Tarım üreticilerinin tematik yayın yapan geleneksel veyeni medya araçlarından faydalanma düzeyleri vebeklentileri
Utilization level and expectations of agriculturalproducers from traditional and new thematic broadcastingmedia tools
- Tez No: 1012829
- Danışmanlar: PROF. DR. SERTAÇ DOKUZLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal iletişim, Agricultural communications
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Bursa ili İnegöl ilçesinde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı 110 tarımsal üreticiyle gerçekleştirilen saha çalışmasına dayanarak, üreticilerin tematik yayın yapan geleneksel medya (televizyon) ile yeni medya araçlarına (internet, sosyal medya, e-ticaret ve kamu destekli dijital uygulamalar) yönelik kullanım düzeylerini, tutumlarını ve beklentilerini kapsamlı biçimde analiz etmektedir. Çalışmanın temel amacı, farklı medya türlerinin tarımsal üretim performansı üzerindeki etkilerini ortaya koymak ve üreticilerin medya kullanım davranışlarını iletişim kuramları çerçevesinde değerlendirmektir. Faktör analizi bulguları, televizyonun bağımsız bir faktör olarak konumlandığını, internet ve sosyal medyanın ise bütünleşik bir dijital boyut oluşturduğunu göstermektedir. Bu durum, üreticilerin geleneksel ve dijital medya araçlarını birbirlerinin alternatifi değil, farklı işlevlere hizmet eden tamamlayıcı unsurlar olarak kullandığını ortaya koymaktadır. Ki-kare analizleri, medya araçlarının üretime katkı düzeyleri açısından belirgin bir hiyerarşi oluşturduğunu ve özellikle kamu destekli dijital uygulamalar ile e-ticaretin teknik bilgi, verimlilik ve gelir artışı üzerinde güçlü etkiler yarattığını göstermektedir. Araştırmada elde edilen sonuçlar, e-ticareti etkin kullanan üreticilerin tarımsal gelirlerinin diğerlerine kıyasla önemli ölçüde daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Hiyerarşik regresyon analizleri, dijital tutumların belirleyicisinin yalnızca medya araçlarına erişim değil, bu araçlarla kurulan aktif içerik etkileşimi olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte sosyal medyadan beklenen faydanın bilişsel tutum üzerinde negatif etki oluşturması, üreticilerde yüksek beklenti ile düşük karşılanma düzeyi arasındaki“beklenti–doyum”paradoksunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak çalışma, tarımsal iletişimde hibrit medya kullanımının önemini vurgulamakta; güvenilir dijital içerik üretimi, kullanıcı etkileşiminin artırılması ve hedef kitleye yönelik segmentasyon temelli yayım stratejilerinin geliştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu yönüyle araştırma, tarımsal yayım ve iletişim literatürüne özgün katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is based on a field survey conducted with 110 agricultural producers registered in the Farmer Registration System (FRS) in the İnegöl district of Bursa, and it comprehensively analyzes producers' utilization levels, attitudes, and expectations regarding traditional thematic media (television) and new media tools (internet, social media, e-commerce, and publicsupported digital applications). The main objective is to reveal the effects of different media types on agricultural production performance and to evaluate media usage behaviors within the framework of communication theories. Factor analysis findings indicate that television constitutes an independent factor, while the internet and social media form an integrated digital dimension. This result demonstrates that producers do not perceive traditional and digital media as substitutes, but rather as complementary tools serving different functional purposes. Chi-square analyses reveal a clear hierarchy among media tools in terms of their contribution to production, with public-supported digital applications and e-commerce having particularly strong effects on technical knowledge acquisition, productivity, and income generation. The results further show that producers who effectively use e-commerce have significantly higher agricultural income than those who do not. Hierarchical regression analyses indicate that digital attitudes are shaped not merely by access to media tools, but by active engagement with content. However, the negative effect of expected benefits from social media on cognitive attitudes highlights a“high expectation–low fulfillment”paradox among producers. In conclusion, the study emphasizes the importance of hybrid media use in agricultural communication and suggests the need for reliable digital content production, enhanced user interaction, and the development of segmentation-based extension strategies tailored to target audiences. In this respect, the research provides an original contribution to the agricultural extension and communication literature.