Tasarruf finansman sözleşmesi
Savings finance contract
  1. Tez No: 1012787
  2. Yazar: ONUR İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Medeni hukuk, Türk borçlar hukuku, Civil law, Turkish law of obligations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Tasarruf finansman sözleşmesi, 2021 yılında 7292 sayılı Kanun ile 6361 sayılı Kanun'a eklenerek yasal zemine kavuşmuştur. Bu tarihten önce 1990'lı yıllardan beri uygulamada yapılagelmekte olan isimsiz bir sözleşmedir. Bu sözleşme, altın günü mantığına dayanarak tasarruf etmenin karşılığında finansman elde etmeye yönelik bir sözleşmedir. Konvansiyonel bankacılık faaliyetinden farklı bir finans enstrümanı hiz-meti sunan tasarruf finansman şirketleri, kanunlaşma ile birlikte denetim altına alın-mış ve tasarruf finansman sözleşmesi de isimli (tipik) bir sözleşme mahiyetine bü-rünmüştür. Her ne kadar öğretide düzenlemelerin yetersiz olmasından ötürü sözleşme-nin isimli sözleşme sayılamayacağı görüşleri yer alsa da bu çalışmada tasarruf fi-nansman sözleşmesinin neden isimli bir sözleşme olduğu gerekçeleriyle açıklanmak-tadır. Tasarruf finansman sözleşmesi, karşılıklı iki tarafa borç yükleyen, sürekli edim-li, rızai ve şekle bağlı bir sözleşmedir. Tarafların hakları ve borçları Kanun'daki ta-nımdan ve Yönetmelik'teki düzenlemelerden çıkarıldığı gibi sözleşme özgürlüğü ilke-si gereği tasarruf finansman şirketi ile müşteri arasında yapılan sözleşmelerdeki hü-kümler de bu kapsamda dikkate alınmalıdır. Tasarruf finansman sözleşmesi, konusu itibarıyla konut, çatılı iş yeri veya taşıt edinimi için finansman sağlanmasını içerir. Bu anlamda sözleşme, Kanun'da düzen-lenmeden önceki hâline göre kapsam olarak daraltılmıştır. Ayrıca finansman sağlan-masına yönelik sınırlamalar Yönetmelik'te düzenlenmiştir. Müşteri bazlı ve grup bazlı (çekilişli) sistem şeklinde ikili bir yapı öngörülmüştür. Ancak bu ikili yapı sözleşme-nin işleyişini, hukukî yapısını etkilemediğinden iki tür arasında ayrım yapılmadan birlikte incelenmiştir. Tasarruf finansman sözleşmesinin kanunlaşmasında dikkate alınan Alman yapı tasarruf sandığı sözleşmelerine de bu çalışmada yeri geldikçe değinilmiştir. Her ne kadar Alman yapı tasarruf sandıkları faiz esasına göre işlese de tasarruf mantığı ile çalışan sistemler olduğu için Türkiye'deki tasarruf finansman sistemine de ışık tutabi-lir. Bu nedenle ilgili kısımlarda karşılaştırma yapılarak iki sistem arasındaki farkın ayırt edilmesi sağlanmıştır. Bu çalışmanın ilk bölümünde tasarruf finansman faaliyetinin temel kavramları, özellikleri, benzer sistemlerle karşılaştırılması, dünyada ve Türkiye'de tasarruf fi-nansman faaliyeti açıklanmıştır. İkinci bölümde genel olarak tasarruf finansman söz-leşmesinden bahsedilerek tasarruf finansman sözleşmesinin tanımı, kuruluşu, tarafları, unsurları, konusu, hukuki niteliği ve şekli incelenmiştir. Üçüncü bölümde, sözleşme-nin hükümleri incelenmiş, tarafların borçları tespit edilmeye çalışılmıştır. Son bölüm olan dördüncü bölümde ise tasarruf finansman sözleşmesinde borcun ifa edilmemesi, sözleşmenin sona ermesi ve yargılama usulü incelenerek sonuç kısmıyla beraber ça-lışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The savings financing contract was granted a statutory basis in 2021 through its incorporation into Law No. 6361 by Law No. 7292. Prior to this date, it had been prac-ticed since the 1990s as an unnamed contract in legal practice. This contract is based on a system resembling traditional collective savings arrangements and aims at obtai-ning financing in return for saving. Savings financing companies, which provide a fi-nancial instrument distinct from conventional banking activities, were brought under regulatory supervision following this legislative development, and the savings finan-cing contract consequently acquired the character of a named (typical) contract. Alt-hough some views in the doctrine argue that the existing regulations are insufficient and therefore the contract should not be regarded as a named contract, this study explains, with supporting reasons, why the savings financing contract should be conside-red as such. The savings financing contract is a bilateral contract imposing obligations on both parties, characterized by continuous performance, consensual formation, and a formal requirement. The rights and obligations of the parties are derived not only from the statutory definition and the provisions of the relevant Regulation but must also be assessed in light of contractual terms agreed between the savings financing company and the customer in accordance with the principle of freedom of contract. By its subject matter, the savings financing contract concerns the provision of financing for the acquisition of housing, roofed workplaces, or motor vehicles. In this respect, its scope has been narrowed compared to its pre-statutory form. Furthermore, limitations regarding the provision of financing are set out in the Regulation. A dual structure has been envisaged in the form of a customer-based system and a group-based (lottery-based) system. However, since this dual structure does not affect the functioning or legal nature of the contract, both types are examined together without a strict distinction. This study also refers, where relevant, to the German building savings fund contracts that were taken into consideration during the legislative process concerning savings financing. Although German building savings funds operate on an interest-based system, they function on a savings logic and may therefore provide comparative insight into the savings financing system in Türkiye. Accordingly, relevant sections include a comparative analysis to distinguish the differences between the two systems. In the first chapter of this study, the fundamental concepts and characteristics of savings financing activities, their comparison with similar systems, and the deve-lopment of such activities both globally and in Türkiye are examined. The second chapter addresses the savings financing contract in general, focusing on its definition, formation, parties, elements, subject matter, legal nature and form. The third chapter analyzes the legal effects of the contract and seeks to identify the obligations of the parties. In the fourth and final chapter, the consequences of non-performance, the termination of the contract, and procedural aspects are examined, and the study concludes with a general evaluation.