Güncel bilgiler ışığında her yönüyle Adnan Turani
A comprehensive reassessment of Adnan Turani in light of current knowledge
- Tez No: 1012782
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DAŞÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Batı resim sanatı, Western painting art
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk resim sanatının önemli isimlerinden Prof. Dr. Adnan Turani'nin yaşamı, sanatsal üretimi, kuramsal yazıları ve eğitimci kimliğini bütünlüklü bir yaklaşımla incelemektedir. Adnan Turani hakkında mevcut literatür incelendiğinde, kimi bilgilerin tekrarlandığı, güncellenmediği ve özellikle sanatçının eserlerine ilişkin verilerde belirsizlikler bulunduğu görülmektedir. Bu tez, Turani hakkında dağınık halde bulunan verileri güncel kaynaklar ışığında bir araya getirmenin yanı sıra, sanatçının eserlerine ilişkin mevcut belirsizlikleri gidermeyi ve sanat anlayışını yeniden değerlendirmeyi hedeflemektedir. Çalışmada, Turani'nin sanatının şekillendiği dönemlerde Türkiye'deki sanat ortamı Cumhuriyet sonrası sanat ortamının dönüşümü ile 1950'lerden itibaren soyut ve figüratif sanat etrafında gelişen tartışmalar genel hatlarıyla değerlendirilmiştir. Sanatçının yaşamı, eğitim süreci, Almanya dönemi, Türkiye'ye dönüşü ve akademik kariyeri kronolojik bir bütünlük içinde incelenmiştir. Turani'nin sanatsal üretimi, 1940 2016 yılları arasını kapsayan dönemler çerçevesinde değerlendirilmiş; sanatsal anlatımındaki değişimler, sanatçının kendi yazıları ve çağdaşlarının görüşleri doğrultusunda ele alınmıştır. Özellikle 1980 sonrası üretim, güncel incelemelerle yeniden değerlendirilmiş ve literatürde sınırlı yer bulmuş eserlerin tespitine odaklanılmıştır. Çalışmada ayrıca Turani'nin resimlerindeki temalar, kuramsal yazıları ve sanat eğitimi anlayışı incelenmiş; eğitimci kimliği, öğrencileriyle yapılan görüşmeler ışığında değerlendirilmiştir. Tez, arşiv taraması, saha araştırması ve sözlü tarih çalışmalarını bir arada kullanarak, Adnan Turani'nin sanatı ve düşünsel mirasını güncel ve çok yönlü bir bakış açısıyla ele almayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the life, artistic production, theoretical writings, and role as an educator of Prof. Dr. Adnan Turani, one of the significant figures of Turkish painting, through a comprehensive approach. A review of the existing literature on Adnan Turani reveals that certain information has been repeated without revision and that there are ambiguities, particularly regarding data on the artist's works. This thesis aims not only to compile the scattered information on Turani in light of up to date sources, but also to resolve existing uncertainties related to his works and to reassess his artistic approach. The study evaluates the artistic environment in Turkey during the periods in which Turani's art was shaped, focusing on the transformation of the post-Republican art scene and the debates around abstract and figurative art that developed from the 1950s onwards. The artist's life, education, period in Germany, return to Turkey, and academic career are examined within a chronological framework. Turani's artistic production is analyzed across periods spanning from 1940 to 2016; changes in his artistic expression are discussed in relation to his own writings and the views of his contemporaries. Particular attention is given to his post-1980 production, which is reassessed through recent studies, with a focus on identifying works that have received limited attention in the literature. The study also examines the themes in Turani's paintings, his theoretical writings, and his understanding of art education; his role as an educator is evaluated in light of interviews conducted with his students. By combining archival research, fieldwork, and oral history, this thesis aims to present a contemporary, multifaceted, and comprehensive perspective on Adnan Turani's art and intellectual legacy.