Ratlarda oluşturulan üretral hasar modelinde hiperbarik oksijen tedavisinin darlık gelişimi ve iyileşme üzerine etkisi
Effect of hyperbaric oxygen therapy on stricture development and healing in an urethral trauma model in rats
- Tez No: 1012533
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SALİH SAĞLAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Hiperbarik oksijen tedavisi, üretral darlık, üretral travma, Hyperbaric oxygen therapy, urethral stricture, urethral trauma
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Üretral darlık en sık üretral enstrümantasyon ve eksternal travma sonrası gelişmektedir. Çalışmamızda, sıçanlarda iyatrojenik üretral hasar modeli oluşturularak hiperbarik oksijen tedavisinin (HBOT) üretral doku iyileşmesi ve darlık gelişimi üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. YÖNTEM: Etik kurul onayının alınmasının ardından 16 haftalık, 16 adet Wistar albino cinsi erkek sıçana meadan 24 gauge iğne ile üretral laserasyon uygulanmıştır. Kontrol grubuna herhangi bir tedavi uygulanmadan takip edilmiştir. HBOT grubuna 2,4 atmosferik basınçta, %100 oksijen ile günde bir kez olmak üzere toplam beş seans, her biri 90 dakika süren tedavi uygulanmıştır. Üç haftalık takip süresi sonunda tüm sıçanlar sakrifiye edilmiştir. Üretral dokular histopatolojik olarak fibrozis, inflamasyon ve IL-1β düzeyi açısından değerlendirilmiştir. BULGULAR: Gruplar arasında vücut ağırlığı değişimi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (preoperatif p=0,654; postoperatif p=0,410). HBOT grubunda kontrol grubuna kıyasla vasküler konjesyon ve fibrozis skorlarının anlamlı düzeyde arttığı belirlenmiştir (sırasıyla p=0,003; p=0,007). Submukozal hemoraji, epitelyal dejenerasyon, inflamasyon ve IL-1β düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır (sırasıyla p=0,196; p=0,700; p=0,721; p=0,238). SONUÇ: Hiperbarik oksijen tedavisinin erken ve orta dönem histopatolojik değerlendirmede vasküler konjesyon ve fibrozis artışı ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Bu durumun, HBOT'nin doku oksijenlenmesini artırarak anjiyogenezi ve fibroblastik aktiviteyi uyarması sonucunda geliştiği düşünülmektedir. Bulgular, HBOT'nin üretral dokuda yıkıcı değil, organize bir iyileşme yanıtı oluşturduğunu göstermektedir. Ancak bu yanıtın uzun dönem üretral darlık gelişimine etkisinin ortaya konulabilmesi için daha uzun süreli ve geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
AIM: Urethral stricture most commonly develops after urethral instrumentation and external trauma. In this study, it was aimed to investigate the effect of hyperbaric oxygen therapy (HBOT) on urethral tissue healing and stricture development by creating an iatrogenic urethral injury model in rats. MATERIALS AND METHODS: After obtaining ethical committee approval, urethral laceration was performed in 16 male Wistar albino rats aged 16 weeks using a 24-gauge needle via the meatus. The control group was followed without any treatment. The HBOT group received 100% oxygen therapy at 2.4 atmospheric pressure for 90 minutes per session, once daily for a total of five sessions. At the end of the three-week follow-up period, all rats were sacrificed. Urethral tissues were evaluated histopathologically in terms of fibrosis, inflammation, and IL-1β levels. RESULTS: No statistically significant difference was found between the groups in terms of body weight changes (preoperative p=0.654; postoperative p=0.410). Vascular congestion and fibrosis scores were significantly higher in the HBOT group compared to the control group (p=0.003 and p=0.007, respectively). No statistically significant difference was observed between the groups in terms of submucosal hemorrhage, epithelial degeneration, inflammation, and IL-1β levels (p=0.196, p=0.700, p=0.721 and p=0.238 respectively). CONCLUSION: Hyperbaric oxygen therapy was found to be associated with increased vascular congestion and fibrosis in early and mid-term histopathological evaluation. This finding is thought to be related to the stimulation of angiogenesis and fibroblastic activity through increased tissue oxygenation. The results indicate that HBOT induces an organized healing response rather than a destructive effect in urethral tissue. However, further long-term studies with larger sample sizes are needed to clarify the effects of this response on urethral stricture development.