Ektopik paratiroid adenomları ile normal lokalizasyonlu paratiroid adenomları arasındaki klinik ve biyokimyasal farklılıklar
Clinical and biochemical differences between ectopicparathyroid adenomas and normally localizedparathyroid adenomas
- Tez No: 1012856
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZBEK, DOÇ. DR. SANEM KAYHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ektopik paratiroid adenomu, Paratiroid görüntüleme, Primer hiperparatiroidi, Ectopic parathyroid adenoma, Parathyroid imaging, Primary hyperparathyroidism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
ÖZET EKTOPİKPARATİROİDADENOMLARIİLENORMAL LOKALİZASYONLUPARATİROİDADENOMLARIARASINDAKİ KLİNİK VEBİYOKİMYASALFARKLILIKLAR Amaç: Çalışmamızda primer hiperparatiroidi tanısı alan ektopik paratiroid adenomları ile normal lokalizasyonlu paratiroid adenomlarının klinik, biyokimyasal ve görüntüleme özellikleri açısından karşılaştırılması amaçlandı. Ayrıca ektopik yerleşime işaret edebilecek bulguların ameliyat öncesi lokalizasyon sürecindeki katkısı değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: İki merkezli retrospektif çalışmaya, Ocak 2015-Ağustos 2025 tarihleri arasında Ankara Etlik Şehir Hastanesi Endokrinoloji Kliniği ile Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği'nde primer hiperparatiroidi tanısı alan erişkin hastalar dâhil edildi. Paratiroid adenomu biyokimyasal ve görüntüleme yöntemleriyle doğrulanan, lokalizasyonu boyun ultrasonografisi, paratiroid sintigrafisi, 4 boyutlu bilgisayarlı tomografi, kolin PET/BT veya paratiroid hormon washout yöntemlerinden biriyle belirlenen 186 hasta normal lokalizasyonlu ve ektopik adenom gruplarına ayrıldı.Demografik özellikler, biyokimyasal parametreler, kemik mineral yoğunluğu, osteoporoz, nefrolitiazis ve görüntüleme bulguları karşılaştırıldı. Bulgular: Hastaların 144'ünde normal lokalizasyonlu, 42'sinde ektopik paratiroid adenomu saptandı. Gruplar arasında yaş, cinsiyet ve beden kitle indeksi açısından anlamlı fark izlenmedi. Serum kalsiyum, düzeltilmiş kalsiyum ve parathormon düzeyleri benzerdi. Ektopik grupta fosfor, albümin ve eGFR değerleri daha yüksek bulundu. Ancak bu parametreler ektopik yerleşimi tek başına güçlü biçimde ayırt viii ettirmedi. Fosfor düzeyini açıklamada PTH ve 25(OH)D vitamini öne çıkarken, ektopik yerleşim bağımsız belirleyici olarak anlamlılığa ulaşmadı. Femur total T skoru ektopik grupta daha yüksek olmakla birlikte, lomber ve ön kol ölçümleri benzerdi. Osteoporoz ve nefrolitiazis oranları gruplar arasında benzerdi. Ektopik adenomlarda en sık yerleşim yeri mediastinal bölge olarak saptandı.Paratiroid sintigrafisi, ektopik yerleşimin gösterilmesinde ultrasonografiye göre daha fazla katkı sağladı. Sonuç: Ektopik paratiroid adenomları, normal lokalizasyonlu adenomlardan belirgin farklı bir kalsiyum veya parathormon profili göstermedi. Fosfor, albümin ve eGFR bulguları bağımsız tanısal belirteçler olarak yorumlanmamalıdır. Biyokimyasal farklılıkların sınırlı kalmasında, günümüzde primer hiperparatiroidinin rutin kalsiyum ölçümleriyle daha erken tanınması etkili olabilir. Ektopik adenomlarda görüntüleme ile lokalizasyonun daha zor olması, cerrahi öncesi ayrıntılı değerlendirme gereksinimini artırmaktadır. Bu nedenle ektopik adenomlarda görüntüleme bulguları daha yol gösterici görünmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLINICAL AND BIOCHEMICAL DIFFERENCES BETWEEN ECTOPIC PARATHYROIDADENOMASANDNORMALLYLOCALIZED PARATHYROIDADENOMAS Aim: This study aimed to compare the clinical, biochemical and imaging characteristics of ectopic and normally localized parathyroid adenomas in patients diagnosed with primary hyperparathyroidism. Materials and Methods: This two-center retrospective study included adult patients diagnosed with primary hyperparathyroidism between January 2015 and August 2025 at the Endocrinology Clinic of Ankara Etlik City Hospital and the Endocrinology and Metabolism Diseases Clinic of Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital. A total of 186 patients with biochemically and radiologically confirmed parathyroid adenomas, whose localization was determined by ultrasonography, scintigraphy, computed tomography, choline PET/CT or PTH washout, were divided into normally localized and ectopic adenoma groups. Demographic characteristics, biochemical parameters, bone mineral density, osteoporosis, nephrolithiasis and imaging findings were compared. Results: Normally localized parathyroid adenomas were detected in 144 patients, while ectopic parathyroid adenomas were detected in 42 patients. There was no significant difference between the groups in terms of age, sex or body mass index. Serum calcium, corrected calcium and parathyroid hormone levels were similar. Phosphorus, albumin and eGFR values were higher in the ectopic group; however, these parameters did not strongly distinguish ectopic localization on their own. PTH and 25(OH)D were prominent in explaining phosphorus levels, whereas ectopic x localization did not reach significance as an independent determinant. Femur total T score was higher in the ectopic group, while lumbar and forearm measurements were similar. Osteoporosis and nephrolithiasis rates were comparable. The most common ectopic localization was the mediastinum, and scintigraphy contributed more than ultrasonography in detecting ectopic localization. Conclusion: Ectopic parathyroid adenomas did not show a distinct calcium or parathyroid hormone profile compared with normally localized adenomas. Phosphorus, albumin and eGFR should not be interpreted as independent diagnostic markers. The limited biochemical differences may be related to earlier recognition of primary hyperparathyroidism through routine calcium measurements. Since localization is more challenging in ectopic adenomas, detailed preoperative imaging evaluation is required, and imaging findings appear to be more useful in guiding the localization process.