Ahmet Cevdet Paşa'da din ve modernleşme
Reli̇gi̇on and moderni̇zati̇on i̇n Ahmet Cevdet Pasha's thought
  1. Tez No: 1012440
  2. Yazar: ZEHRA AKTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Modernleşme, Modernleşmeci revizyonizm, Modernization, Modernization revisionism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
Özet
Ahmet Cevdet Paşa'nın din ve modernleşme anlayışı üzerine yapılan bu çalışmada Osmanlı Devleti'nin toplumsal ve kurumsal yapısı, geçirdiği modernleşme süreci Cevdet Paşa'nın değerlendirmeleri ışığında ele alınmıştır. Modernleşme katmanlı, kompleks ve çok boyutlu bir olgudur. Modernleşmeyi oluşturan unsurlar sosyal dokuyu doğrudan etkilemiştir. Osmanlı Devleti'nde modernleşme doğrultusunda izlenen politikaların devlet sistemi ve toplumsal yaşayış üzerindeki etkisi tartışılmazdır. Din kurumu Osmanlı Devleti'nin sistemsel varlığını devam ettirmesinde önemli bir unsur olmuştur. Ancak modernleşme sürecinin bir parçası olan sekülerleşme din kurumunun zayıflamasına neden olmuştur. Bu durum sistemsel bazı zafiyetlere yol açmıştır. 19.yy'da başlayan yenileşme hareketleriyle Osmanlı Devleti'nin özgün kurum ve yapıları modern dünyanın bir parçası haline gelmeye başlamıştır. Cevdet Paşa'nın yenileşme çalışmaları din ve modernleşme anlayışına yeni bir soluk getirecek niteliktedir. Cevdet Paşa geleneksel yanını korumakla birlikte yeniliğe açık bir şahsiyettir. Devletin üst düzey kademelerinde çeşitli görevlerde bulunması ona yaşadığı toplumun değerlerini, geleneklerini ve inançlarını yakından gözlemleme fırsatı sunmuştur. Osmanlı Devleti'nin temel dayanak noktalarını tespit etmiş ve bu bağlamda makul çözümler geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study on Ahmet Cevdet Pasha's understanding of religion and modernization, the social and institutional structure of the Ottoman State was taken up in the light of the evaluations of the modernization process Cevdet Pasha. Modernization is a layered, complex and multidimensional phenomenon. The elements that make up the modernization directly affected the social fabric. The politics of the Ottoman State in the direction of modernization are indisputable on the state system and on social life. Religious institutions have been an important factor in maintaining the systemic existence of the Ottoman State. However, secularization, which is part of the modernization process, caused the religious institution to weaken. This has led to some systematic weaknesses. With the modernization movements that started in the 19th century, the original institutions and structures of the Ottoman State began to become a part of the modern world. His renovation efforts will bring a new breath to the understanding of religion and modernization. He is a person who is open to innovation with preserving the traditional side. The various functions of the upper levels of the state have offered him the opportunity to closely observe the values, traditions and beliefs of the society in which he lived. He identified the basic pillars of the Ottoman State and developed reasonable solutions in this context.