Oral skuamöz hücreli karsinomlarda DCLk1, LGR5 ve CD44 immünhistokimyasal belirteçlerin prognostik açıdan değerlendirilmesi
Prognostic evaluation of DCLK1, LGR5, and CD44 immunohistochemicalmarkers in oral squamous cell carcinomas
- Tez No: 1012729
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN HATİCE UĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Oral, Skuamöz Hücreli Karsinom, DCLK1, LGR5, CD44, Oral, Squamous Cell Carcinoma, DCLK1, LGR5, CD44
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Oral Skuamöz Hücreli Karsinomlarda DCLK1, LGR5 ve CD44 İmmünhistokimyasal Belirteçlerin Prognostik Açıdan Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada, oral skuamöz hücreli karsinom olgularında CD44, LGR5 ve DCLK1 ekspresyonlarının klinikopatolojik parametreler ile ilişkisi ve prognostik öneminin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen oral skuamöz hücreli karsinom tanılı olguların demografik, klinik ve histopatolojik verileri retrospektif olarak incelendi. Tümör derecesi, invazyon paterni, evre, lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon, lenf nodu metastazı ve mortalite verileri kaydedildi. İmmünohistokimyasal yöntemle CD44, LGR5 ve DCLK1 ekspresyonları değerlendirildi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemlerle karşılaştırıldı. Bulgular: CD44 ekspresyonu ile tümör derecesi ve en kötü invazyon paterni sınıflaması arasında anlamlı ilişki saptandı (p<0,05). Yüksek CD44 ekspresyonunun lenfovasküler invazyon, perinöral invazyon ve lenf nodu metastazı yokluğu ile ilişkili olduğu belirlendi (p<0,001). Ayrıca düşük CD44 ekspresyonunun hastalığa bağlı mortalite ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu görüldü (p<0,001). Buna karşın LGR5 ve DCLK1 ekspresyonları ile incelenen klinikopatolojik parametreler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı (p>0,05). İnvazyon derinliğinin ileri evre, lenfovasküler invazyon ve perinöral invazyon varlığı ile anlamlı derecede yüksek olduğu izlendi (p<0,001). Sonuç: CD44 ekspresyonu, oral skuamöz hücreli karsinomda tümör davranışı ve prognoz ile ilişkili önemli bir biyobelirteç olarak öne çıkmaktadır. Buna karşılık LGR5 ve DCLK1 ekspresyonlarının prognostik değerinin sınırlı olduğu düşünülmektedir. Bu bulgular, CD44'ün prognostik değerlendirmede potansiyel bir parametre olarak kullanılabileceğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Prognostic Evaluation of DCLK1, LGR5, and CD44 Immunohistochemical Markers in Oral Squamous Cell Carcinomas Purpose: This study aimed to evaluate the relationship between CD44, LGR5, and DCLK1 expression and clinicopathological parameters, as well as their prognostic significance in oral squamous cell carcinoma cases. Materials and Methods: Demographic, clinical, and histopathological data of patients diagnosed with OSCC were retrospectively analyzed. Tumor grade, pattern of invasion (WPOI), stage, lymphovascular invasion, perineural invasion, lymph node metastasis, and mortality data were recorded. Immunohistochemical expression of CD44, LGR5, and DCLK1 was evaluated. The obtained data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: A significant association was found between CD44 expression and tumor grade as well as WPOI classification (p<0.05). High CD44 expression was associated with the absence of lymphovascular invasion, perineural invasion, and lymph node metastasis (p<0.001). Additionally, low CD44 expression was significantly associated with disease-related mortality (p<0.001). In contrast, no statistically significant relationship was observed between LGR5 and DCLK1 expression and the evaluated clinicopathological parameters (p>0.05). Depth of invasion was significantly higher in cases with advanced stage, lymphovascular invasion, and perineural invasion (p<0.001). Conclusion: CD44 expression appears to be an important biomarker associated with tumor behavior and prognosis in OSCC. In contrast, the prognostic value of LGR5 and DCLK1 expression seems limited. These findings suggest that CD44 may serve as a potential parameter in prognostic evaluation.