WhatsApp yazışmalarında metinsellik kriterlerinin sosyal statü bağlamında incelenmesi
An examination of textuality criteria in WhatsApp correspondence within the context of social status
  1. Tez No: 1012771
  2. Yazar: HANİFE ALINCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bağdaşıklık, Bağlaşıklık, Metin, Metinlerarasılık, Cohesion, Coherence, Text, Intertextuality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Sosyal medyanın yaşantımızın vazgeçilmez bir parçası olması, yazılı iletişimin en az sözlü iletişim kadar her alanda yaygın kullanılmasını sağlamıştır. Sosyal medya aracılığıyla kurulan iletişimlerin ne derece verimli olduğu, yani metinsellik özelliği taşıyıp taşımadığı bu çalışmanın konusunu oluşturmuştur. Çalışmada sosyal medya aracı olarak WhatsApp uygulaması tercih edilmiştir. Bu çalışmada Beaugrande ve Dressler'in (1981) metinsellik ölçütlerinden (bağdaşıklık, tutarlılık, kabul edilebilirlik, bilgisellik, durumsallık, amaçlılık ve metinlerarasılık) yararlanılmıştır. Çalışmanın amacı, farklı sosyal statüler arasındaki WhatsApp yazışmalarını metinsellik ölçütlerine göre incelemek ve statülere bağlı olarak bu ölçütlerden hangilerinin ön plana çıktığını analiz etmektir. Teorik bölümde metin, metinsellik ve ölçütleri açıklanmış; uygulama bölümünde ise ölçütler arkadaş-arkadaş, işveren-işveren, işveren- çalışan, öğretmen ve öğretmen-öğrenci bağlamlarındaki WhatsApp konuşmaları üzerinde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The fact that social media has become an indispensable part of our lives has led to written communication being used as widely as spoken communication in all areas. This study examines how sufficiently“textual”communications established via social media are; in other words, whether they exhibit the properties of a text. WhatsApp was chosen as the social media tool for the study. Beaugrande and Dressler's (1981) textuality criteria (cohesion, coherence, acceptability, informativity, situationality, intentionality, and intertextuality) were employed. The aim of the study is to analyze WhatsApp exchanges between different social statuses according to the textuality criteria and to determine which criteria stand out depending on status. In the theoretical section the concepts of text, textuality, and the criteria are explained; in the application section the criteria are examined through WhatsApp conversations in the contexts of friend–friend, employer–employer, employer–employee, teacher–teacher, and teacher–student interactions.