Cerrahi girişimler sırasında kullanılan floroskopiye bağlı alınan radyasyon dozunun spermiyogram parametreleri ve sperm DNA hasarı üzerindeki etkileri
The effect of radiation exposure from fluoroscopy used during surgical procedures on spermiogram parameters and sperm DNA damage
- Tez No: 1012633
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR KAMİL ÇAM, DOÇ. DR. BAHADIR ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi-ürolojik, DNA hasarı, Floroskopi, Radyasyon-iyonizan, İnfertilite, Surgery-urologic, DNA damage, Flouroscopy, Radiation-ionizing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Ürolojik cerrahi girişimlerde floroskopi kullanımının yaygınlaşmasına rağmen, düşük doz iyonizan radyasyon maruziyetinin semen parametreleri ve sperm apoptoz düzeyi üzerindeki etkilerini prospektif olarak değerlendiren insan çalışmaları literatürde oldukça sınırlıdır. Yapılan literatür taraması sonucunda, çalışmamızın floroskopi eşliğinde gerçekleştirilen ürolojik cerrahi girişimlere bağlı klinik radyasyon maruziyetinin spermiyogram parametreleri ve sperm apoptoz düzeyi üzerindeki etkilerini prospektif olarak inceleyen ilk çalışma olduğu görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, floroskopi eşliğinde gerçekleştirilen ürolojik cerrahi girişimlerde düşük doz radyasyon maruziyetinin spermiyogram parametreleri ve sperm apoptoz düzeyi üzerindeki olası etkilerini, apoptoz belirteci olan Annexin A5 düzeyleri üzerinden değerlendirmektir. MATERYAL VE METOT: Bu prospektif klinik çalışma, Eylül 2023– Mayıs 2026 tarihleri arasında yürütülmüş olup, çalışma kapsamında kullanılan laboratuvar analizleri ve ilgili sarf malzemeleri, Marmara Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından desteklenen proje bütçesi kapsamında karşılanmıştır. Üriner sistem taş hastalığı nedeniyle endoürolojik girişim planlanan 18–50 yaş aralığındaki 25 erkek hasta ile 25 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Operasyondan yaklaşık 7 gün önce, postoperatif 7. günde ve postoperatif 3. ayda alınan semen örnekleri, Androloji Laboratuvarı'nda WHO 2021 kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Sperm hücrelerinde radyasyona bağlı hasarın değerlendirilmesi amacıyla, apoptoz belirteci olan Annexin A5 düzeyleri, Tıbbi Genetik Kliniği'nde ELISA yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, floroskopi sırasında oluşan radyasyon maruziyetinin etkilerini değerlendirmek amacıyla karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 25 hastanın preoperatif, postoperatif 7. gün ve postoperatif 3. ay semen örnekleri karşılaştırıldığında, ileri hareketli sperm konsantrasyonunun preoperatif ve postoperatif 7. gün örneklerinde benzer düzeyde düşük olduğu, ancak postoperatif 3. ayda istatistiksel olarak anlamlı artış gösterdiği saptandı. Buna karşın, üç zaman noktası arasında sperm konsantrasyonu açısından istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, preoperatif ve postoperatif 7. gün örneklerinde hem sperm konsantrasyonu hem de ileri hareketli sperm konsantrasyonu anlamlı derecede düşük bulundu. Postoperatif 3. ayda ileri hareketli sperm konsantrasyonunun kontrol grubuna benzer düzeye ulaştığı, ancak sperm konsantrasyonunun halen düşük seyrettiği görüldü. Sperm hücrelerindeki Annexin A5 düzeyi, preoperatif, postoperatif 7. gün ve postoperatif 3. ay örnekleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermedi. SONUÇ: Bu bulgular, kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük saptanan preoperatif ve postoperatif 1. hafta sperm konsantrasyonu ile ileri hareketli sperm konsantrasyonu değerlerinin, cerrahi planlama sürecinde çekilen preoperatif BT ve direkt üriner sistem grafisine bağlı düşük doz iyonizan radyasyon maruziyeti ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Preoperatif ve postoperatif 1. hafta örnekleri arasında anlamlı fark izlenmemesi, floroskopi sırasında maruz kalınan radyasyonun semen parametreleri üzerinde ilave olumsuz etki oluşturmadığını desteklemektedir. Benzer şekilde, Annexin A5 düzeylerinde zaman noktaları arasında anlamlı değişiklik saptanmaması ve kontrol grubu ile benzer düzeylerde bulunması, sperm hücrelerinde belirgin bir hasar oluşmadığını düşündürmektedir. Postoperatif 3. ayda özellikle ileri hareketli sperm konsantrasyonunda gözlenen düzelme ise bu değişikliklerin geçici ve geri dönüşümlü olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Despite the widespread use of fluoroscopy in urological surgical procedures, prospective human studies evaluating the effects of low-dose ionizing radiation exposure on semen parameters and sperm apoptosis levels are quite limited in the literature. As a result of the literature review, our study appears to be the first prospective study investigating the effects of clinical radiation exposure associated with fluoroscopy-guided urological surgical interventions on spermiogram parameters and sperm apoptosis levels. The aim of this study is to evaluate the possible effects of low-dose radiation exposure during fluoroscopy-guided urological surgical procedures on spermiogram parameters and sperm apoptosis levels through Annexin A5 levels, an apoptotic marker. MATERIALS AND METHODS: This prospective clinical study was conducted between September 2025 and May 2026, and the laboratory analyses and related consumables used within the scope of the study were covered by the project budget supported by the Marmara University Scientific Research Projects Coordination Unit. A total of 25 male patients aged 18–50 years who were scheduled for endourological procedures due to urinary stone disease, along with 25 healthy controls, were included in the study. Semen samples obtained approximately 7 days before the operation, on postoperative day 7, and at postoperative month 3 were evaluated in the Andrology Laboratory according to WHO 2021 criteria. In order to assess radiation-induced damage in sperm cells, levels of the apoptosis marker Annexin A5 were analyzed in the Medical Genetics Clinic using the ELISA method. The obtained data were analyzed comparatively to evaluate the effects of radiation exposure during fluoroscopy. RESULTS: When the preoperative, postoperative day 7, and postoperative month 3 semen samples of the 25 patients included in the study were compared, it was found that the progressive motile sperm concentration was similarly low in the preoperative and postoperative day 7 samples, but showed a statistically significant increase at postoperative month 3. In contrast, no statistically significant difference was observed in sperm concentration among the three time points. Compared with the control group, both sperm concentration and progressive motile sperm concentration were significantly lower in the preoperative and postoperative day 7 samples (p<0.001). At postoperative month 3, the progressive motile sperm concentration reached a level similar to that of the control group, whereas sperm concentration remained low. Annexin A5 levels, evaluated as a biomarker of apoptotic damage in sperm cells, did not show a statistically significant difference among the preoperative, postoperative day 7, and postoperative month 3 samples. CONCLUSION: These findings suggest that the preoperative and postoperative week 1 sperm concentration and progressive motile sperm concentration values, which were found to be significantly lower than those of the control group, may be associated with low-dose ionizing radiation exposure due to preoperative CT and direct urinary system radiography performed during the surgical planning process. The absence of a significant difference between the preoperative and postoperative week 1 samples supports that the radiation exposure during fluoroscopy did not cause any additional adverse effect on semen parameters. Similarly, the absence of significant changes in Annexin A5 levels among the time points and their similarity to the levels of the control group suggest that no significant damage occurred in sperm cells. The improvement observed particularly in progressive motile sperm concentration at postoperative month 3 indicates that these changes may be temporary and reversible.