Sıçanlarda uykusuzluğun tendon iyileşmesine etkisi
- Tez No: 1012941
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞCAN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Aşil tendonu, uyku yoksunluğu, REM uyku, tendon iyileşmesi, biyomekanik, Hamstring tendonları, Kısa süreli gündüz uykusu, Nrem uykusu, REM uykusu, REM uykusu davranış bozukluğu, Achilles tendon, sleep deprivation, REM sleep, tendon healing, biomechanics, Hamstring tendons, Short term daytime sleep, Nrem sleep, REM sleep behavior disorder
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: El ve Üst Ekstremite Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Uyku, doku onarımı ve rejenerasyon süreçlerinde önemli bir fizyolojik gereksinimdir. Uyku yoksunluğunun yara iyileşmesi üzerindeki olumsuz etkileri çeşitli dokular için gösterilmiş olmakla birlikte, tendon iyileşmesi üzerindeki etkileri sınırlı sayıda çalışmada değerlendirilmiştir. Bu deneysel çalışmanın amacı, Aşil tendonuna cerrahi tamir uygulanan sıçanlarda, uyku yoksunluğunun tendon iyileşmesi üzerine etkilerini histopatolojik ve biyomekanik parametreler ile incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 8–12 haftalık, 250–300 gram ağırlığında toplam 30 adet erkek Wistar-Albino sıçan kullanıldı. Denekler rastgele kontrol, bozuk uyku kalitesi (BUK) ve REM uyku yoksunluğu (RUY) gruplarına ayrıldı. Tüm gruplarda sol Aşil tendonuna tam kat kesi oluşturularak standart cerrahi teknikle onarım yapıldı. Uyku yoksunluğu Jouvet'in modifiye çoklu platform yöntemi ile oluşturuldu. Yirmi birinci günde tendon örnekleri alınarak histopatolojik ve biyomekanik değerlendirmeler yapıldı. Bulgular: Tendon rijiditesi, maksimum kopma yükü, maksimum gerilme ve Young modülü açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0,05). Kontrol grubunda tüm biyomekanik parametreler, bozuk uyku kalitesi ve REM uyku yoksunluğu gruplarına göre anlamlı derecede daha yüksek bulundu (p<0,05). REM uyku yoksunluğu grubunda tendonun mekanik dayanıklılığı anlamlı düzeyde azalmıştı (p<0,05). Histopatolojik değerlendirmede, kollajen lif organizasyonunda bozulma, artmış selülarite ve vaskülarite ile kartilaj oluşumu uyku yoksunluğu gruplarında anlamlı düzeyde daha belirgindi (p<0,05). Sonuç: Uyku yoksunluğu Aşil tendon iyileşmesini olumsuz etkilemektedir. Özellikle REM uyku yoksunluğu, tendonun biyomekanik dayanımını anlamlı derecede azaltmaktadır. Cerrahi sonrası dönemde uyku kalitesinin korunması tendon iyileşmesi açısından önemli olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Sleep is a fundamental physiological requirement for tissue repair and regeneration. Although the negative effects of sleep deprivation on wound healing have been demonstrated in various tissues, its impact on tendon healing has been investigated in a limited number of studies. The aim of this experimental study was to evaluate the effects of sleep deprivation on Achilles tendon healing in rats using histopathological and biomechanical parameters. Materials and Methods: A total of 30 male Wistar-Albino rats aged 8–12 weeks and weighing 250–300 g were randomly divided into three groups: control, disturbed sleep quality (DSQ), and REM sleep deprivation (RSD). Full-thickness transection of the left Achilles tendon was performed in all groups followed by standard surgical repair. Sleep deprivation was induced using the modified multiple platform method of Jouvet. On day 21, tendon samples were harvested for histopathological and biomechanical analyses. Results: Significant differences were observed among the groups in terms of tendon stiffness, maximum failure load, maximum stress, and Young's modulus (p<0.05). All biomechanical parameters were higher in the control group compared with the disturbed sleep quality and REM sleep deprivation groups (p<0.05). A significant reduction in tendon mechanical strength was observed in the REM sleep deprivation group (p<0.05). Histopathological evaluation revealed disrupted collagen fiber organization, increased cellularity and vascularity, and cartilage formation in the sleep deprivation groups compared with the control group(p<0.05). Conclusion: Sleep deprivation adversely affects Achilles tendon healing. REM sleep deprivation, in particular, leads to a significant reduction in the biomechanical strength of the tendon. Preservation of sleep quality may be an important factor for optimal tendon healing following surgical repair.