Melih Tutağ'ın Sessiz Sakin'in Gürültülü Maceraları serisinde mizahi unsurlar
Humorous elements in Melih Tutağ's Sessiz Sakin'in Gürültülü Maceraları series
  1. Tez No: 1012944
  2. Yazar: SELİM AĞGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERAP UZUNER YURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitsel hikayeler, Resimli çocuk kitapları, Sözlü mizah, Educational stories, Illustrated children books, Verbal joke
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Günümüzde çocuk edebiyatına yönelik ilginin önceki dönemlere göre belirgin biçimde artması, bu alanda üretilen eserlerin sayısında dikkat çekici bir yükselişe yol açmıştır. Bu durum, söz konusu eserlerin çocuğa uygunluğunun değerlendirilmesini ve metinlerde verilmek istenen iletilerin incelenmesini gerekli kılmaktadır. Çünkü çocuk kitaplarında yer alan iletiler, çocuğun kişilik gelişimi, değerleri benimsemesi ve topluma uyum sağlaması açısından önemli bir işlev üstlenmektedir. Bu araştırmada, çağdaş çocuk edebiyatı yazarlarından Melih Tutağ'ın Sessiz Sakin'in Gürültülü Maceraları adlı on kitaptan oluşan serisi, içerdiği mizahi unsurlar bakımından kapsamlı bir biçimde incelenmiştir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemlerinden doküman (belge) incelemesi kullanılmış; veri toplama aracı olarak Johnson (2010) tarafından geliştirilen ve Akıncı (2015) tarafından Türkçeye uyarlanan“Resimli Çocuk Kitaplarında Yer Alan Mizahi Unsurları İnceleme Formu”uygulanmıştır. Bu form, resimli çocuk kitaplarında yer alan mizahi unsurları; sözel, görsel ve durumsal olmak üzere üç kategori altında değerlendirmeye imkân veren 45 ögeden oluşmaktadır. Araştırmada, her kitap için ayrı ayrı oluşturulan mizahi unsur kayıt formları MAXQDA veri analiz programına aktarılmış ve veriler, bu yazılım aracılığıyla sistematik biçimde analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, seride özellikle sözel mizahın en yoğun kullanılan mizah türü olduğunu; bunu görsel ve durumsal mizah unsurlarının izlediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, the growing interest in children's literature compared to earlier periods has led to a remarkable increase in the number of works produced in this field. This development makes it necessary to evaluate the appropriateness of these works for children and to examine the messages conveyed within the texts. The messages embedded in children's books play a significant role in supporting the child's personality development, fostering the acquisition of values, and facilitating adaptation to society. In this study, the ten-book series Sessiz Sâkin'in Gürültülü Maceraları by contemporary children's literature author Melih Tutağ was examined comprehensively in terms of the humorous elements it contains. The study employed document analysis, one of the qualitative research methods, and used the“Humorous Elements in Picture Books Assessment Form,”originally developed by Johnson (2010) and adapted into Turkish by Akıncı (2015), as the data collection tool. This form consists of 45 items that allow the humorous elements in picture books to be evaluated under three categories: verbal, visual, and situational. The humorous-element recording forms created separately for each book were transferred to the MAXQDA data analysis software, and the data were systematically analyzed using this program. The findings indicate that verbal humor is the most frequently used humorous element in the series, followed by visual and situational humor.