Ermeni Devrimci Federasyonu mensubu Garegin Njdeh'in Türk halkına yönelik yürüttüğü zararlı faaliyetleri
Harmful activities of Armenian Revolutionary Federation member Garegin Nzhdeh against Turkish people
  1. Tez No: 1012770
  2. Yazar: FATMA NUR GÜCÜYENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN SARAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ermeni Devrimci Federasyonu, Türk siyasi tarihi, The Armenian Revolutionary Federation, Turkish political history
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
19. yüzyıl Osmanlı İmparatorluğu için ciddi bir çözülme sürecinin başlangıcı olmuştur. Merkezi otoritenin zayıflaması, yapısal sorunlar, büyük güçlerin müdahaleleri gibi birçok etken imparatorluk bünyesindeki başta Ermeniler olmak üzere etnik ve dini grupların milliyetçilik hareketlerini güçlendirmiştir. Ermeni milliyetçiliğinin bu süreçte en belirgin aktörü Hınçak ve Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaksutyun) olmuştur. 1887'de Cenevre'de kurulan Hınçak, daha çok Marksist düşünceden etkilenerek sosyalist temelli bir ideoloji benimsemiş ve Ermeni toplumunun bağımsızlık sorununu devrimci yöntemlerle çözmeye çalışmıştır. 1890'da Tiflis'te kurulan Taşnaksutyun ise daha pragmatik daha milliyetçi bir ideolojiyi benimsemiş ve hem silahlı faaliyetler hem siyasi-diplomatik faaliyetler yürütmüştür. Öğrencilik yıllarından itibaren Taşnaksutyun içinde yer alan ve Türklere karşı birçok saldırıya karışan Garegin Njdeh, Ermeni milliyetçiliğinin ideolojik açıdan şekillenmesinde önemli bir role sahip olmuştur. Yaşamı boyunca Osmanlı İmparatorluğu, Azerbaycan ve Sovyetler Birliği'ne karşı yürüttüğü askeri faaliyetleri ile tanınmıştır. Ermeni milliyetçi düşünce sistemi üzerinde derin ve kalıcı etkiler bırakan Njdeh, ırk merkezli ulusal kimlik anlamında Tsağakron anlayışını geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
The nineteenth century marked the beginning of a serious period of disintegration for the Ottoman Empire. The weakening of central authority, persistent structural problems, and the interventions of the Great Powers significantly strengthened nationalist movements among the empire's ethnic and religious communities, particularly the Armenians. In this context, the most prominent actors of Armenian nationalism were the Hunchak Party and the Armenian Revolutionary Federation (Dashnaktsutyun). Founded in Geneva in 1887, the Hunchak Party was heavily influenced by Marxist thought, adopting a socialist-based ideology and seeking to resolve the issue of Armenian independence through revolutionary methods. The Dashnaktsutyun, established in Tiflis in 1890, embraced a more pragmatic and overtly nationalist ideology, pursuing both armed struggle and political–diplomatic activities. Garegin Njdeh, who was involved in the Dashnaktsutyun from his student years and participated in numerous attacks against Turks, played a significant role in shaping the ideological foundations of Armenian nationalism. His lifetime was marked by a series of military activities carried out in opposition to the Ottoman Empire, Azerbaijan, and the Soviet Union.Leaving deep and lasting influences on Armenian nationalist thought, Njdeh developed the concept of Tseghakron, which emphasized an ethnically centered understanding of national identity.