Kent içi raylı sistemlerin sürdürülebilir kalkınma hedefleri bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of urban rail systems in the context of sustainable development goals
  1. Tez No: 1012571
  2. Yazar: SILAVA BAYHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SENİYE ÜMİT FIRAT, DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞAN ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kent içi raylı sistemler, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH), içerik analizi, SWOT analizi, bibliyometrik analiz, Sürdürülebilirlik, Urban rail systems, Sustainable Development Goals (SDGs), content analysis, SWOT analysis, bibliometric analysis, Sustainability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kent içi raylı sistemlerin sürdürülebilirlik kapsamında var olan durumunu değerlendirmeyi ve bu sistemlerin Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH) ile ne seviyede uyumlu olduğunu araştırmaktadır. Bu kapsamda, aktif olarak faaliyet gösteren bir kent içi raylı sistem işletmesinin son üç yıllık sürdürülebilirlik raporları içerik analizi yöntemiyle incelenmiş; kurumun SKH'lere yönelik uygulamaları, aksiyonları ve gelişim alanları sistematik biçimde analiz edilmiştir. Çalışmanın amacı, kent içi raylı sistemlerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ne derecede katkı sağladığını analiz etmek ve bu sistemlerin çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlardaki etkilerini ortaya çıkarmaktır. Bu doğrultuda,“Raylı sistemler SKH'ler çerçevesinde hangi alanlarda güçlüdür?”,“Sürdürülebilirliğin sağlanmasında raylı sistemler nasıl bir rol üstlenmektedir?”ve“Kurumsal sürdürülebilirlik raporları raylı sistemlerin gelişimine nasıl yön vermektedir?”gibi araştırma sorularına odaklanılmıştır. Çalışmanın sonunda, sektörün mevcut durumu analiz edilerek Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda uygulanabilecek iyileştirme alanlarına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate the current sustainability performance of urban rail systems and to examine the extent to which these systems are aligned with the United Nations Sustainable Development Goals (SDGs). In this context, the sustainability reports of an actively operating urban rail system enterprise for the last three years were analyzed using the content analysis method. The institution's SDG-oriented practices, actions, and areas for improvement were systematically examined. The main objective of the study is to analyze the contribution of urban rail systems to sustainable development goals and to reveal their environmental, economic, and social impacts. Accordingly, the research focuses on questions such as:“In which areas are rail systems strong within the framework of the SDGs?”,“What role do rail systems play in ensuring sustainability in urban transportation?”, and“How do corporate sustainability reports guide the development of rail systems?”. At the end of the study, the current state of the sector was evaluated, and improvement-oriented recommendations aligned with sustainable development goals were proposed.