Palyatif bakımda“İnformal Bakım Yükü Ölçeği”geliştirilmesi
Development of the palliative Informal Caregiver Burden Scale (PIBYO)
  1. Tez No: 1012945
  2. Yazar: GÜLTEN TARHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLER BALCI ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, informal bakım veren, bakım yükü, ölçek geliştirme, geçerlik ve güvenirlik, Hasta bakımı-hastane sonrası, Hemşirelik araştırmaları, Hemşirelik eğitimi, Ölçekler, İç hastalıkları, Palliative care, informal caregivers, caregiver burden, scale development, validity, reliability, After care, Nursing research, Education-nursing, Scales, Internal medicine
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, palyatif bakım hastalarına informal bakım veren bireylerin bakım yükünü değerlendirmeye yönelik PİBYÖ'nün geliştirilmesi ve psikometrik özelliklerinin incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Yöntem: Araştırma, metodolojik tipte ve çok merkezli olarak 31 Ekim 2023–08 Aralık 2025 tarihleri arasında Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesindeki 14 palyatif bakım merkezi/ünitesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 320 informal bakım veren birey oluşturmuştur. Veriler; sosyodemografik bilgi formu, Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği ve geliştirilen PİBYÖ kullanılarak toplanmıştır. Ölçek, 5'li Likert tipinde olup yüksek puan bakım yükünün arttığını göstermektedir. Ölçeğin madde havuzu üç turlu Delphi yöntemi ile oluşturulmuş, kapsam geçerliği Kapsam Geçerlik Oranı(KGO) ve Kapsam Geçerlik İndeksi(KGİ) ile değerlendirilmiştir. Veriler; tanımlayıcı istatistikler, Açımlayıcı Faktör Analizi(AFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi(DFA), güvenirlik, korelasyon ve karşılaştırmalı analizler kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular: AFA sonuçları verilerin faktör analizine uygun olduğunu göstermiştir (KMO=0,842;Bartlett χ²=999,684;p<0,001). DFA sonuçları, ölçeğin 15 maddelik iki faktörlü yapısını desteklemiştir (CFI=0,92;RMSEA=0,07). Ölçeğin alt boyutları; 10 maddeden oluşan“Fonksiyonel ve Sosyo-Ekonomik Yük”(α=0,873) ve 5 maddeden oluşan“Psikolojik ve Spiritüel Yük”(α=0,664) olarak belirlenmiş olup ölçeğin toplam Cronbach alfa katsayısı α=0,865 olarak bulunmuştur. PİBYÖ ile Zarit Bakım Verme Yükü Ölçeği arasında güçlü ve pozitif ilişki saptanmıştır (r=0,731;p<0,01). Karşılaştırmalı analizlerde, bakım yükü puanlarının bazı hasta ve bakım veren özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p<0,05). Sonuç: Bu çalışmada geliştirilen PİBYÖ'nün, palyatif bakım sürecindeki informal bakım verenlerin yükünü değerlendirmede geçerli, güvenilir ve kullanılabilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir. PİBYÖ'nün, bakım veren yükünün değerlendirilmesi, bakım planlarının oluşturulması ve bakım sürecinin izlenmesinde klinik uygulama ve araştırmalarda kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to develop the“PİBYÖ”and evaluate its psychometric properties in assessing the burden experienced by informal caregivers of patients receiving palliative care. Method: This methodological, multicenter study was conducted between October 31, 2023, and December 08, 2025, in 14 palliative care centers/units across the seven geographical regions of Türkiye. The study sample consisted of 320 informal caregivers. Data were collected using a sociodemographic information form, the Zarit Caregiver Burden Scale, and the Palliative Informal Caregiver Burden Scale (PİBYÖ) developed within the scope of the study. The scale was structured as a 5-point Likert-type instrument, with higher scores indicating greater perceived caregiver burden. The item pool was generated through a three-round Delphi process, and content validity was evaluated using the Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI). Data were analyzed using descriptive statistics, Exploratory Factor Analysis (EFA), Confirmatory Factor Analysis (CFA), reliability analyses, correlation analyses, and comparative analyses. Results: EFA findings indicated that the data were suitable for factor analysis (KMO=0.842; Bartlett's χ²=999.684; p<0.001). CFA findings supported the 15-item, two-factor structure of the scale (CFI=0.92; RMSEA=0.07). The scale consisted of two subdimensions:“Functional and Socio-Economic Burden”(10 items; α=0.873) and“Psychological and Spiritual Burden”(5 items; α=0.664). The overall Cronbach's alpha coefficient of the scale was α=0.865. A strong positive correlation was found between the Palliative Informal Caregiver Burden Scale (PİBYÖ) and the Zarit Caregiver Burden Scale (r=0.731; p<0.01). Comparative analyses revealed significant differences in caregiver burden scores according to certain patient and caregiver characteristics (p<0.05). Conclusion: The findings of this study demonstrated that the Palliative Informal Caregiver Burden Scale (PİBYÖ) is a valid and reliable measurement tool for evaluating the burden experienced by informal caregivers in palliative care settings. The PİBYÖ may be useful in clinical practice and research for the assessment of caregiver burden, the development of care plans, and the monitoring of the caregiving process.