Suçluların iadesi sürecine ilişkin bir değerlendirme: Türkiye-Avrupa Birliği ülkeleri ve Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri
An assessment of the extradition process: Turkey–EU countries and Turkey–United States
  1. Tez No: 1012943
  2. Yazar: AYBİKE BERBER YÖRÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT VOLKAN DÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İade, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi ve Ek Protokolleri, 6706 Sayılı Cezai Konularda Uluslararası Adli İş Birliği Kanunu, Extradition, European Convention on Extradition and its Additional Protocols, Law No. 6706 on International Judicial Cooperation in Criminal Matters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
İade Hukuku hem uluslararası hukuka hem ceza hukukuna yönelik olması hem de tarafımızca avukatlık mesleğini icra etmemiz sırasında çalışmış olmamız nedeniyle tez konusu olarak seçilmiştir. Uygulamada ceza hukukunun sınırlı bir bölümünde, yabancı dil kullanma imkânı tanıyan alanlardan biri olan suçluların iadesi konusunun, araştırılması gereken çok fazla uluslararası sözleşme bulunması nedeniyle özellikle detaylı inceleme ve analiz yapmayı seven meslektaşlarım için keyifli bir alan olacağı kanaatindeyim. Çalışmamız ana hatlarıyla dört kısımdan oluşmakla birlikte, uygulamada çalışma fırsatı bulduğumuz kısım Avrupa Birliği ülkeleri ile Türkiye arasında yürütülen suçluların iadesi süreci ile sınırlıdır. Çalışmamıza Amerika Birleşik Devletleri'nin eklenme sebebi ise herkesçe bilinen ve pek çok ülkenin taraf olduğu bir sözleşme olan Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'nin yanı sıra, sadece Türkiye ile aralarında suçluların iadesi sözleşmesi bulunan bir diğer ülke ile sürecin yürütülmesine de değinmek ve farklılıkları ortaya koymaktır. ABD de bu kapsamda ilk akla gelen ülke olması nedeniyle örneklem olarak alınmıştır. Tam da bu sebeple SİDAS'a yönelik yaptığımız detaylı incelemeden farklı olarak ABD ile Türkiye arasındaki ikili anlaşmayı incelediğimiz bölümde, iade hukukunun temeline girmek yerine karşılaştırmalı bir incelemeye yer verilmiştir. İade hukuku, sınır dışı edilme gibi idare hukuku ya da vatandaşlık hukukuna dair bir kavram olmakla birlikte, tezimizin konusu iade yargılaması ve beraberindeki hukuki ve idari süreçle sınırlı tutulmuştur. Amacımız, iade hukukunun ilgililerine iade hukukunun en önemli kriterlerine yer verdiğimiz bir çalışma hazırlayarak, iade hukukundaki düzenlemelere yer vermek, eksiklikleri irdelemek ve iade hukukunu genel hatlarıyla yorumlamaktır.
Özet (Çeviri)
Extradition law was chosen as the subject of this thesis because it relates to both international law and criminal law, and because it has been studied during the course of our legal practice. I believe that the law of extradition, which is one of the areas of criminal law that allows the use of foreign languages, is a particularly enjoyable field for my colleagues who enjoy detailed examination and analysis, as there are many international treaties that need to be researched. Although our study consists of four main sections, the section we had the opportunity to examine in practice is limited to the extradition process between European Union countries and Türkiye. The reason for including the United States of America in our study is to highlight the differences between the European Convention on Extradition, which is well known by everyone and to which many countries are parties, and the process carried out with another country that has an extradition treaty with Türkiye. The United States of America was chosen as an example because it is the first country that comes to mind in this context. For this very reason, unlike our detailed analysis of SIDAS, the section in which we examine the agreement between the United States and Türkiye focuses on a comparative analysis rather than delving into the fundamentals of extradition law. Although extradition law and its context are concepts related to administrative law such as deportation, or citizenship law, the subject of our thesis is limited to extradition proceedings and the accompanying legal and administrative processes of it. Our aim is to prepare a study that outlines the most important criteria of the extradition law for those involved in the field, to present the relevant regulations, to examine any shortcomings, and to provide a general interpretation of exradition law.