Beam arm sıcaklığının X-ray enerjilerde simetri ve flatness üzerine etkisi
The effect of beam arm temperature on symmetry and flatness at X-ray energies
- Tez No: 1012421
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM GÜLCE ÇOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elekta Versa HD, IAEA TRS-398, SSD=100, 10×10/30×30, 6 MV/18 MV, BeamCheck, Simetri, Flatness, Constancy, Profil Analizi, Elekta Versa HD, IAEA TRS-398, SSD=100 cm, 10×10/30×30, 6 MV/18 MV, BeamCheck, Symmetry, Flatness, Constancy, Profile Analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Fiziği Bilim Dalı
Özet
Bu tezde Elekta Versa HD lineer hızlandırıcıda beam arm soğutma suyu sıcaklığının 28°C ve 45°C set değerlerine sabitlenmesinin, foton demetinin doz profilleri üzerinden değerlendirilen simetri ve flatness/constancy metriklerine etkisi gerçek ölçüm verileri ile araştırılmıştır. Ölçümler SSD=100 cm geometrisinde, 10×10 cm² ve 30×30 cm² alanlarda, 6 MV ve 18 MV foton enerjilerinde gerçekleştirilmiş; tüm ölçümler boyunca nominal doz hızı 600 MU/dk olarak kullanılmıştır. Her iki sıcaklık setinde elde edilen profil verileri, klinik kalite kontrol açısından kritik olan alan içi doz homojenliği ve profil kararlılığını temsil eden metrikler üzerinden karşılaştırılmış; sıcaklık değişiminin ölçüm parametreleri üzerindeki olası eğilimleri, alan boyutu ve enerji bağımlılığı dikkate alınarak yorumlanmıştır. Çalışma, beam arm soğutma koşullarının profil tabanlı kalite göstergeleri ile ilişkisini ortaya koyarak, rutin QA uygulamalarında sıcaklık kontrolünün önemine yönelik pratik bir değerlendirme sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effect of fixing the beam arm cooling water temperature at 28°C and 45°C on the symmetry and flatness/constancy metrics derived from dose profiles was investigated using real measurement data on the Elekta Versa HD linear accelerator. Measurements were performed at an SSD of 100 cm with 10×10 cm² and 30×30 cm² field sizes for 6 MV and 18 MV photon energies, while a nominal dose rate of 600 MU/min was used throughout the study. Dose profile data obtained at both temperature set points were compared using clinically relevant indicators of in-field dose uniformity and profile stability. The observed trends were interpreted by considering potential energy- and field-size-dependent behavior. Overall, the study aims to provide a practical evaluation of the relationship between beam arm cooling conditions and profile-based quality metrics, highlighting the relevance of temperature control in routine QA practices.