Kronik total oklüzyon olup başarılı revaskülarizasyon uygulanan hastaların işlem öncesi ve işlem sonrası (1. ve 6. ay) yüzey elektrokardıyografılerınde t dalga peak-end süresinin karşılaştırılması
Comparison of the peak-to-end duration of the t wave in pre-procedure and post-procedure (1 and 6 months) comparison of t-wave peak-to-base duration in surface electrocardiograms
- Tez No: 1012867
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİM EMET
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Elektrokardiyografi, Koroner arter hastalığı, QRS kompleksi, QT dispersiyonu, Electrocardiography, Coronary artery disease, QRS complex, QT dispersion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı, kronik total oklüzyon (KTO) tanısı alan hastalarda revaskülarizasyon yapılıp yapılmamasının QRS süresi, QT intervali, düzeltilmiş QT (QTc) intervali ve Tpeak–Tend (Tp–Te) intervali üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Ocak 2015 – Ekim 2025 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Kardiyoloji Kliniği'ne başvuran ve koroner anjiyografi ile KTO tanısı konulan toplam 113 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar revaskülarizasyon yapılmayan (n=53) ve revaskülarizasyon yapılan (n=60) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Tüm hastalarda işlem öncesi, işlem sonrası, 1. ay ve 6. ay EKG ölçümleri (QRS, QT, QTc, Tp–Te V1–V6) değerlendirildi. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programı kullanılarak gerçekleştirildi. Bulgular: Revaskülarizasyon yapılmayan grup, tüm ölçüm dönemlerinde revaskülarizasyon yapılan gruba kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek QRS süresi, QT ve QTc intervali sergiledi (p<0,05). Tp–Te intervali V1–V6 derivasyonlarının tamamında revaskülarizasyon yapılmayan grupta anlamlı ölçüde daha yüksek saptandı (p<0,05). Revaskülarizasyon yapılan grupta ise işlem sonrası QTc ve Tp–Te değerlerinde zamanla anlamlı azalma gözlendi; 6. ay değerleri işlem öncesi değerlerden belirgin biçimde düşük bulundu. Sonuç: KTO'da başarılı revaskülarizasyon, ventriküler repolarizasyon parametrelerini olumlu yönde etkilemekte; QTc ve Tp–Te intervallerinde anlamlı düzelme sağlamaktadır. Bu bulgular, KTO revaskülarizasyonunun aritmik risk azaltımına katkı sağlayabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim:This study aimed to evaluate the effects of revascularization on QRS duration, QT interval, corrected QT (QTc) interval, and Tpeak–Tend (Tp–Te) interval in patients diagnosed with chronic total occlusion (CTO). Materials and Methods:A total of 113 patients diagnosed with CTO by coronary angiography at Istanbul Medical Faculty Cardiology Clinic between January 2015 and October 2025 were included. Patients were divided into two groups: non-revascularized (n=53) and revascularized (n=60). Electrocardiographic parameters (QRS, QT, QTc, Tp–Te V1–V6) were measured at baseline, post-procedure, 1st month, and 6th month. Statistical analyses were performed using SPSS 25.0. Results:The non-revascularized group demonstrated significantly higher QRS duration, QT, and QTc intervals at all time points compared to the revascularized group (p<0.05). Tp–Te intervals in all precordial leads (V1–V6) were significantly longer in the non-revascularized group (p<0.05). In the revascularized group, QTc and Tp–Te values showed a significant progressive decrease over time, with 6th month values being significantly lower than baseline. Conclusion: Successful revascularization in CTO patients positively affects ventricular repolarization parameters, leading to significant improvements in QTc and Tp–Te intervals. These findings suggest that CTO revascularization may contribute to arrhythmic risk reduction.