Median sternotomi ile açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda pekto-interkostal fasyal alan bloğunun postoperatif solunum fonksiyonuna olan etkisi
The effect of the pecto-intercostal fascial plane block on postoperative respiratory function in patients undergoing open-heart surgery via median sternotomy
  1. Tez No: 1012883
  2. Yazar: SERGÜL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞENUR SÜMER COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pekto-interkostal fasyal alan bloğu, solunum fonksiyon testi, spirometri, postoperatif ağrı, açık kalp cerrahisi, Akciğer volüm ölçmeleri, Cerrahi-kardiyovasküler, Sinir blokajı, Pecto-intercostal fascial block, pulmonary function test, spirometry, postoperative pain, open cardiac surgery, Lung volume measurements, Surgery-cardiovascular, Nerve block
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET GİRİŞ VE AMAÇ: Median sternotomi yöntemiyle gerçekleştirilen açık kalp cerrahisi operasyonlarında, analjezi amacıyla Pekto-İnterkostal Fasyal Alan Bloğu (PIFB) uygulanabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, uygulanan PIFB'nin postoperatif dönemde hastaların solunum fonksiyonlarına olan etkilerini değerlendirmektir. YÖNTEM: Etik kurul onayı alındıktan sonra (08.05.2025 tarih ve 6/36 sayılı karar), çalışmaya katılan gönüllü hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Blok grubuna PIFB ile birlikte morfin HKA uygulanırken, Kontrol grubuna yalnızca morfin HKA verildi. Çalışmaya median sternotomi ile açık kalp cerrahisi uygulanan toplam 122 hasta dahil edildi. Takip sürecinde 20 hastanın çalışma dışı kalması nedeniyle analizler 102 hasta üzerinden gerçekleştirildi. Hastaların 52'si Blok grubunda, 50'si ise Kontrol grubunda yer aldı. Solunum fonksiyon testleri [FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF] preoperatif dönemde, taburculuk öncesinde ve postoperatif 30. günde değerlendirildi. Tüm hastalarda ağrı skorları ekstübasyon sonrası 0., 3., 6., 12. ve 24. saatlerde kaydedildi. Demografik veriler, kardiyopulmoner bypass ve aortik kros klemp süreleri, arter kan gazı parametreleri (preoperatif, postoperatif 0. saat ile ekstübasyon sonrası 3., 6., 12. ve 24. saatler), ilk 24 saatteki morfin HKA tüketimi ve ek analjezik gereksinimi, ekstübasyon süresi, yoğun bakım ve hastane yatış süreleri kaydedildi. BULGULAR: Çalışmamızda; solunum fonksiyon testlerinde, her iki grupta taburculuk öncesi dönemde beklenen postoperatif düşüş izlendi; ancak postoperatif 30. günde FEV1 ve özellikle PEF değerlerinin bazal değere dönüş oranı Blok grubunda daha yüksek bulundu. FVC ve FEV1/FVC değerlerinde ise gruplar arasında belirgin fark saptanmadı. Postoperatif ağrı skorları tüm ölçüm zamanlarında Blok grubunda daha düşük bulundu; toplam morfin tüketimi ve ek analjezik gereksinimi de Blok grubunda daha azdı. Arter kan gazı parametreleri genel olarak benzer seyretmekle birlikte, erken postoperatif dönemde (postoperatif 0. saat ile ekstübasyon sonrası 12. ve 24. saat) laktat düzeyleri Blok grubunda daha düşük saptandı. Demografik özellikler, cerrahi süreler, ekstübasyon süresi, yoğun bakım ve hastanede yatış süreleri açısından gruplar genel olarak benzerdi. SONUÇ: Median sternotomi ile açık kalp cerrahisi geçiren hastalarda, PIFB uygulanan grupta postoperatif 30. günde FEV1, FVC ve özellikle PEF açısından daha iyi iyileşme sağlanmış; bazale ulaşma oranları ve delta analizleri, bu grubun solunum fonksiyonlarını başlangıç düzeyine daha fazla yaklaştırdığını göstermiştir. Ayrıca PIFB'nin morfin HKA'ya eklenmesi, erken postoperatif dönemde ağrı kontrolünü iyileştirmiş, opioid ve ek analjezik gereksinimini azaltmıştır. Bu bulgular, PIFB'nin kardiyak cerrahi sonrası multimodal analjezi yaklaşımında yalnızca opioid tasarrufu sağlayan bir yöntem değil, aynı zamanda solunum fonksiyonlarının iyileşmesini destekleyen etkili bir girişim olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTRODUCTION AND OBJECTIVE: Pecto-intercostal fascial block (PIFB) can be used for analgesia in open cardiac surgery performed via median sternotomy. The aim of this study was to evaluate the effects of PIFB on postoperative pulmonary function in these patients. METHODS: After obtaining ethics committee approval (Decision No: 6/36, dated 08.05.2025), volunteer patients were randomly allocated into two groups. The Block group received PIFB combined with morphine patient-controlled analgesia (PCA), whereas the Control group received morphine PCA alone. A total of 122 patients undergoing open cardiac surgery via median sternotomy were enrolled in the study. Due to exclusion of 20 patients during the follow-up period, analyses were performed on 102 patients. 52 patients were included in the Block group and 50 in the Control group. Pulmonary function tests [FEV1, FVC, FEV1/FVC, PEF] were evaluated preoperatively, before hospital discharge, and on postoperative day 30. Pain scores were recorded at 0, 3, 6, 12, and 24 hours after extubation in all patients. Demographic data, cardiopulmonary bypass and aortic cross-clamp durations, arterial blood gas parameters (preoperative, postoperative 0 hour, and 3rd, 6th, 12th, and 24th hours after extubation), morphine PCA consumption within the first 24 hours, additional analgesic requirements, extubation time, intensive care unit stay, and hospital length of stay were recorded. RESULTS: In pulmonary function tests, the expected postoperative decline before discharge was observed in both groups; however, the recovery rates of FEV1 and particularly PEF to baseline values on postoperative day 30 were higher in the Block group. No significant differences were observed between the groups regarding FVC and FEV1/FVC values. Postoperative pain scores at all measurement time points were lower in the Block group, and total morphine consumption as well as additional analgesic requirements were also reduced in this group. Although arterial blood gas parameters were generally similar between groups, lactate levels in the early postoperative period (postoperative 0 hour and 12th and 24th hours after extubation) were lower in the Block group. Demographic characteristics, operative durations, extubation time, intensive care unit stay, and hospital length of stay were generally similar between the groups. CONCLUSION: In patients undergoing open cardiac surgery via median sternotomy, the group receiving PIFB demonstrated better recovery in FEV1, FVC, and particularly PEF on postoperative day 30. Recovery-to-baseline rates and delta analyses indicated that pulmonary functions in this group were restored closer to baseline levels. In addition, the addition of PIFB to morphine PCA improved early postoperative pain control and reduced opioid and additional analgesic requirements. These findings suggest that PIFB is not only an opioid-sparing technique within multimodal analgesia after cardiac surgery, but also an effective intervention that may support recovery of pulmonary function.