Meme kanseri hastalarında HGF VE FHL2'nin klinik, sağkalım ve prognostik önemi
Clinical, survival, and prognostic significance of HGF and FHL2 in breast cancer patients
- Tez No: 1012863
- Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN YÜCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Prognoz, Sağkalım, Prognosis, Survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Bilim Dalı
Özet
Meme kanseri, tüm dünyada kadınlarda en sık görülen ve en mortal kanser türlerindendir. Tedavisinde kemoterapi, cerrahi ve radyoterapi gibi kapsamlı yöntemler kullanılmaktadır. Ancak bu tedaviler, hastaların klinik ve patolojik özelliklerine göre planlansa da tedavi yanıtı her hastada aynı olmamaktadır. Hastalığın prognozu ve tedavi yanıtını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Hastaya ait subjektif özelliklerin yanı sıra tümör ve tümör mikroçevresi de bu faktörler arasında önemli bir yere sahiptir. Hepatosit Büyüme Faktörü (HGF) ve Four-and-a-half LIM domains protein 2 (FHL2), hem tümör hem de stromada bulunabilen ve onkolojik süreçlerde rol aldığı kanıtlanmış iki farklı moleküldür. Literatürde bu proteinlerle ilgili ayrı ayrı çok sayıda çalışma yapılmış, çeşitli kanser türlerinde invazyon, migrasyon ve metastaz mekanizmalarında yer aldıkları gösterilmiştir. Ancak, iki molekülün birlikte değerlendirildiği klinik bir çalışmaya rastlanmamıştır. Çalışmamızda non-metastatik meme kanseri hastalarında HGF ve FHL2 ekspresyonunun klinik, prognostik ve sağkalım üzerine olan etkilerinin önemi araştırılmıştır. Bu amaçla Ocak 2010-Aralık 2024 tarihleri arasında Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Merkezi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı'nda meme kanseri nedeniyle tedavi alan 92 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Tanıda duktal karsinoma insitu olan ya da uzak metastatik olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastalara ait cerrahi preparatlar Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda immünohistokimyasal olarak değerlendirilmiştir. Bulgularımızda HGF ekspresyonunun yüksek seyrettiği hastalarda luminal B (HER2 pozitif), HER2 pozitif ve triple negatif moleküler subtipler ve lokorejyonel nüks açısından istatiksel anlamlı bulundu. Aynı zamanda yüksek HGF ekspresyonuna sahip hastalarda karaciğer, akciğer, beyin metastazı oranları da anlamlı düzeyde yüksekti. Ek olarak HGF ekspresyonu ile FHL2 ekspresyonu arasında pozitif bağlantı mevcuttu. FHL2 ekspresyonu, tümör nekrozu ile anlamlı ilişki gösterdi. Genel sağkalım için yapılan tek değişkenli analizlerde hem yüksek HGF ekspresyonu hem de yüksek FHL2 ekspresyonu genel sağkalımı olumsuz etkiledi. Bunun yanında, diyabet varlığı, invaziv duktal karsinom histopatolojisi, luminal B (HER2 pozitifliği) moleküler subtip, ileri T ve N evresi, lenfovasküler invazyon (LVI), multisentrisite, tümör nekrozu ve ekstrakapsüler invazyon (ECE) genel sağkalımı anlamlı negatif etkileyen faktörlerdi. Çok değişkenli analizlerde ise yüksek FHL2 ekspresyonu, ileri T evresi ve ekstrakapsüler invazyon varlığı genel sağkalımı etkileyen bağımsız negatif prognostik faktörler olarak belirlendi. Hastalıksız sağkalım analizinde ise invaziv duktal karsinom histopatolojisi, HER2 pozitifliği, yüksek CEA düzeyi, LVI, ekstrakapsüler invazyon, multisentrisite, tümör nekrozu, ileri T ve N evresi hastalıksız sağkalım için olumsuz prognostik faktörler olarak belirlendi. Çok değişkenli analizlerde ise ekstrakapsüler invazyon varlığı, invaziv duktal karsinom histopatolojisi, HER2 pozitifliği, multisentrisite hastalıksız sağkalımı etkileyen bağımsız olumsuz prognostik faktörler olarak belirlendi. HGF ve FHL2 ekspresyonunun hastalıksız sağkalıma etki eden faktörlerden olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is among the most commonly diagnosed and most lethal malignancies in women worldwide. Its treatment involves comprehensive approaches such as chemotherapy, surgery, and radiotherapy. However, despite tailoring these treatments according to patients' clinical and pathological characteristics, therapeutic responses vary considerably. Numerous factors influence disease prognosis and treatment outcomes. In addition to patient-related subjective characteristics, the tumor and its microenvironment play a significant role. Hepatocyte Growth Factor (HGF) and Four-and-a-half LIM domains protein 2 (FHL2) are two distinct molecules localized in both tumor and stromal compartments, with established roles in oncological processes. Both are thought to contribute to the development of radioresistance and, consequently, to an increased risk of recurrence. Although numerous studies have independently investigated these proteins and demonstrated their roles in invasion, migration, and metastasis in various cancer types, no clinical study to date has evaluated them in combination. This study aimed to evaluate the clinical, prognostic, and survival implications of HGF and FHL2 expression in patients with non-metastatic breast cancer. Between January 2010 and December 2024, a total of 92 patients who had been treated for breast cancer at the Department of Radiation Oncology, Sivas Cumhuriyet University Faculty of Medicine Oncology Center, were retrospectively analyzed. Patients diagnosed with ductal carcinoma in situ or with metastatic disease at presentation were excluded. Surgical specimens were evaluated immunohistochemically at the Department of Pathology. Our analysis demonstrated that elevated HGF expression was significantly associated with luminal B (HER2-positive), HER2-positive, and triple-negative molecular subtypes, as well as with locoregional recurrence. Moreover, patients with high HGF expression had significantly higher rates of liver, lung, and brain metastases. A positive correlation was observed between HGF and FHL2 expression. FHL2 expression was significantly associated with tumor necrosis. In the univariate analyses for overall survival, both high HGF expression and high FHL2 expression were associated with worse overall survival. In addition, the presence of diabetes, invasive ductal carcinoma histopathology, luminal B (HER2- positive) molecular subtype, advanced T and N stage, lymphovascular invasion (LVI), multicentricity, tumor necrosis, and extracapsular invasion (ECE) were identified as significant adverse prognostic factors for overall survival. In multivariate analyses, high FHL2 expression, advanced T stage, and the presence of extracapsular invasion were identified as independent negative prognostic factors for overall survival. In disease-free survival analysis, invasive ductal carcinoma histopathology, HER2 positivity, elevated CEA levels, lymphovascular invasion, extracapsular invasion, multicentricity, tumor necrosis, and advanced T and N stage were identified as adverse prognostic factors for disease-free survival. In the multivariate analyses, the presence of extracapsular invasion, invasive ductal carcinoma histopathology, HER2 positivity, and multicentricity were identified as independent prognostic factors for disease-free survival. HGF and FHL2 expression were not identified as factors affecting disease-free survival.