Transperitoneal robotik radikal prostatektomi cerrahisinde izole anterior ve posterior diseksiyon yaklaşımlarının pentafekta üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of isolated anterior and posterior dissection approaches on pentafecta in transperitoneal robotic radical prostatectomy surgery
  1. Tez No: 1012487
  2. Yazar: FURKAN ÇAPAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NİHAT KARAKOYUNLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, robot yardımlı radikal prostatektomi, anterior yaklaşım, posterior yaklaşım, biyokimyasal nüks, kontinans, erektil fonksiyon, Prostate cancer, robot-assisted radical prostatectomy, anterior approach, posterior approach, biochemical recurrence, continence, erectile function
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Lokalize ve lokal ileri prostat kanseri olgularında uygulanan izole anterior ve posterior robot yardımlı radikal prostatektomi (RARP) yaklaşımlarının perioperatif, onkolojik ve fonksiyonel sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu tek merkezli retrospektif çalışmaya, Ankara Etlik Şehir Hastanesi Üroloji Kliniği'nde Ocak 2023–Ocak 2025 tarihleri arasında, tek cerrah tarafından transperitoneal RARP uygulanan ve radyolojik olarak metastaz saptanmayan toplam 430 erkek hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalarda tru-cut prostat biyopsisi ile adenokarsinom tanısı mevcuttu. Cerrahi yaklaşıma göre hastalar izole anterior (n=219) ve posterior (n=211) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Demografik veriler, PSA, PSA dansitesi, prostat hacmi, biyopsi ISUP derecesi, EAU 2025 risk sınıflaması, operatif parametreler, patolojik bulgular, pozitif cerrahi sınır (PCS) durumu ve Clavien–Dindo sınıflamasına göre komplikasyonlar kaydedilmiştir. Fonksiyonel değerlendirme için Uluslararası Prostat Semptom Skoru (IPSS) ve 5 maddelik Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi (IIEF-5) kullanılmıştır. Kontinans durumu; postoperatif 1., 3., 6. ve 12. aylarda günlük ped kullanımı ile değerlendirilmiş, 0–1 ped/gün“kontinan”olarak kabul edilmiştir. İstatistiksel analizde sürekli değişkenler için t-testi veya Mann–Whitney U testi, kategorik değişkenler için ki-kare veya Fisher'in kesin testi kullanılmış; p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışma grubunun ortalama yaşı 65±6,34 yıl, ortalama preoperatif PSA düzeyi 12,55±13,32 ng/mL olarak saptanmıştır. Hastaların çoğunluğu EAU 2025'e göre düşük ve orta risk gruplarında yer alırken, ISUP Grade 1 baskındı. Genel PCS oranı %25,1, biyokimyasal nüks (BCR) oranı ise erken takip döneminde %7,7 olarak bulunmuştur. Pozitif cerrahi sınır oranları anterior ve posterior gruplar arasında benzer iken, BCR oranı posterior grupta anterior gruba göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (%11,8 vs %3,7; p=0,001). On ikinci ayda tüm kohortta kontinans oranı %97,4'e ulaşmış ve iki yaklaşım arasında anlamlı fark izlenmemiştir. Bununla birlikte, 12. ay sonunda hastaların %79,1'inde ciddi erektil disfonksiyon (IIEF-5 ≤7) devam etmekteydi; bu durum, genel sinir koruyucu cerrahi oranının görece düşük olmasıyla uyumlu bulunmuştur. Anterior yaklaşım, posterior yaklaşıma kıyasla 12. ay IIEF-5 skor dağılımı açısından daha iyi erektil fonksiyon sonuçları ile ilişkiliydi (p=0,04). Her iki grupta da majör komplikasyon (Clavien–Dindo ≥II) oranı düşük olup toplam %2,8 olarak saptanmıştır. Sonuç: İzole anterior ve posterior RARP yaklaşımları, uygun seçilmiş prostat kanseri hastalarında düşük komplikasyon oranları ve yüksek uzun dönem kontinans oranları ile güvenli ve etkili cerrahi seçeneklerdir. Bununla birlikte, anterior yaklaşım daha düşük biyokimyasal nüks oranı ve daha elverişli erektil fonksiyon iyileşmesi ile öne çıkmaktadır. Tümör agresifliğini yansıtan ISUP derecesi, onkolojik sonuçların temel belirleyicisi olup cerrahi teknikten bağımsız olarak nüks riskini şekillendirmektedir. Bu bulgular, RARP'de cerrahi yaklaşımın hastanın tümör biyolojisi, fonksiyonel beklentileri ve sinir koruma stratejileri göz önünde bulundurularak bireyselleştirilmesi gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare perioperative, oncological, and functional outcomes of isolated anterior and posterior approaches in robot-assisted radical prostatectomy (RARP) performed for localized and selected locally advanced prostate cancer. Materials and Methods: This single-center retrospective study included 430 male patients who underwent transperitoneal RARP by a single surgeon between January 2023 and January 2025 at Ankara Etlik City Hospital. All patients had biopsy-proven prostate adenocarcinoma without radiological evidence of metastasis. Patients were divided into two groups according to the surgical approach: isolated anterior (n=219) and posterior (n=211). Demographic data, PSA, PSA density, prostate volume, ISUP grade, EAU 2025 risk category, operative parameters, pathological findings, and complications (Clavien–Dindo) were recorded. Functional outcomes were assessed using the International Prostate Symptom Score (IPSS) and the 5- item International Index of Erectile Function (IIEF-5). Continence status was evaluated by daily pad usage at 1, 3, 6, and 12 months (0–1 pad/day: continent). Statistical analyses included t-test or Mann–Whitney U for continuous variables and chi-square or Fisher's exact test for categorical variables; p<0.05 was considered significant. Results: The mean age was 65±6.3 years and mean preoperative PSA was 12.55±13.32 ng/mL. Most patients were in the low and intermediate EAU 2025 risk groups, and ISUP Grade 1 was predominant. Overall positive surgical margin rate was 25.1%, and biochemical recurrence (BCR) occurred in 7.7% of patients during early follow-up. While positive margin rates were similar between approaches, BCR was significantly higher in the posterior group compared to the anterior group (11.8% vs 3.7%; p=0.001). At 12 months, complete continence was achieved in 97.4% of the cohort, with no meaningful difference between approaches. Despite this, severe erectile dysfunction (IIEF-5 ≤7) persisted in 79.1% of patients at 12 months, which was consistent with the relatively low overall rate of nerve-sparing. The anterior approach was associated with better 12-month IIEF-5 distribution compared with the posterior approach (p=0.04). Major complications (Clavien–Dindo ≥II) were rare (2.8%) in both groups. Conclusion: Both isolated anterior and posterior RARP approaches are safe and effective in appropriately selected patients, with low complication and high long-term continence rates. However, the anterior approach appears to offer advantages in terms of lower biochemical recurrence and more favorable erectile function recovery, particularly when combined with nerve-sparing strategies. Tumor aggressiveness (ISUP grade) remains the key determinant of oncological outcomes, underscoring the need for individualized, risk-adapted surgical planning.