Lokal sığır amniyon sıvısı uygulamasınınrat tibiyalarına yerleştirilen farklı yüzeyli implantların osseointegrasyon düzeyine etkisinin biyomekanik incelenmesi
Biomechanical investigation of the effect of local bovine amniotic fluid application on osseointegration of implants with different surfaces placed in rat tibia
- Tez No: 1012862
- Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN DÜNDAR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sığır amniyon sıvısı, osseointegrasyon, implant, implant yüzey özellikleri, biyomekanik analiz, Bovine amniotic fluid, osseointegration, implant, implant surface features, biomechanic analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
1. ÖZET LOKAL SIĞIR AMNİYON SIVISI UYGULAMASININ RAT TİBİYALARINA YERLEŞTİRİLEN FARKLI YÜZEYLİ İMPLANTLARIN OSSEOİNTEGRASYON DÜZEYİNE ETKİSİNİN BİYOMEKANİK İNCELENMESİ Osseointegrasyon, canlı kemik dokusu ile implant yüzeyi arasında kurulan doğrudan, anatomik ve fonksiyonel bir bağlantıdır. Diş implantında, özellikle titanyum implantların kullanımında, osseointegrasyonu optimize etmek ve klinik başarıyı artırmak amacıyla çeşitli yüzey modifikasyon teknikleri geliştirilmiştir. Bu modifikasyonlar, kemiğin implant yüzeyine verdiği iyileşme yanıtını ve sonuç olarak osseointegrasyon sürecini önemli ölçüde etkilemektedir. Osseointegrasyonu desteklemek ve hızlandırmak için rejeneratif yaklaşımlar da yoğun bir şekilde araştırılmaktadır. Bu araştırmalar, implant başarısını artırmayı hedefleyen yenilikçi tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır. Çalışmamızda lokal sığır amniyon sıvısı uygulanan ratların sağ tibiya kemiğine yerleştirilen farklı yüzeyli titanyum implantların osseointegrasyonuna etkisi biyomekanik olarak incelendi. Sığır amniyon sıvısı, hatalı kesim yapılan mezbahadan steril bir şekilde veteriner hekim tarafından alındı. Çalışmada 6-12 aylık Spraque dawley erkek ratlar kullanıldı. Toplam 72 deneğin sağ tibiya kemiğine anestezi altında titanyum implantlar yerleştirildi. Birinci ana grup hazırlanan soketlere lokal amniyon sıvısı enjekte edildikten sonra uygulanan kumlanmış ve asit ile aşındırılmış yüzey (SLA)- kalsiyum fosfat ile pürüzlendirilmiş emilebilir kumlama yüzeyi (RBM)-tornalanmış titanyum implant yüzeylerinden oluşmaktadır. İkinci ana gruba sadece titanyum implantlar yerleştirildi ve bu implantlar da kumlanmış ve asit ile aşındırılmış yüzey (SLA)- kalsiyum fosfat ile pürüzlendirilmiş emilebilir kumlama yüzeyi (RBM)-tornalanmış yüzeylere sahip titanyum implantlardır. Genel anestezi altında deneklerin hepsine sağ tibiya kemiklerinin metafiziyal kısımlarındaki kortikokansellöz kemiğe 2,5 mm çapında 4 mm uzunluğunda implantlar yerleştirildi. Cerrahi girişimi takiben 4 haftalık iyileşme sonucunda titanyum implantlar tersine tork analizi ile biyomekanik olarak incelendi. Çalışmamızın bulguları değerlendirildiğinde; lokal sığır amniyon sıvısı uygulanan SLA yüzeyli implantlarda en yüksek osseointegrasyon değeri elde edilmiştir. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, lokal amniyon sıvısı uygulamasının hem SLA hem de Torna yüzeyli implantların osseointegrasyon düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı derecede artırdığı belirlenmiştir (p<0,05). Ancak RBM yüzeyli implantlarda amniyon sıvısı kullanımının osseointegrasyon üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi tespit edilememiştir (p>0,05). Biyomekanik analizler sonucunda implant yüzey pürüzlülüğü ile lokal amniyon sıvısı uygulamasının osseointegrasyon düzeyini sinerjik bir etki göstererek olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
2. ABSTRACT BIOMECHANICAL INVESTIGATION OF THE EFFECT OF LOCAL BOVINE AMNIOTIC FLUID APPLICATION ON OSSEOINTEGRATION OF IMPLANTS WITH DIFFERENT SURFACES PLACED IN RAT TIBIA Osseointegration is the direct, anatomical, and functional connection established between living bone tissue and the implant surface. Various surface modification techniques have been developed to optimize osseointegration and increase clinical success in dental implants, particularly with titanium implants. These modifications significantly influence the healing response of the bone to the implant surface and, consequently, the osseointegration process. Regenerative approaches to support and accelerate osseointegration are also being intensively investigated. This research focuses on the development of innovative treatment methods aimed at improving implant success. In our study, we investigated the biomechanical effects of titanium implants with different surfaces placed in the right tibia of rats administered local bovine amniotic fluid on osseointegration. Bovine amniotic fluid was collected by a veterinarian from the placenta of a cow determined to be pregnant at the time of slaughter in the slaughterhouse. Male Spraque Dawley rats, aged 6-12 months, were used in the study. Titanium implants were placed in the right tibia of a total of 72 subjects under anesthesia. The first main group consisted of titanium implant surfaces with sandblasted and acid-etched surfaces (SLA), calcium phosphate-etched absorbable sandblasted surfaces (RBM), and turned surfaces, applied after local amniotic fluid was injected into the prepared sockets. The second main group included only titanium implants, which were also titanium implants with sandblasted and acid-etched surfaces (SLA), calcium phosphate-etched absorbable sandblasted surfaces (RBM), and turned surfaces. Under general anesthesia, all subjects underwent implantation of 2,5 mm diameter and 4 mm long implants into the corticocancellous bone of the metaphyseal portion of their right tibia. Following 4 weeks of postoperative recovery, the titanium implants were biomechanically evaluated using reverse torque analysis. When the findings of our study were evaluated, the highest osseointegration values were obtained in SLA-surfaced implants treated with local bovine amniotic fluid. Compared to the control group, it was determined that the application of local amniotic fluid statistically significantly increased the osseointegration levels of both SLA and Torna-surfaced implants (p<0,05). However, no statistically significant effect of amniotic fluid use on osseointegration was found in RBM-surfaced implants (p>0,05). Biomechanical analyses have shown that implant surface roughness and local amniotic fluid application have a synergistic effect, positively influencing the level of osseointegration.