Fetal yüz dismorfoloji kriterlerinin ikinci trimester detaylı ultrasonografi ve yenidoğan döneminde değerlendirilmesi
Evaluation of fetal facial dysmorphology criteria in detailed second-trimester ultrasonography and the neonatal period
  1. Tez No: 1012700
  2. Yazar: ESRA ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BAŞBUĞ, DOÇ. DR. ZEYNEP ECE UTKAN KORUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Fetal yüz dismorfolojisi, ikinci trimester ultrasonografi, prenatal tanı, yüz morfolojik ölçümleri, interorbital mesafe (IOD), bioküler mesafe (BOD), filtrum uzunluğu, fetal kulak biyometrisi, alt çene gelişimi, yenidoğan yüz değerlendirmesi, genetik sendromlar, Fetal facial dysmorphology, second trimester ultrasonography, prenatal diagnosis, facial morphometric measurements, interorbital distance (IOD), binocular distance (BOD), philtrum length, fetal ear biometry, mandibular development, neonatal facial assessment, genetic syndrome indicators
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Ultrasonografi, gebelik süresince fetal gelişimi değerlendirmek için güvenilir ve non-invaziv temel görüntüleme tekniğidir. Özellikle ikinci trimesterde yapılan ayrıntılı ultrasonografi, fetal anatomik yapıların değerlendirilmesi ve konjenital anomalilerin erken tespiti açısından oldukça önemlidir. Fetal yüz morfolojisinin incelenmesi, birçok genetik sendromun erken işaretlerini barındırdığı için pdoğum öncesi tanı sürecinde önemli bir rol oynamaktadır. Ancak fetal yüz morfometrik ölçümlerinin sistematik kullanımı ve prenatal bulgular ile postnatal yüz yapıları arasındaki ilişkinin ortaya konmasına yönelik çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, ikinci trimester detaylı ultrasonografi ile elde edilen fetal yüz morfometrik parametrelerin sistematik olarak incelenmesi ve bu ölçümlerin yenidoğan dönemi yüz bulguları ile olan ilişkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışma, 2022–2024 yılları arasındaki ikinci trimester ayrıntılı ultrasonografi yapılan gebeler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Başlangıçta çalışmaya 52 gebenin dahil edilmesi planlanmış, ancak fetal pozisyona bağlı teknik kısıtlılık nedeniyle bir vakadan gerekli ölçümler elde edilememiştir. Bu yüzden çalışma toplam 51 tekil gebelik ile tamamlanmıştır. Değerlendirmeler ISUOG rehberi doğrultusunda yapılmış; ayrıca buna ek olarak alın görünümü, burun yapısı, dudak-dil morfolojisi, uvula, mandibular uzunluk, midfasiyal hipoplazi, filtrum uzunluğu ve bilateral kulak uzunluğu sistematik olarak incelenmiştir. Orbital ölçümler (OD, IOD, BOD) dahil tüm parametreler milimetre cinsinden kaydedilmiş ve doğum sonrası yenidoğan yüz bulguları ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplamda 51 gebelik değerlendirilmiştir. Prenatal ölçümler, özellikle orbital çaplar (r=0.998) ve kulak uzunlukları (r=0.982) için belirgin olmak üzere yüksek derecede bilateral simetri ve güçlü bir ilişki göstermiştir. BOD, IOD ve midfasiyal yapılar arasında orta düzey ilişkiler izlenmiş olup, bu durum koordine kraniyofasiyal gelişimi desteklemektedir. Prenatal ve postnatal ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmamıştır (p>0.05). Doğum sonrası dönemdeki korelasyonların daha zayıf olması, doğum sonrası dönemde artan biyometrik çeşitliliği düşündürmektedir. Sonuç: İkinci trimesterde fetal yüz morfolojisinin düzenli olarak incelenmesi, yüksek derecede iç tutarlılık ve bilateral simetri göstermekte olup kraniyofasiyal gelişimin değerlendirilmesine dair güvenilir yapısal bilgiler sunmaktadır. Prenatal ölçümler doğum sonrası mutlak değerleri doğrudan öngörmesede, fetal yüz gelişimi hakkında önemli ve tekrarlanabilir veriler sağlamaktadır. Standartlaştırılmış fetal yüz ölçümlerinin rutin ultrasonografik incelemelere eklenmesi, kraniyofasiyal anomalilerin ve genetik sendromların erken teşhisinde önemli bir yaklaşım olarak öne çıkacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Ultrasonography is a reliable and non-invasive primary imaging technique used to assess fetal development throughout pregnancy. Detailed ultrasonography performed particularly during the second trimester is of great importance for evaluating fetal anatomical structures and the early detection of congenital anomalies. The examination of fetal facial morphology plays a significant role in the prenatal diagnostic process, as it may reveal early signs of many genetic syndromes. However, studies on the systematic use of fetal facial morphometric measurements and the relationship between prenatal findings and postnatal facial structures are limited. The aim of this study is to systematically examine fetal facial morphometric parameters obtained through second-trimester detailed ultrasound and to investigate the relationship between these measurements and facial findings in the neonatal period. Materials and Methods: This retrospective observational study was conducted on pregnant women who underwent second-trimester detailed ultrasound between 2022 and 2024. Initially, 52 pregnancies were planned to be included in the study; however, due to technical limitations related to fetal position, the necessary measurements could not be obtained from one case. Therefore, the study was completed with a total of 51 unique pregnancies. Assessments were conducted in accordance with the ISUOG guidelines; in addition, the facial profile, nasal structure, lip-tongue morphology, uvula, mandibular length, midfacial hypoplasia, filtrum length, and bilateral ear length were systematically examined. All parameters, including orbital measurements (OD, IOD, BOD), were recorded in millimeters and compared with postnatal newborn facial findings. Results: A total of 51 pregnancies were evaluated. Prenatal measurements demonstrated a high degree of bilateral symmetry and a strong correlation, particularly for orbital diameters (r=0.998) and ear lengths (r=0.982). Moderate correlations were observed between BOD, IOD, and midfacial structures, supporting coordinated craniofacial development. No statistically significant correlation was found between prenatal and postnatal measurements (p>0.05). The weaker correlations observed in the postnatal period suggest increased biometric variability during this phase. Conclusion: Regular examination of fetal facial morphology in the second trimester demonstrates high internal consistency and bilateral symmetry, providing reliable structural information for the assessment of craniofacial development. Although prenatal measurements do not directly predict postnatal absolute values, they provide important and reproducible data regarding fetal facial development. The incorporation of standardized fetal facial measurements into routine ultrasound examinations has emerged as a key approach for the early diagnosis of craniofacial anomalies and genetic syndromes.