Festival kalitesi, algılanan değer, kültürel aidiyet ve sadakat ilişkisi: Soküm unsuru olarak Edirne Kakava Hıdırellez Şenliklerine katılan ziyaretçiler açısından bir değerlendirme
The relationship between festival quality, perceived value, cultural belonging and loyalty: An evaluation for visitors attending Edirne Kakava Hidirellez Festivals as an element of ich
  1. Tez No: 1012784
  2. Yazar: BESTE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEVDET AVCIKURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Edirne, Festivaller, Kakava şenlikleri, Somut olmayan kültürel miras, Uyarıcı-organizma-tepki, Edirne, Festivals, Kakava festivals, Intangible cultural heritage, Stimulus-organism-response
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Festivaller, farklı tema ya da temalar çerçevesinde organize edilen ve bireylerin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamında önemli bir rol oynayan etkinliklerdir. Bu etkinlikler, yalnızca eğlence sunmakla kalmayıp aynı zamanda yerel kültürlerin tanıtılması, korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında da önemli bir işlev üstlenmektedir. Bu araştırmada Edirne Kakava-Hıdırellez Şenlikleri'ne katılan ziyaretçilerin festival kalitesi, algılanan değer, kültürel aidiyet ve sadakat değişkenleri arasındaki ilişkileri SOR Teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Araştırma kapsamında festival kalitesi uyarıcı, algılanan değer ve kültürel aidiyet organizma, sadakat ise tepki olarak değerlendirilmiştir. Araştırma verileri 3-6 Mayıs 2025 tarihlerinde Edirne Kakava-Hıdırellez Şenlikleri'ne katılan 456 ziyaretçiden elde edilmiştir. Araştırma sonucunda festival kalitesi boyutlarından program ve festival alanının algılanan değer üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Festival kalitesi boyutları ile sadakat arasındaki ilişki incelendiğinde ise sadece program boyutunun sadakat üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu görülmüştür. Son olarak festival kalitesi boyutlarının kültürel aidiyet üzerinde etkisi incelenmiş bilgi, yiyecek ve hediyelik eşya ile festival alanı boyutlarının kültürel aidiyet üzerinde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bir diğer sonucu ise algılanan değer ve kültürel aidiyetin sadakat üzerinde anlamlı bir etkisi olduğunu göstermektedir. Bulgular genel olarak değerlendirildiğinde, festival kalitesinin ziyaretçi deneyimini şekillendiren temel unsur olduğu, bu deneyim sonucunda oluşan algılanan değer ve kültürel aidiyet duygusunun ise ziyaretçi sadakatinin oluşmasında belirleyici rol oynadığı görülmektedir. SOR teorisinin festival deneyimini açıklamada kullanılabilecek uygun bir kuramsal çerçeve sunduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma sonuçları doğrultusunda farklı gruplara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Festivals are events organized around one or more themes and play a significant role in individuals' social, cultural, and economic lives. These events not only provide entertainment but also serve an important function in promoting, preserving, and transmitting local cultures to future generations. This study examines the relationships among festival quality, perceived value, cultural belongıng, and loyalty of visitors attending the Edirne Kakava-Hıdırellez Festival within the framework of the SOR theory. In this context, festival quality was considered as the stimulus, perceived value and cultural attachment as the organism, and loyalty as the response. The research data were collected from 456 visitors who attended the Edirne Kakava-Hıdırellez Festival between May 3-6, 2025. The findings of the study indicate that among the dimensions of festival quality, program and festival area have a significant effect on perceived value. When the relationship between festival quality dimensions and loyalty was examined, only the program dimension was found to have a significant effect on loyalty. Finally, the effects of festival quality dimensions on cultural attachment were analyzed, and it was determined that information, food and souvenirs, and festival area have a significant effect on cultural attachment. Another important finding of the study is that perceived value and cultural attachment have significant effects on loyalty. Overall, the findings suggest that festival quality is a fundamental factor shaping the visitor experience, while perceived value and cultural attachment, which emerge as a result of this experience, play a decisive role in the formation of visitor loyalty. Furthermore, the results demonstrate that the SOR theory provides an appropriate theoretical framework for explaining the festival experience. Based on the findings, various recommendations were developed for different stakeholder groups.