Palyatif bakımda nutrisyon, enfeksiyon ve hastanede yatış süresi arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between nutrition, infection, and hospitalisation time during palliative care
- Tez No: 543756
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN KURTOĞLU
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
 - Anahtar Kelimeler: palyatif bakım, malnutrisyon, enfeksiyon, mortalite, palliative care, malnutrition, infection, mortality
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 85
Özet
Malnutrisyon Palyatif Bakım Ünitesi'nde temel birkaç problemden biridir. Çalışmamızda, palyatif bakım ünitesinde takip edilen 65 yaş ve üstü hastalar nutrisyon yönünden değerlendirilerek, nutrisyonel durumun hastanede yatış süresi, enfeksiyon ve mortalite üzerindeki etkisini ölçmeyi amaçladık. Kesitsel olarak tasarlanan çalışmaya altı aylık süreçte en az üç gündür palyatif bakım ünitesinde takip edilen 65 yaş ve üstü 70 hasta alındı. Sosyodemografik ve klinik veriler formu araştırmacılar tarafından dolduruldu. Elastik olmayan mezuro yardımıyla antropometrik ölçümler yapıldı. Nutrisyonel Risk Taraması-2002, Mini Nutrisyonel Değerlendirme ve Geriatrik Nutrisyonel Risk İndeksi skorları hesaplandı. Yatış süresi boyunca hastalar enfeksiyon ve mortalite açısından takip edildi. Çalışmaya katılan 70 hastanın yaş ortalaması 80,29'du. Hastaların %57,1'i kadın, %42,9'u erkekti. Malnutrisyon sıklığı Mini Nutrisyonel Değerlendirme ile %98,6, Nutrisyonel Risk Taraması-2002 ile %97,1, Geriatrik Nutrisyonel Risk İndeksi ile %87,1 bulundu. Hastaların Nutrisyonel Risk Taraması-2002 skorlarının ortalaması 4,06, Geriatrik Nutrisyonel Risk İndeksi skorlarının ortalaması 79,88 ve Mini Nutrisyonel Değerlendirme skorlarının ortalaması 8,55 bulundu. Hastaların ortalama vücut kitle indeksi 21,4 cm, üst orta kol çevresi 24,4 cm, baldır çevresi 27,7 cm bulundu. Hastaların ortalama yatış süresi 13,69 gündü. Yatış süresi içindeki mortalite oranı %11,4 bulundu. Ölçek alt gruplarında yatış süresi ve mortalite açısından anlamlı fark bulunmadı. Beslenme şekli ile; nutrisyon ölçekleri, antropometrik ölçümler, biyokimyasal tetkikler, yatış süresi ve mortalite arasında fark görülmedi. Geriatrik Nutrisyonel Risk İndeksi ile albumin, vücut kitle indeksi, kol çevresi ve baldır çevresi arasında yüksek düzeyde korelasyon bulundu. Sonuç olarak palyatif bakım ihtiyacı olan hastalarda malnutrisyon oranı oldukça yüksektir. Geriatrik Nutrisyonel Risk İndeksi, Nutrisyonel Risk Taraması-2002 ve Mini Nutrisyonel Değerlendirme ile karşılaştırıldığında nutrisyonel değerlendirme amacıyla yatağa bağımlı hastalarda uygulanması kolay, nesnel değişkenler içeren etkili bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
Malnutrition is one of the basic problems in the palliative care unit. This study aimed to evaluate the nutritional status of 65 years and older patients followed-up in the palliative care unit, compare the frequently used nutritional scales with the duration of hospital stay and with each other, and to measure the effects of nutritional status on infection and mortality. In this cross-sectional study, 70 patients aged 65 years and over who were followed-up in the palliative care unit for at least three days were included in the study. Sociodemographic and clinical data were obtained by the investigators. Anthropometric measurements were performed with the help of non-elastic tape measure. The Nutritional Risk Screening-2002, Mini Nutritional Assessment, and Geriatric Nutritional Risk Index scores were calculated for each patient. Patients were followed up for infection and mortality during the hospitalization period. The mean age of the 70 patients was 80.29 years. 57.1% of the patients were female and 42.9% were male. The prevalence of malnutrition was assessed as 98.6% using the Mini Nutritional Assessment, 97.1% using the Nutritional Risk Screening-2002, and 87.1% using the Geriatric Nutritional Risk Index. The mean of the Nutritional Risk Screening-2002 scores of the patients was 4.06, the mean of the Geriatric Nutritional Risk Index scores was 79.88 and the mean of the Mini Nutritional Assessment scores was 8.55. The mean body mass index was 21.4 cm, the upper middle arm circumference was 24.4 cm and the calf circumference was 27.7 cm. The mean length of hospital stay was 13.69 days. The mortality rate during hospitalization was 11.4%. There was no significant difference in the subscales concerning the duration of hospital stay and mortality. There was no relationship between the type of nutrition and nutritional scales, anthropometric measurements, biochemical tests, length of hospital stay, and mortality. A high correlation was found between geriatric nutritional risk index and albumin, body mass index, arm circumference and calf circumference. As a conclusion, malnutrition is highly prevalent in patients with the need for palliative care. Compared to the Nutritional Risk Screening-2002 and Mini Nutritional Assessment, the Geriatric Nutritional Risk Index containing objective variables is an effective and easy to implement scale that can be used in bedridden patients for nutritional assessment.