Kadınların endometrium kanseri farkındalığının belirlenmesi: Bir ölçek geliştirme çalışması
A study on the development of a scale to measure women'sawareness of endometrium cancer
  1. Tez No: 1012420
  2. Yazar: BÜŞRA İŞBİLİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUVEYDE AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, Kanser farkındalığı, Endometrium kanseri farkındalığı, Kadın, Hemşirelik, Endometrial cancer, Cancer Awareness, Endometrial Cancer Awareness, Women, Nursing
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada;“Endometrium Kanseri Farkındalık Ölçeği”nin geliştirilmesi ve kadınların endometrium kanseri farkındalığını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Metadolojik tipte olan bu araştırma Ekim 2024- Haziran 2025 tarihleri arasında Samsun da bir üniversite hastanesine başvuran 618 kadın ile yürütülmüştür. Araştırmanın verileri; Kişisel Bilgi Formu, Kadınların Endometrium Kanseri Farkındalık Ölçeği Taslak Formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde; kapsam geçerlik indeksi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, madde ayırt edicilik %27'lik alt ve üst grup karşılaştırılması yapılmıştır. Güvenirlik için Cronbach Alpha, Spearman Brown, Guttman, madde-toplam korelasyon testleri ve test-tekrar test analizleri kullanılmıştır. Endometrium kanseri farkındalığını etkileyen faktörleri belirlemek için çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçeğin risk faktörleri, belirtiler ve erken tanı ve korunma olmak üzere üç alt ölçekten oluştuğu ve toplamda 26 madde içerdiği belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucuna göre üç alt ölçeğin iyi uyum gösterdiği saptanmıştır. Üç alt ölçek için cronbach alfa güvenirlik katsayıları sırasıyla 0.79, 0.80 ve 0.68, Spearman-Brown katsayısı sırasıyla 0.78, 0.81 ve 0.69; Guttman Split-Half değeri 0.78, 0.79 ve 0.67 olduğu saptanmıştır. Test-tekrar test analizinde tüm boyutlarda güçlü pozitif korelasyon (r=0.95–0.99; p<0.001) olduğu ve ölçümlerin zamana karşı kararlı olduğu belirlenmiştir. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda; düzenli jinekolojik muayene yaptıranların, endometrium kanserini duyanların risk faktörleri farkındalığının; 20-30 yaş grubunda ve evli olan katılımcıların belirtilere ilişkin farkındalığının; evli, kansere yönelik tarama testi yaptıran ve daha önce endometrium kanserini duyan katılımcıların erken tanı ve koruma farkındalığının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Sonuç: Kadınların endometrium farkındalığını belirlemek için geliştirilen“Endometrium Kanseri Farkındalık Ölçeği'nin”geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to develop an“Endometrial Cancer Awareness Scale”and to identify the factors influencing women's awareness of endometrial cancer. Material and Method: This methodological study involved 618 women who presented at a university hospital in Samsun from October 2024 to June 2025. The Personal Information Form and Women's Endometrial Cancer Awareness Draft Form were used to collect data. The analysis of the data included the content validity index, exploratory and confirmatory factor analyses, and item discrimination (27%) for comparisons between subgroups and the upper group. For reliability, we used Cronbach's Alpha, Spearman-Brown, Guttman, item-total correlation tests, and test-retest analyses. Hierarchical multiple regression analysis was employed to identify the determinants influencing endometrial cancer awareness. Results: Exploratory factor analysis demonstrated that the scale consisted of three subscales: risk factors, symptoms, and early diagnosis and protection, containing 26 items. The confirmatory factor analysis results showed that the three subscales fit well. The Cronbach alpha reliability coefficients for the three subscales were 0.79, 0.80, and 0.68, respectively. The Spearman-Brown coefficient was 0.78, 0.81, and 0.69, respectively, and the Guttman Split-Half value was 0.78, 0.79, and 0.67. Test-retest analysis demonstrated a robust positive correlation across all dimensions (r=0.95–0.99; p<0.001), indicating the measurements' stability over time. The hierarchical regression analysis determined that individuals who underwent regular gynaecological examinations and were informed about endometrial cancer exhibited greater awareness of risk factors; participants aged 20-30 and those who were married demonstrated heightened awareness of symptoms; and individuals who were married, had undergone cancer screening tests, and were previously aware of endometrial cancer showed increased awareness of early diagnosis and prevention (p<0.05). Conclusion: The“Endometrial Cancer Awareness Scale”, which was developed to measure women's knowledge of endometrial cancer, has been found to be a reliable and valid measurement instrument.