Psikolojik dayanıklılığın iş doyumuna etkisinde benlik saygısının aracı rolü: Hekimler üzerine bir araştırma
The mediating role of self-esteem in the effect of psychological resilience on job satisfaction: A research on physicians
- Tez No: 1012793
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFİ KARAÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Psikolojik dayanıklılık, İş doyumu, Self esteem, Hardiness on psychological, Job satisfaction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada hekimlerin psikolojik dayanıklılık düzeylerinin iş doyumu üzerindeki etkisi ve benlik saygısının bu ilişkideki rolü incelenmiştir. Sağlık kurumlarında görev yapan hekimler yoğun iş yükü, stres ve yüksek sorumluluk gerektiren çalışma koşullarıyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum, çalışanların psikolojik kaynaklarının önemini artırmakta ve psikolojik dayanıklılık, benlik saygısı ve iş doyumu gibi kavramların birlikte ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Araştırmanın örneklemini Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'nde görev yapan hekimler oluşturmaktadır. Araştırma verileri anket tekniğiyle toplanmıştır. Anket formunda katılımcıların demografik özelliklerine ilişkin soruların yanı sıra psikolojik dayanıklılık, benlik saygısı ve iş doyumu ölçekleri yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak analiz edilmiştir. Bu kapsamda araştırmanın amacına göre faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi ve aracılık analizleri uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda psikolojik dayanıklılığın benlik saygısı ve iş doyumu üzerinde pozitif yönlü bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca benlik saygısının iş doyumu üzerinde pozitif yönlü bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Bununla birlikte benlik saygısının psikolojik dayanıklılık ile iş doyumu arasındaki ilişkide kısmi aracı etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda sağlık kurumlarında görev yapan yöneticilere yönelik çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this context, the effect of physicians' psychological resilience levels on job satisfaction and the role of self‑esteem in this relationship were examined. Physicians working in healthcare institutions face intense workloads, stress, and working conditions that require high levels of responsibility. This situation increases the importance of employees' psychological resources and necessitates addressing concepts such as psychological resilience, self‑esteem, and job satisfaction togetherThe sample of the study consists of physicians working at Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital. Research data were collected using the survey method. In addition to questions regarding the demographic characteristics of the participants, the questionnaire included psychological resilience, self‑esteem, and job satisfaction scales. The obtained data were analyzed using SPSS and AMOS software. In this context, factor analysis, correlation analysis, regression analysis, and mediation analysis were applied to the data. The regression analyses revealed that psychological resilience has a positive effect on both self‑esteem and job satisfaction. In addition, self‑esteem was found to have a positive effect on job satisfaction. The mediation analysis conducted following the regression analyses indicated that self-esteem plays a partial mediating role in the relationship between psychological resilience and job satisfaction. Based on the findings obtained, several recommendations were developed for researchers and for managers working in healthcare institutions.