Titanyum partiküllerinin periferik dokulardaki birikiminde periimplantitisin rolünün incelenmesi
Investigation of the role of peri-implantitis in the accumulation of titanium particles in peripheral tissues
- Tez No: 1012676
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAN VAROL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dental implantlar, Periimplantitis, Dental implants, Periimplantitis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Dental implantlar diş eksikliklerinin rehabilitasyonunda altın standart olarak kabul edilse de, biyolojik ortamdaki korozyon ve aşınma süreçleri titanyum partiküllerinin çevre dokulara ve sistemik dolaşıma katılmasına neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı; dental implantı bulunmayan bireyler, sağlıklı osseointegrasyon sağlanmış hastalar ve peri-implantitis tanısı almış hastaların tırnak örneklerini karşılaştırarak, periferik dokulardaki titanyum birikim düzeylerini nicel olarak ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, yaşları 18 ile 80 arasında değişen 91 birey üzerinde gerçekleştirildi. Katılımcılar üç gruba ayrıldı: (1) klinik olarak sağlıklı implant grubu (n=30), (2) peri-implantitis grubu (n=31) ve (3) kontrol grubu (n=30). Katılımcılardan toplanan el tırnağı örnekleri, mikrodalga asit sindirimi yönteminin ardından İndüktif Eşleşmiş Plazma Kütle Spektrometrisi (ICP-MS) ile analiz edildi. Verilerin istatistiksel analizinde Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve çok değişkenli doğrusal regresyon testleri kullanıldı (p<0,05). Bulgular: Tırnak titanyum düzeyleri peri-implantitis grubunda (14,4±18,5 mg/kg), klinik olarak sağlıklı implant (6,26±5,21 mg/kg) ve kontrol gruplarına (4,20±2,99 mg/kg) kıyasla anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,001). Grup karşılaştırmalarında, implantı bulunmayan bireylere kıyasla 3–5 implantı olan (p=0,010) ve ≥6 implantı olan bireylerde (p<0,001) tırnak titanyum düzeyinin anlamlı derecede arttığı saptandı. Ayrıca, birden fazla peri-implantitisli odağa sahip bireylerde titanyum birikiminin, peri-implantitis bulunmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlendi (p=0,004). Çok değişkenli regresyon analizinde peri-implantitis varlığı, diğer klinik değişkenlerden bağımsız olarak tırnak titanyum düzeyini öngören en güçlü faktör olarak saptandı (β=1,09,p<0,001). Sonuç: Peri-implantitis, yarattığı enflamatuvar mikroçevre aracılığıyla titanyum korozyonunu hızlandırmakta ve özellikle odak sayısı arttıkça korozyon ürünlerinin periferik dokulardaki sistemik birikimini belirgin şekilde artırmaktadır. Tırnak dokusu, dental implant kaynaklı kümülatif sistemik metal yükünün izlenmesinde güvenilir, hassas ve non-invaziv bir biyobelirteçtir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although dental implants are widely used, corrosion and wear in the biological environment can cause titanium particles to enter systemic circulation. This study aims to quantitatively determine titanium accumulation in peripheral tissues by comparing nail samples from individuals without implants, patients with healthy implants, and patients with peri-implantitis. Materials and Methods: The study included 91 individuals aged 18-80. Participants were divided into three groups: (1) clinically healthy implant group (n=30), (2) peri-implantitis group (n=31), and (3) control group (n=30). Nail samples were analyzed using ICP-MS following microwave acid digestion. Statistical evaluations were performed using Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U, and multiple linear regression tests (p<0.05). Results: Nail titanium levels were significantly higher in the peri-implantitis group (14.4±18.5 mg/kg) compared to the clinically healthy implant (6.26±5.21 mg/kg) and control groups (4.20±2.99 mg/kg) (p<0.001). In group comparisons, titanium levels were significantly higher in individuals with 3–5 implants (p=0.010) and ≥6 implants (p<0.001) compared to those without implants. Furthermore, individuals with multiple peri-implantitis foci had significantly higher titanium accumulation than those without peri-implantitis (p=0.004). Multiple regression analysis identified the presence of peri-implantitis as the strongest independent predictor of nail titanium levels (β=1.09,p<0.001). Conclusion: Peri-implantitis accelerates titanium corrosion via its inflammatory microenvironment and significantly increases the systemic accumulation of corrosion products in peripheral tissues, especially as the number of affected foci increases. Nail tissue is a reliable, sensitive, and non-invasive biomarker for monitoring cumulative systemic metal load from dental implants.