Evliliğe ilk adım: Kız istemenin sosyolojisi
The first step towards marriage: The sociology of asking for a girl's hand in marriage
  1. Tez No: 1012456
  2. Yazar: EMRE ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA CEYDA BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dramaturji, Habitus, Mekan, Dramaturgy, Habitus, Space
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Kız istemenin tarihsel önemini ve günümüz toplumundaki konumunu sosyolojik perspektifle ortaya çıkarmayı amaçlayan bu araştırma, temelde“kız isteme ritüeli, kültürel, sosyal ve sembolik bağlamda değerlendirildiğinde; ritüel öncesinde ve ritüel anında bireylerin yaşadıkları deneyimler ve bu ritüeli anlamlandırma biçimleri nelerdir?”sorusuna yanıt aramak üzere planlanmıştır. Bu doğrultuda araştırmada, nitel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 18 yaş ve üzeri nişanlı, yeni evli, uzun yıllardır evli olan kişiler ve organizasyon firması sahipleri oluşturmaktadır. Araştırmada 17 katılımcı ve 3 organizasyon firması sahibi ile derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Araştırma, fenomenolojik yaklaşım, sembolik etkileşimcilik kuramı ve Erving Goffman'ın dramaturjik yaklaşımı ekseninde şekillendirilmiştir. Ayrıca araştırmada Pierre Bourdieu'nün habitus ve sermaye türleri, toplumsal cinsiyet, aile ve akrabalık, ritüeller ve semboller ve kültür endüstrisi kavramlarına yer verilmiştir. Elde edilen analize göre kız isteme ritüeli, modernleşme, kentleşme ve bireyselleşmenin etkisi ile form değiştirmiş; salt“evliliğe ilk adım”olma niteliğini kaybetmiştir. Ailelerin etkin katılımının görüldüğü ve“rıza”mekanizmasının işlediği geleneksel pratiklerle uygulanan kız isteme; günümüzde artık çiftlerin ön planda olduğu ve ailelerin“onay”mercii konumunda yer aldığı“formaliteden”gerçekleştirilen bir“performans gösterisi”hâline gelmiştir. Bu gelişmeler çerçevesinde kız isteme ritüelinin tamamen ortadan kalkmadığını, sembolik anlamını koruyarak yeniden üretildiğini söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
This research, which aims to uncover the historical significance of the betrothal ceremony from a sociological perspective and its position in contemporary society, primarily focuses on the following questions: When the betrothal ceremony is evaluated within a cultural, social, and symbolic context; what are the experiences individuals have before and during the ceremony, and how do they interpret this ritual?It was designed to seek answers to the question: In this regard, the research employed a qualitative method. The population of the study consists of engaged couples, newlywed couples, couples who have been married for many years, and owners of event planning companies. In the research, in-depth interviews were conducted with 17 participants and three organization company owners. The research was structured along the lines of the phenomenological approach, symbolic interactionism theory, and Erving Goffman's dramaturgical approach. Additionally, the research includes Pierre Bourdieu's concepts of habitus and types of capital, gender, family and kinship, rituals and symbols, and the culture industry. According to the analysis, the engagement ritual has changed its form under the influence of modernization, urbanization, and individualization; it has lost its sole function as“the first step towards marriage”. The traditional practice of asking for a girl's hand in marriage, which involved active family participation and operated through a“consent”mechanism, has now evolved into a“performance show”carried out as a“formality”where couples take center stage and families serve as the“approval”authority. Within the context of these developments, it is possible to state that the engagement ritual has not completely disappeared but has been reproduced, retaining its symbolic meaning.