Periodontal sağlık durumu ile sirkadiyen saat genleri arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between periodontal health status and circadian clock genes
- Tez No: 1012606
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT DEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Circadian clock, periodontitis, peri-implantitis, gene expression, inflammation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç. Bu çalışmanın amacı, periodontal ve peri-implant dokularda sirkadiyen saat mekanizmasının temel bileşenleri olan CLOCK, BMAL1, PER1, PER2, CRY1 ve CRY2 genlerinin ekspresyon paternlerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmek ve bu genlerin inflamatuar periodontal hastalıkların patogenezindeki rolünü ortaya koymaktır. Materyal ve Metod.Çalışmaya periodontal olarak sağlıklı bireyler, Evre 1–2 ve Evre 3–4 periodontitis hastaları ile peri-implantitis tanısı konulan bireyler dahil edilmiştir. Elde edilen doku örneklerinde CLOCK, BMAL1, PER1, PER2, CRY1 ve CRY2 genlerinin ekspresyon düzeyleri analiz edilmiştir. Gen ekspresyonu değerlendirmeleri RT-qPCR yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Bulgular. Çalışmada elde edilen bulgular, sirkadiyen saat gen ekspresyonunun periodontal ve peri-implant dokular arasında belirgin farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. CLOCK ve BMAL1 gen ekspresyonlarının periodontitis gruplarında kontrol grubuna kıyasla anlamlı düzeyde arttığı, buna karşılık peri-implantitis grubunda belirgin şekilde daha düşük olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde PER1 gen ekspresyonunun da periodontitis gruplarında arttığı, peri-implantitis grubunda ise daha düşük düzeyde olduğu belirlenmiştir. PER2 gen ekspresyonu değerlendirildiğinde, Evre 1–2 periodontitis grubunda kontrol grubuna kıyasla daha düşük, Evre 3–4 grubunda ise daha yüksek ekspresyon düzeyleri gözlenmiş olup, bu durum gen ekspresyonunun hastalık evresine bağlı olarak değişkenlik gösterebildiğini ortaya koymaktadır. CRY1 ve CRY2 gen ekspresyonlarının ise hem periodontitis hem de peri-implantitis gruplarında kontrol grubuna kıyasla azaldığı belirlenmiştir. Peri-implantitis grubu genel olarak değerlendirildiğinde ise incelenen tüm saat genlerinde ekspresyon düzeylerinin diğer gruplara kıyasla daha düşük olduğu dikkat çekmektedir. Bu bulgu, peri-implant dokularda sirkadiyen saat mekanizmasının daha baskılanmış veya yetersiz düzenlenen bir patern sergileyebileceğini göstermesi açısından çarpıcıdır. Bu farklı ekspresyon paternleri, periodontitis ve peri-implantitisin yalnızca klinik olarak değil, aynı zamanda moleküler düzeyde de farklı patogenetik mekanizmalar ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç.Elde edilen bulgular, sirkadiyen saat genlerinin periodontal ve peri-implant inflamasyon süreçleri ile ilişkili olabileceğini göstermektedir. Periodontal ve peri-implant dokular arasında gözlenen farklı gen ekspresyon paternleri, bu iki hastalığın moleküler düzeyde farklı düzenleyici mekanizmalar ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Anahtar Kelimeler Sirkadiyen saat, periodontitis, peri-implantitis, gen ekspresyonu, inflamasyon
Özet (Çeviri)
Aim. The aim of this study is to comparatively evaluate the expression patterns of core components of the circadian clock mechanism—CLOCK, BMAL1, PER1, PER2, CRY1, and CRY2 genes—in periodontal and peri-implant tissues, and to elucidate their role in the pathogenesis of inflammatory periodontal diseases. Materials and Methods. The study included periodontally healthy individuals, patients with Stage 1–2 and Stage 3–4 periodontitis, and individuals diagnosed with peri-implantitis. Expression levels of CLOCK, BMAL1, PER1, PER2, CRY1, and CRY2 genes were analyzed in the obtained tissue samples. Gene expression analyses were performed using the RT-qPCR method. Results. The findings of the study demonstrate that circadian clock gene expression exhibits distinct differences between periodontal and peri-implant tissues. CLOCK and BMAL1 gene expressions were significantly increased in periodontitis groups compared to the control group, whereas they were markedly lower in the peri-implantitis group. Similarly, PER1 gene expression was increased in periodontitis groups but decreased in the peri-implantitis group. Evaluation of PER2 gene expression revealed lower levels in the Stage 1–2 periodontitis group compared to the control group, while higher expression levels were observed in the Stage 3–4 group, indicating that gene expression may vary depending on disease stage. CRY1 and CRY2 gene expressions were found to be decreased in both periodontitis and peri-implantitis groups compared to the control group. Overall evaluation of the peri-implantitis group showed that expression levels of all examined clock genes were lower compared to other groups. This finding is noteworthy, as it suggests that the circadian clock mechanism in peri-implant tissues may exhibit a more suppressed or inadequately regulated pattern. These differential expression patterns suggest that periodontitis and peri-implantitis may be associated not only with clinical differences but also with distinct molecular pathogenic mechanisms. Conclusion. The findings indicate that circadian clock genes may be associated with periodontal and peri-implant inflammatory processes. The differences in gene expression patterns observed between periodontal and peri-implant tissues suggest that these two diseases may be regulated by distinct molecular mechanisms.