Kızılötesi bölgesinde çalışan LED - fotodiyot çifti kullanarak materyallerin nemliliğinin farklı yöntemlerle belirlenmesi
Determination of the humidity of the materials by different methods using LED - photodiode pair working in the infrared region
- Tez No: 1012584
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİTDİN AHMETOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fotodiyot, Kızılötesi, Nem oranı, Photodiode, Infrared, Humidity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Hayatın her alanında, endüstride çeşitli ürünlerin üretiminde, ambalajlanmasında, depolanmasında, bazı ürünlerin kurutulmasında, müzelerdeki eserlerin korunmasında, kütüphanelerde ve daha pek çok alanda nem miktarının tespiti hayati önem taşımaktadır. Nem tespiti için uzun yıllardır kullanılan pek çok ölçüm yöntemi mevcuttur. Özellikle büyük miktarlarda üretimin olduğu yerlerde nem ölçümünün yöntemi ile ilgili çeşitli uygulama arayışları bulunmaktadır. Bu çalışmada bazı yönlerden dezavantajlı sayılabilecek ortamlarda kullanıma uygun ve hassasiyeti yüksek yeni bir yöntem tasarlanmıştır. Kumaş, kâğıt gibi rijit yapıdaki malzemelerin nem miktarı elektronik ve optik malzemelerden oluşturulan çeşitli düzeneklerle optoelektronik olarak tespit edilmiştir. Yöntem geliştirilirken öncelikle su moleküllerinin absorbsiyon dalga boyları incelenmiş, en yüksek olduğu noktanın kızılötesi bölgede olduğu tespit edilmiştir. Buradan hareketle kızılötesi bölgede ışık yayan led, lazer, monokromatör gibi ışık kaynakları ile uygun fotodiyot, elektronik devre ve ölçüm cihazlarıyla malzemelerin nem oranının ölçülmesi sağlanmıştır. Elde edilen sonuçlarda uygun led-fotodiyot çifti kullanılarak su moleküllerinin kumaş üzerindeki etkileri incelenerek nem miktarının bulunabileceği tespit edilmiştir. Bu yöntem geleneksel nem ölçüm yöntemlerine göre çok daha hassas olması ve farklı ortam şartlarında kullanılabilirliği açısından avantajlı görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The determination of moisture content has critical importance in many fields, including industrial production, packaging and storage processes, material drying applications, and the preservation of cultural assets in museums and libraries. Various moisture measurement methods have been used for many years; however, in large-scale production environments, there is an ongoing need for more sensitive and adaptable measurement techniques. In this study, a novel optoelectronic method with high sensitivity, suitable for use under challenging environmental conditions, is proposed. The moisture content of rigid materials such as fabric and paper was determined using measurement setups composed of infrared light sources (LEDs, lasers, and a monochromator), photodiodes, and associated electronic circuits. During the development of the method, the absorption characteristics of water molecules were analyzed, and the infrared region was identified as the wavelength range exhibiting the highest absorption. Experimental results demonstrated that the moisture content of materials can be accurately determined by examining the interaction of water molecules with fabric using an appropriate infrared LED–photodiode pair. Compared to the conventional moisture measurement techniques, the proposed method offers higher sensitivity and improved applicability under varying environmental conditions.