hasta memnuniyetinin optimal düzeye ulaşmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Çetinkaya E. Evaluation of Functional and Aesthetic Outcomes in Septorhinoplasty Using the Social Appearance Anxiety Scale, Rhinoplasty Outcomes Evaluation (ROE-T), and the Sino-Nasal Outcome Test-22 (SNOT-22), Specialization Thesis, Kırıkkale, 2026. This study aimed to evaluate aesthetic perception and functional symptoms in patients undergoing septorhinoplasty using the Social Appearance Anxiety Scale, Rhinoplasty Outcomes Evaluation (ROE-T), and Sino-Nasal Outcome Test-22 (SNOT-22) in the preoperative and postoperative periods, and to investigate the effect of the surgical techniques and graft types on these outcomes. A total of 67 patients (47 females, 20 males) who underwent septorhinoplasty were included. All patients completed the Social Appearance Anxiety Scale, Rhinoplasty Outcomes Evaluation–Turkish version (ROE-T), and Sino-Nasal Outcome Test-22 (SNOT-22) preoperatively and at the routine third-month postoperative follow-up. Graft types were also recorded. The median preoperative SNOT-22 score was significantly higher in males than in females (p=0.032), and males showed a greater postoperative reduction in sinonasal symptoms according to SNOT-22 (p=0.004). No statistically significant difference was found between septal extension and columellar strut graft groups regarding changes in questionnaire scores (p=0.126). In conclusion, septorhinoplasty is an effective surgical procedure that significantly improves aesthetic satisfaction and reduces sinonasal symptoms. Comprehensive preoperative evaluation of patients' expectations, together with their demographic characteristics and baseline functional and aesthetic status, may contribute to optimal surgical planning and higher postoperative patient satisfaction.