Doğu Akdeniz Bölgesinde ticari öneme sahip ova kurbağası (Pelophylax ridibundus Pallas, 1771)'nın avcılığı, üretimi ve korunması üzerine değerlendirmeler
Assessments regarding the hunting, production and conservation of the commercially important common frog (Pelophylax ridibundus Pallas, 1771) in the Eastern Mediterranean Region
  1. Tez No: 1012828
  2. Yazar: GAMZE DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL ŞAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Ova kurbağası, Pelophylax ridibundus, ticari avcılık, kurbağa üretimi, koruma, Marsh frog, Pelophylax ridibundus, commercial harvesting, frog production, conservation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Yetiştiriciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kurbağalar ticari değere sahip amfibi türler arasında yer almakta olup birçok ülkede önemli bir ihraç ürünü olarak değerlendirilmektedir. Türkiye'de göl, dere, çay ve nehir gibi iç sularda ve nemli ortamlarda yaşayan çok sayıda kurbağa türü bulunmaktadır. Ekonomik değeri yüksek ve ihracatı yapılan Rana cinsine ait beş tür ülkemizde yayılış göstermektedir. Bunlar Pelophylax ridibundus (Ovakurbağası), Rana dalmatina (Çevik kurbağa), Rana macrocnemis (Uludağ kurbağası), Rana cameranoi (Şerit kurbağa) ve Rana holtzi (Toros kurbağası) türleridir. Türkiye'de Hatay ve Edirne başta olmak üzere Adana, Afyonkarahisar, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Mersin ve Yalova illerinde Pelophylax ridibundus avcılığı yapılmaktadır. Ülkemizde kurbağa üretimi büyük ölçüde doğal populasyonlardan yapılan avcılığa dayanmaktadır. Entansif yetiştiricilik uygulamalarının yaygın olmaması doğal populasyonların sürdürülebilir şekilde yenilenmesini zorlaştırmaktadır. Bunun yanı sıra kuraklık, sulak alanların azalması, habitat tahribatı ve kaçak avcılık gibi faktörler ile üreme dönemlerinde uygulanan av yasağı kısıtlamaları ve ihracata yönelik kota ve ruhsat sınırlamaları da üretim miktarının yıllar içinde azalmasına neden olmaktadır. Ayrıca Türkiye'de kurbağa yetiştiriciliği konusunda uzman personel sayısının sınırlı olduğu ve konuya ilişkin bilimsel bilgi birikiminin yeterince gelişmediği görülmektedir. Bu çalışma, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde ticari öneme sahip olan Ova kurbağasının sürdürülebilir kullanımı, korunması ve yetiştiricilik potansiyelinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Türkiye'de kurbağa avcılığı ve ihracatına ilişkin mevcut veriler incelenmiş, literatür değerlendirilmiş ve ticari faaliyetler sürdürülebilirlik açısından ele alınmıştır. Sonuç olarak, doğal populasyonların korunması ve ihracat potansiyelinin sürdürülebilir şekilde devam ettirilebilmesi için kurbağa yetiştiriciliğinin geliştirilmesi, bilimsel araştırmaların artırılması ve gerekli yönetim stratejilerinin uygulanması büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Frogs are among the commercially valuable amphibian species and are considered an important export product in many countries. In Turkey, there are numerous frog species living in inland waters such as lakes, streams, and rivers, as well as in humid environments. Five species belonging to the genus Rana, which have high economic value and are exported, are found in our country. These are Pelophylax ridibundus (Peloponnese frog), Rana dalmatina (Agile frog), Rana macrocnemis (Uludağ frog), Rana cameranoi (Striped frog), and Rana holtzi (Taurus frog). In Turkey, Pelophylax ridibundus is harvested mainly in Hatay and Edirne, as well as in Adana, Afyonkarahisar, Bursa, Balıkesir, Bingöl, Mersin, and Yalova provinces. Frog production in our country largely relies on harvesting from natural populations. The lack of widespread intensive aquaculture practices makes it difficult to sustainably replenish natural populations. In addition, factors such as drought, wetland depletion, habitat destruction, and poaching, as well as hunting bans during breeding seasons and export quota and license limitations, have led to a decrease in production quantities over the years. Furthermore, it is observed that the number of expert personnel in frog farming in Turkey is limited, and the scientific knowledge base on the subject is not sufficiently developed. This study was conducted to evaluate the sustainable use, conservation, and farming potential of the Common Frog, which has commercial importance in the Eastern Mediterranean Region. In the study, existing data on frog hunting and export in Turkey were examined, the literature was reviewed, and commercial activities were considered from a sustainability perspective. In conclusion, developing frog farming, increasing scientific research, and implementing necessary management strategies are of great importance for the conservation of natural populations and the sustainable continuation of export potential.