Akut tübülointerstisyel nefrit tanılı çocuk hastalarda etiyoloji, tedavi ve prognozun değerlendirilmesi
Evaluation of etiology, treatment, and prognosis in pediatric patients diagnosed with acute tubulointerstitial nephritis
- Tez No: 1012486
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN GÜNGÖR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut böbrek hasarı, Tübülointerstisyel nefrit, Non-steroidal antiinflamatuvar ilaçlar, Kortikosteroid, Prognoz, Acute kidney injury, Tubulointerstitial nephritis, Non-steroidal anti-inflammatory drugs, Corticosteroids, Prognosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Giriş: Akut tübülointerstisyel nefrit (ATİN), böbrek interstisyumunun inflamatuvar hücrelerle infiltrasyonu ile karakterize bir tablodur. Etiyolojide en sık ilaçlar suçlanmaktadır. Hastalar genellikle özgül olmayan belirti ve semptomlarla başvurmaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, çocukluk çağı ATİN olgularının demografik, klinik özelliklerini, etiyolojisini, klinik gidiş ve prognozunu belirlemek; tedavi yöntemlerini ve uzun dönem böbrek etkilerini değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya Eylül 2022–Eylül 2024 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Nefroloji Kliniği'nde ATİN tanısı konmuş 1 ay-18 yaş arasında, en az 6 ay poliklinik takibi ve dosya verisi olan 53 hasta dahil edilmiştir. Bulgular: Hastaların ortanca tanı yaşı 15,6 yıl (min-maks: 1,8-17,9 yıl), kız/erkek oranı 1,4 idi. En sık başvuru şikayetleri karın-yan ağrısı (%43,4), bulantı-kusma (%30,2) ve gözde kızarıklık (%15) idi. Fizik muayenede hastaların %33,9'da kostovertebral açı hassasiyeti saptandı. En sık etiyolojik neden ilaç kullanımıydı (%49,1), özellikle non-steroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAİİ) (%88,5) öne çıkmaktaydı. Başvuruda 42 (%79,2) hasta poliürikti, hastaların %39,6'da proteinüri, %15,1'inde piyüri ve %15,1'inde hematüri saptandı. Üveit 12 hastada (%22,6) gözlendi ve bu hastalar tübülointerstisyel nefrit ve üveit sendromu tanısı aldı. Başvuru ortalama serum kreatinin düzeyi 2,11±0,97 mg/dl ve ortalama glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) 51,76±24,16ml/dk/1,73 m2 idi. Hastaların %79,2'sine semptomatik tedavi verildi, 11 hastaya (%20,8) böbrek biyopsisi sonrasında kortikosteroid tedavisi uygulandı. Hiçbir hastada renal replasman tedavisi gerekmedi. Her iki tedavi grubu arasında böbrek fonksiyon testlerindeki ilk hafta olan fark birinci ayda ortadan kalktı ve böbrek fonksiyonları her iki grupta da 3. ayda normale döndü. Tedavi grupları arasında son başvuru kreatinin ve eGFR düzeylerinde anlamlı farklılık saptanmadı (p=0,9 p=0,3). Son kontrolde bir hastada (%1,9) HT bulgusu devam etti, proteinüri hiçbir hastada saptanmadı, KBH gelişimi izlenmedi. ATİN açısından hiçbir hastada nüks görülmedi. Sonuç: Çocukluk çağı ATİN olgularında ilaçlar en sık etiyolojik faktördür. Klinik bulgular çoğunlukla nonspesifik olduğundan, tanı sürecinde yüksek klinik şüphe gereklidir. Çalışmamızdaki veriler pediatrik ATİN olgularında uzun dönem böbrek fonksiyonlarının genellikle tamamen düzeldiğini ve tedavi yaklaşımından bağımsız olarak prognozun oldukça iyi olduğunu göstermektedir. Ancak çalışmamızda kortikosteroid tedavisi gören hastalarda ilk haftalarda daha şiddetli ABH bulguları görülse de, kortikosteroid almayan hastalara benzer genel bir sonuç aslında bir tedavi etkisini temsil edebilir. Bunu göstermek için prospektif, randomize, kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Acute tubulointerstitial nephritis (ATIN) is a condition characterized by the infiltration of the renal interstitium by inflammatory cells. Drugs are most commonly implicated in its etiology. Patients typically present with non-specific signs and symptoms. Objective: The aim of this study is to determine the demographic and clinical characteristics, etiology, clinical course, and prognosis of pediatric ATIN cases; and to evaluate treatment modalities and long-term renal outcomes. Methods: This study included 53 patients aged 1 month to 18 years who were diagnosed with ATIN at the Ankara Etlik City Hospital Pediatric Nephrology Clinic between September 2022 and September 2024, with at least 6 months of outpatient follow-up and complete medical records. Results: The median age at diagnosis was 15.6 years (min: 1.8 years, max: 17.9 years), and the female/male ratio was 1.4. The most common presenting complaints were abdominal/flank pain (43.4%), nausea/vomiting (30.2%), and eye redness (15%). Costovertebral angle tenderness was detected in 33.9% of patients on physical examination. The most frequent etiological factor was drug use (49.1%), particularly non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), which accounted for 88.5% of drug-induced cases. At presentation, 42 patients (79.2%) had polyuria; proteinuria was present in 39.6%, pyuria in 15.1%, and hematuria in 15.1% of cases. Uveitis was observed in 12 patients (22.6%), who were diagnosed with tubulointerstitial nephritis and uveitis (TINU) syndrome. The mean serum creatinine level at admission was 2.11±0.97 mg/dL, and the mean eGFR was 51.76±24.16 mL/min/1.73 m². Symptomatic treatment was administered to 79.2% of the patients, while 11 patients (20.8%) received corticosteroid therapy following kidney biopsy. None of the patients required renal replacement therapy. Although a difference was observed in renal function tests during the first week between the two treatment groups, this difference disappeared by the first month, and renal function normalized in both groups by the third month. No significant difference was found between the groups in final serum creatinine or eGFR levels (p=0.9, p=0.3). At final follow-up, hypertension persisted in one patient (1.9%); proteinuria was not detected in any patient; and no development of chronic kidney disease was observed. No recurrences of ATIN were noted in any of the patients. Conclusion: Drugs are the most common etiological factor in pediatric ATIN cases. Since clinical findings are often nonspecific, a high level of clinical suspicion is necessary during the diagnostic process. Our data suggest that long-term renal function generally returns to normal in pediatric ATIN and that prognosis is quite favorable regardless of treatment approach. Although patients who received corticosteroid therapy had more severe AKI findings in the early period, their similar overall outcomes compared to non-steroid-treated patients may reflect a treatment effect. Prospective, randomized, controlled studies are needed to demonstrate this.