Yoğun bakım hastalarında vücut yağ ve kas dağılımının organ sonlanımları ve mortaliteye etkisi
The impact of body fat and muscle distribution on organoutcomes and mortality in critically ill patients
  1. Tez No: 1012874
  2. Yazar: CEREN ŞANDA GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKSEL GÜVEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Vücut kompozisyonu, iskelet kası, subkütan yağ dokusu, viseral yağ dokusu, epikardiyal yağ dokusu, akut böbrek hasarı, bası yarası, weaning, mortalite, kritik hastalık, Body composition, skeletal muscle, subcutaneous adipose tissue, visceral adipose tissue, epicardial adipose tissue, acute kidney injury, pressure injury, weaning, mortality, critical illness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Yoğun Bakım Bilim Dalı
Özet
ŞANDA GÜLER C. Yoğun Bakım Hastalarında Vücut Yağ ve Kas Dağılımının Organ Sonlanımları ve Mortaliteye Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi, Ankara, 2026 Vücut kompozisyonunun kritik hastalıkta klinik sonuçlar üzerindeki belirleyici rolü giderek daha fazla tanınmakla birlikte, heterojen yoğun bakım popülasyonlarında yağ ve kas bileşenlerinin özgül prognostik değerleri net değildir. Mevcut araştırmalar çoğunlukla tek bir doku bileşenine veya COVID-19 gibi belirli hastalık gruplarına odaklanmaktadır. Buna karşın, genel yoğun bakım popülasyonlarında beden kompozisyonu parametreleri ile birden fazla klinik sonlanım arasındaki ilişkinin kapsamlı biçimde değerlendirildiği çalışma sayısı sınırlıdır. Bu araştırma ile; 2022-2023 yıllarında farklı nedenler ile yoğun bakım ünitesine yatışı yapılmış hastaların, bilgisayarlı tomografi (BT) temelli yağ ve kas dağılımlarının mortalite ve organ sonlanımları ile ilişkisinin araştırılması planlandı. Birincil amaç yağ ve kas parametreleri ile mortalite; ikincil amaçlar akut böbrek hasarı, bası yarası gelişimi, solunum desteği gerekliliği ve hastanede yatış süresinin ilişkisi olarak belirlendi. Ayrıca tip 2 diabetes mellitus varlığına göre alt grup analizleri yapıldı. Kesitsel kas alanları (pektoral, T12, L1) ve bunların indeksleri ile yağ dokusu ölçütleri (subkütan yağ dokusu [SAT], viseral yağ dokusu [VAT], epikardiyal yağ dokusu [EAT]) ve bunların indeksleri (subkütan yağ doku indeksi [SATi], viseral yağ doku indeksi [VATi], epikardiyal yağ doku indeksi [EATi] nicel olarak değerlendirildi. Yirmi sekiz günlük süre sonunda yaşayan grupta SAT, SATi ve VATi istatistiksel anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p<0.05). VAT, EAT ve EATi değerleri de yaşayan grupta daha yüksek olarak saptandı ve bu fark istatistiksel anlamlı değere yakın olarak görüldü (sırayla p=0.052, p=0.0064, p=0.055). Diyabeti olan 94 kişilik grupta BT ölçümleri 28 günlük mortalite ile ilişkili bulunmadı. Buna karşılık, diyabeti olmayan grupta SAT, SATi, VAT, VATi, EAT ve EATi'deki artışın 28 günlük mortalitede azalma sağladığı görüldü (çok değişkenli analiz, p<0.05). Diyabeti olmayan hastalarda yapılan çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; yatış SOFA skoru, albümin düzeyi ve epikardiyal yağ alanı 28 günlük mortalitenin bağımsız belirleyicileri olarak saptandı. Weaning başarısı olan grupta pektoral kas alanı ve PMI daha yüksek saptanırken; artmış SAT ve SATi, bası yarası gelişimi ile ilişkili bulundu (p<0.05). Daha yüksek EAT oranları bası yarası olmayan hastalarda görüldü (P<0.05). Bu çalışmadaki bulgular, beden kompozisyonunun kritik hastalıkta tek boyutlu bir risk belirtecinden ziyade; çoklu fizyopatolojik süreçlerle etkileşen dinamik bir biyolojik belirleyici olarak değerlendirilmesi gerektiğini desteklemektedir. Bulguların klinik uygulamaya aktarılabilmesi için standardize edilmiş ölçüm yöntemleriyle yapılacak prospektif çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
SANDA GULER C. The Impact of Body Fat and Muscle Distribution on Organ Outcomes and Mortality in Critically Ill Patients, Hacettepe University Faculty of Medicine, Master Thesis of Internal Medicine, Ankara, 2026. Although the decisive role of body composition in clinical outcomes during critical illness has been increasingly recognized, the specific prognostic value of fat and muscle components in heterogeneous intensive care unit (ICU) populations remains unclear. Existing studies have largely focused on a single tissue component or on specific disease groups, such as COVID-19. In contrast, there is a limited number of studies that comprehensively evaluate the associations between body composition parameters and multiple clinical outcomes in general ICU populations. This study aimed to investigate the relationship between computed tomography (CT)–based fat and muscle distribution and mortality and organ-related outcomes in patients admitted to the ICU for various reasons between 2022 and 2023. The primary outcome was the association between fat and muscle parameters and mortality; while secondary outcomes included acute kidney injury, pressure injury development, need for respiratory support, and length of hospital stay. In addition, subgroup analyses were performed for the presence of type 2 diabetes mellitus. Cross-sectional muscle areas (pectoral, T12, and L1 levels) and their corresponding indices, as well as adipose tissue parameters—including subcutaneous adipose tissue (SAT), visceral adipose tissue (VAT), and epicardial adipose tissue (EAT) and their indices (SAT index [SATi], VAT index [VATi], and EAT index [EATi]) were quantitatively assessed. At 28 days, surviving patients exhibited significantly higher SAT, SATi, and VATi values (p < 0.05). VAT, EAT, and EATi values were also higher in the survivor group, with differences approaching statistical significance (p = 0.052, p = 0.064 and p = 0.055, respectively). In the subgroup of 94 patients with diabetes mellitus, CT-derived measurements were not associated with 28-day mortality. In contrast, among patients without diabetes, increases in SAT, SATi, VAT, VATi, EAT, and EATi were associated with reduced 28-day mortality (multivariable analysis, p < 0.05). In multivariable logistic regression analysis performed in non-diabetic patients; SOFA score at admission, serum albumin level, and epicardial fat area were identified as independent predictors of 28-day mortality. Patients with successful weaning demonstrated higher pectoral muscle area and pectoralis muscle index (PMI), whereas increased SAT and SATi were associated with the development of pressure ulcers (p < 0.05). Higher EAT ratios were observed in patients without pressure ulcers (p < 0.05). Findings in this study support the concept that body composition in critical illness should not be regarded as a single-dimensional risk indicator; but as a dynamic biological determinant interacting with multiple pathophysiological processes. Prospective studies using standardized measurement methodologies are required to carry these findings into clinical practice.