Acil servise akut dekompanse kalp yetmezliği nedeni ile başvuran hastalarda renal rezistif indeks ölçümünün böbrek yetmezliği gelişme riski ve kısa dönem prognoz tahminindeki rolü
The role of renal resistive index measurement in predicting the risk of the development of acute kidney injury and short-term prognosis in patients presenting to the emergency department with acute decompensated heart failure
- Tez No: 1012873
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN GÜNEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut dekompanse kalp yetmezliği, renal rezistif indeks, akut böbrek hasarı, mortalite, Acute decompensated heart failure, renal resistive index, acute kidney injury, mortality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Acil Servise Akut Dekompanse Kalp Yetmezliği Nedeni ile Başvuran Hastalarda Renal Rezistif İndeks Ölçümünün Böbrek Yetmezliği Gelişme Riski ve Kısa Dönem Prognoz Tahminindeki Rolü Amaç: Akut dekompanse kalp yetmezliği (ADKY), yüksek morbidite ve mortalite ile seyreden, acil değerlendirme ve müdahale gerektiren bir klinik tablodur. Renal fonksiyon bozukluğu ADKY'de en önemli prognostik faktörlerden birisidir. Renal rezistif indeks (RRİ), intrarenal hemodinamik durumu yansıtan noninvaziv bir Doppler parametresidir. Bu çalışmada, ADKY ile başvuran hastalarda RRİ'nin akut böbrek hasarı (ABH) gelişimi, hastane yatış süreleri, yoğun bakım ihtiyacı ve 1 aylık mortalite üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif olarak planlanmış olup, 04.02.2025–01.11.2025 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi acil servisine ADKY nedeniyle başvuran hastalar dahil edilmiştir. RRİ ölçümleri, standardize Doppler ultrasonografi protokolüne uygun olarak taşınabilir Philips Lumify ultrason cihazı (Philips Healthcare, Bothell, WA, ABD) ile yapılmıştır. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, laboratuvar parametreleri, tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR), ejeksiyon fraksiyonu (EF), servis ve yoğun bakım yatış süreleri ile 1 aylık mortalite ve yeniden başvuru bilgileri elektronik ortama kaydedilmiştir. Bulgular: RRİ değerleri ile ABH gelişimi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır (p=0,947) ve RRİ'nin ABH'ı ayırt etme gücü düşük bulunmuştur (AUC=0,550). Buna karşın, RRİ ≥0,70 olan hastalarda yoğun bakım kalış süresi anlamlı olarak daha uzun bulunmuştur (sırasıyla 3,6±3,4 gün vs. 2,0±3,4 gün; p=0,006). RRİ ile servis yatış süresi arasında anlamlı ilişki görülmemiştir (p=0,232). Bir aylık mortalitede RRİ'nin bağımsız bir belirteç olmadığı görülmüştür (p=0,618); mortalitenin tek bağımsız prediktörünün yaş olduğu görülmüştür (OR=1,076; p=0,021). eGFR düşüklüğü ile ABH gelişimi arasında anlamlı ilişki bulunmuştur (p=0,020). Sonuç: RRİ, ADKY hastalarında akut böbrek hasarını ve kısa dönem mortaliteyi öngörmede sınırlı bir performansa sahiptir. Bununla birlikte, yoğun bakım kalış süresi ile anlamlı ilişki göstermesi RRİ'nin intrarenal hemodinamik bozulmayı ve hastalığın ciddiyetini yansıtan tamamlayıcı bir parametre olabileceğini düşündürmektedir. ADKY popülasyonunda RRİ'nin prognostik değerinin daha net belirlenebilmesi için daha geniş örneklemli ve seri RRİ ölçümlerini içeren çok merkezli araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The Role of Renal Resistive Index Measurement in Predicting the Risk of the Development of Acute Kidney Injury and Short-Term Prognosis in Patients Presenting to the Emergency Department with Acute Decompensated Heart Failure Objective: Acute decompensated heart failure (ADHF) is a clinical condition associated with high morbidity and mortality, requiring urgent evaluation and management. Renal dysfunction is one of the most important prognostic factors in ADHF. The renal resistive index (RRI) is a non-invasive Doppler parameter reflecting intra-renal hemodynamics. This study aimed to evaluate the association of RRI with the development of acute kidney injury (AKI), hospital length of stay, need for intensive care unit admission, and 1-month mortality in patients presenting with ADHF. Materials and Methods: This prospective study was conducted between February 4, 2025 and November 1, 2025, at the Emergency Department of Balıkesir University Health Practice and Research Hospital. RRI measurements were performed using a portable ultrasound device (Philips Lumify; Philips Healthcare, Bothell, WA, USA) in accordance with a standardized Doppler ultrasonography protocol. Demographic data, vital signs, laboratory parameters, estimated glomerular filtration rate (eGFR), ejection fraction (EF), length of ward and intensive care unit stays, 1-month mortality, and readmissions were recorded electronically. Results: There was no significant difference in RRI values between patients with and without AKI (p=0.947), and the discriminative ability of RRI for predicting AKI was low (AUC=0.550). However, ICU length of stay was significantly longer in patients with RRI ≥0.70 compared to those with lower values (3.6±3.4 vs. 2.0±3.4 days, respectively; p=0.006). No significant association was observed between RRI and general ward length of stay (p=0.232). RRI was not an independent predictor of 1-month mortality (p=0.618); age was the only independent predictor of short term mortality (OR=1.076; p=0.021). Lower eGFR was significantly associated with AKI development (p=0.020). Conclusion: RRI demonstrates limited predictive value for development of AKI and short-term mortality in patients with ADHF. Its significant association with ICU length of stay suggests that RRI may serve as a complementary parameter reflecting intra-renal hemodynamic impairment and disease severity. Larger, multicenter studies incorporating serial RRI measurements are needed to better clarify its prognostic utility in ADHF.