Kurumsal eğitim yönetiminin çalışan performansı üzerine etkileri ve bir uygulama
The effects of corporate training management on employee performance: A case study
  1. Tez No: 1012452
  2. Yazar: AYBÜKE AVKAR İNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET ALPTEKİN KAYALI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel verimlilik, Öğrenme memnuniyeti, İş performansı, İşyeri öğrenmesi, Organizational productivity, Learning satisfaction, Job performance, Workplace learning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüz rekabetçi iş dünyasında, çalışan verimliliğini artırmaya yönelik stratejiler arasında kurumsal eğitim yönetimi önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma, kurumsal eğitim yönetimi uygulamalarının çalışanların verimliliğini destekleyen performans artışı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırma, Türkiye'de ve global ölçekte faaliyet gösteren büyük ölçekli bir beyaz eşya üreticisinin çağrı merkezi müşteri temsilcileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örneklemi, eğitim sürecine katılan ve eğitim öncesi–sonrası performans verilerine ulaşılabilen 500 müşteri temsilcisi oluşturmaktadır. Çalışmada ilişkisel tarama modeli benimsenmiş; veriler, kurumun performans karnelerinden elde edilen objektif performans puanları ile Yetişkin Eğitim Memnuniyeti Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Eğitim memnuniyeti; eğitmen sunum ve iletişim becerileri, eğitim ortamı, eğitim organizasyonu, eğitim amacı ve eğitim çıktıları alt boyutları üzerinden değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerin yanı sıra, eğitim öncesi ve sonrası performans puanlarını karşılaştırmak amacıyla bağımlı örneklem t-testi uygulanmıştır. Eğitim memnuniyeti alt boyutlarının demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla uygun karşılaştırma testleri kullanılmış; algı ile performans artışı arasındaki ilişki korelasyon ve Ki-kare analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular, eğitim sonrası performans puanlarının (79,52), eğitim öncesine kıyasla (76,74) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde arttığını göstermiştir (p<0,001). Eğitim memnuniyeti alt boyutlarının demografik değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı, ancak eğitime yönelik algı ile performans artışı arasında anlamlı bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar, kurumsal eğitimlerin çalışan performansını destekleyen stratejik bir yönetim aracı olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's competitive business environment, corporate training management plays a significant role among strategies aimed at increasing employee productivity. This study examines the effects of corporate training management practices on performance improvements that support employee productivity. The research was conducted with call center customer representatives of a large-scale white goods manufacturer operating in Türkiye and globally. The sample consists of 500 customer representatives who participated in the training process and for whom pre- and post-training performance data were available. A relational survey model was adopted in the study; the data were collected from objective performance scores obtained from the organization's performance scorecards and from perceptual data gathered through the Adult Training Satisfaction Scale. Training satisfaction was evaluated across the following sub-dimensions: trainer presentation and communication skills, training environment, training organization, training objectives, and training outcomes. In the data analysis, descriptive statistics were used alongside a paired-samples t-test to compare pre- and post-training performance scores. Appropriate comparative tests were employed to examine whether training satisfaction sub-dimensions differed according to demographic variables, and the relationship between training-related perceptions and performance improvement was assessed using correlation and chi-square analyses. The findings indicate that post-training performance scores (79.52) increased to a statistically significant degree compared to pre-training scores (76.74) (p<0.001). While training satisfaction sub-dimensions did not differ significantly according to demographic variables, a significant relationship was found between training-related perceptions and performance improvement. The results demonstrate that corporate training constitutes a strategic management tool that supports employee performance.