Endodontik acil durum yönetiminde yapay zekanın potansiyeli: Chatbot tabanlı danışmanlığın karşılaştırmalı bir incelemesi
- Tez No: 1012701
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EVREN SARIYILMAZ, DOÇ. DR. İREM EREN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: chatbot, endodontik acil durumlar, yapay zeka, hasta eğitimi, sağlık bilgisi, chatbot, endodontic emergencies, artificial intelligence, patient education, health information
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarının endodontik acil durumlara ilişkin hasta sorularına verdiği yanıtların bilgi kalitesi, güvenilirliği, anlaşılabilirliği ve uygulanabilirliğini değerlendirmek ve farklı sohbet robot sistemleri arasında karşılaştırma yapmaktır. Yöntem: Endodontik acil durumlara ilişkin hasta soruları farklı yapay zekâ tabanlı sohbet robotlarına yöneltilmiştir. Yanıtlar içerik analizi ile değerlendirilmiş; bilgi kalitesi ve güvenilirlik modifiye DISCERN (mDISCERN), anlaşılabilirlik ve uygulanabilirlik PEMAT (Patient Education Materials Assessment Tool) ile analiz edilmiştir. Okunabilirlik çeşitli indekslerle değerlendirilmiş ve veriler istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Sohbet robotlarının yanıtları incelendiğinde, genel olarak yüksek anlaşılabilirlik düzeyine sahip içerikler ürettiği görülmüştür. Bununla birlikte, bilgi kalitesi ve güvenilirlik açısından platformlar arasında belirgin farklılıklar saptanmıştır; Perplexity Pro'nun en yüksek, ChatGPT-4'ün ise en düşük ortalama mDISCERN skorlarına sahip olduğu belirlenmiştir. Okunabilirlik analizleri, yanıtların çoğunlukla önerilen seviyelerin üzerinde olduğunu ve bunun özellikle düşük sağlık okuryazarlığına sahip bireylerde anlaşılabilirliği sınırlayabileceğini göstermiştir. Ayrıca, yanıtların gün içindeki farklı zaman dilimlerinde benzer eğilimler gösterdiği ve performans sıralamasının büyük ölçüde korunduğu belirlenmiştir. Sonuç: Yapay zekâ tabanlı sohbet robotları, endodontik acil durumlarda hasta bilgilendirme açısından potansiyel bir araç olarak kullanılabilir. Ancak, bilgi kalitesi, güvenilirliği ve uygulanabilirlik açısından gözlenen farklılıklar, bu sistemlerin klinik karar verme sürecinde bağımsız bir kaynak olarak kullanılmasının uygun olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, yanıtların günün farklı zaman dilimlerinde görece tutarlı bir performans sergilediği gözlenmiştir. Bu nedenle, bu sistemlerin sağlık profesyonellerinin denetimi altında tamamlayıcı araçlar olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the responses of artificial intelligence–based chatbots to patient questions regarding endodontic emergencies in terms of information quality, reliability, understandability, and actionability, and to compare different chatbot systems. Method: Patient questions related to endodontic emergencies were directed to different artificial intelligence–based chatbots. The responses obtained were evaluated through content analysis; information quality and reliability were assessed using the modified DISCERN (mDISCERN), while understandability and actionability were evaluated using the PEMAT (Patient Education Materials Assessment Tool). The readability of the texts was assessed using various indices, and the data were compared using statistical methods. Results: The responses of the chatbots demonstrated that all platforms generally produced content with high levels of understandability. However, significant differences were observed among platforms in terms of information quality and reliability. Perplexity Pro showed the highest, whereas ChatGPT-4 showed the lowest mean mDISCERN scores. Readability analyses revealed that the responses were mostly above the recommended levels, which may limit comprehensibility, particularly for individuals with low health literacy. Additionally, the responses showed similar patterns across different times of the day, and the overall performance ranking of the chatbots was largely preserved. Conclusion: Artificial intelligence–based chatbots may serve as a potential tool for patient education in endodontic emergencies. However, variations in information quality, reliability, and actionability indicate that these systems are not suitable as independent sources for clinical decision-making. Despite this, chatbot responses demonstrated relatively consistent performance across different times of the day. Therefore, they could be used as complementary tools under professional supervision.