Okul öncesi çocuk oyun alanlarının incelenmesi: Bilecik ili örneği
An analysis of preschool playgrounds: The case of Bilecik province
  1. Tez No: 1012419
  2. Yazar: EMİNE ÖZKAN BULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAİF ZİLELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilecik, Oyun alanları, Bilecik, Playground
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Oyun, çocukların yaĢamı ve çevreyi tanımalarını sağlayan temel bir öğrenme aracıdır; bu nedenle çocukların geliĢimini destekleyen zengin çevrelere ihtiyaç vardır ve oyun alanları da onları yaĢama hazırlayan önemli öğrenme ortamlarıdır.“Okul Öncesi Çocuk Oyun Alanlarının Ġncelenmesi Bilecik Ġli Örneği”adlı bu çalıĢmada Bilecik ilinde 15 tane resmi anaokulunda inceleme yapılmıĢtır. AraĢtırma betimsel tarama yöntemi kullanılarak hazırlanmıĢtır. AraĢtırmanın n tel boyutunda, anaokullarında görev yapan 24 yönet c ve 28 öğretmenle görüĢme yapılarak çer k anal z uygulanmıĢtır. AraĢtırmanın n cel boyutunda se UlaĢ ve Ayan tarafından gel Ģt r len“Çocuk Oyun Alanlarını Değerlend rme Ölçeğ ”le 108 öğretmenden toplanan veriler, SPSS 26.00 istatistik paket programında değerlendirilmiĢtir. Bu araĢtırmada, Bilecik ilinde bulunan resmi anaokullarına ait oyun alanları öğretmen ve yönetici görüĢleri doğrultusunda değerlendirilmiĢtir. Elde edilen bulgulara göre; oyun alanlarının çocukların geliĢimi açısından önemli ve iĢlevsel bulunduğu görülmektedir. Oyun alanlarının özellikle öğretmenlere göre sosyal ve fiziksel geliĢimi desteklediği, yöneticilere göre ise tüm geliĢim alanlarına katkı sağladığı ifade edilmiĢtir. Ayrıca oyun alanların düzenli ve sık kullanıldığı, çocukların sosyalleĢmesine katkı sunduğu belirtilmiĢtir. Bununla birlikte temizlik ve bakım konusunda ise genel olarak bir sorun olmadığı ifade edilmiĢtir. Materyal çeĢitliliğinin artırılması gerektiği, bütçe ve fiziksel alan yetersizliklerinin bulunduğu ve oyun alanlarına yönelik hizmet içi eğitimlerin yeterli olmadığı yönünde görüĢler öne çıkmıĢtır. Ayrıca donanım yeterliliği, genel yeterlik, güvenlik, iĢlevsellik, hijyen ve aydınlatma açısından oyun alanlarının orta düzeyde olduğu değerlendirilmiĢtir. Sonuç olarak, Bilecik ilindeki resmi anaokullarında bulunan oyun alanlarının çocukların geliĢiminde etkili olduğunu; ancak donanım, materyal çeĢitliliği ve fiziksel imkânlar açısından orta düzeyde yeterliliğe sahip olduğu belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Play is a fundamental learning tool that enables children to understand life and their environment; therefore, rich environments that support children's development are necessary, and playgrounds are important learning environments that prepare them for life. In this study titled“Examination of Preschool Playgrounds: The Case of Bilecik Province,”15 public preschools in Bilecik province were examined. The research was prepared using a descriptive survey model approach. In the qualitative dimension of the research, content analysis was applied by interviewing 24 administrators and 28 teachers working in kindergartens. In the quantitative dimension of the research, data collected from 108 teachers using the“Child Playground Evaluation Scale”developed by UlaĢ and Ayan were evaluated using the SPSS 26.00 statistical package program. In this research, the playgrounds of public kindergartens in Bilecik province were evaluated based on the opinions of teachers and administrators. According to the findings, it has been observed that play areas are important and functional for children's development. It has been stated that play areas support social and physical development, especially according to teachers, and contribute to all areas of development, according to administrators. It has also been noted that play areas are used regularly and frequently and contribute to children's socialization. However, it has been stated that there is generally no problem in terms of cleanliness and maintenance. Opinions have been put forward that material diversity needs to be increased, that there are budget and physical space inadequacies, and that in-service training for play areas is insufficient. Furthermore, play areas have been assessed as being of medium level in terms of equipment adequacy, general adequacy, safety, functionality, hygiene, and lighting. In conclusion, it was determined that the playgrounds in official kindergartens in Bilecik province are effective in children's development; however, they are of medium adequacy in terms of equipment, material diversity, and physical facilities.