Serum zonulin düzeyi ile akut pankreatit arasındaki ilişki
Relationship between serum zonulin level and acute pancreatitis
  1. Tez No: 852584
  2. Yazar: HATİCE KOZAN KALKIŞIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SANEM KAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, zonulin, bağırsak geçirgenliği, bakteriyel translokasyon, pankreatit şiddeti
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Serum Zonulin Düzeyi İle Akut Pankreatit Arasındaki İlişki Amaç: Akut pankreatit lokal veya sistemik komplikasyonlara neden olabilen ve yüksek morbidite ve mortalite oranlarına sahip bir hastalıktır. Akut pankreatitin erken evrelerinde bağırsak bariyer fonksiyonunda bozulma ve bakteriyel translokasyonda artış görülür. Zonulin, bağırsak geçirgenliğini değerlendirmek için kullanılan bir belirteçtir. Akut pankreatitte serum zonulin düzeylerinin ölçülmesinin hastalığın tanısında ve ciddiyetinin öngörülmesinde beliryeci olabileceğini düşündük. Be nedenle Akut pankreatitte bozulmuş bağırsak geçirgenliği ile serum zonulin düzeyi arasındaki ilişkiyi göstermeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız gözlemsel, prospektif bir çalışmaydı ve 111 akut pankreatitli hastayı ve 58 sağlıklı kontrolü içeriyordu. Hastaların pankreatit tanısı aldıkları andaki pankreatit nedenleri ve serum zonulin düzeyleri kaydedildi. Hastalar pankreatit morfolojisi, pankreatit şiddeti, antibiyotik ihtiyacı açısından değerlendirildi. Bulgular: Akut pankreatitli hastalarda zonulin düzeylerinin ortalama 43.8 ug/mL (P < 0,001) ile anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. Hastalık etyolojisine göre biliyer ve non biliyer AP arasında zonulin düzeylerinde anlamlı farklılık gözlenmedi. Akut pankreatit morfolojisine göre zonulin düzeylerinde anlamlı farklılık gözlenmedi. Hastalık şiddetine göre zonulin düzeylerinde anlamlı farklılık gözlenmedi. Hastaların antibiyotik ihtiyacına göre zonulin düzeylerinde anlamlı fark yoktu. Sonuç: Akut pankreatit hastalarında serum zonulin düzeylerinin anlamlı derecede azaldığı tespit edildi. Bu da zonulinin akut pankreatit patogenezinde potansiyel bir negatif biyobelirteç olabileceğini düşündürmektedir. Ancak bunun yanında serum zonulin düzeyi ile akut pankreatit şiddeti, organ disfonksiyon bozukluğu ve antibiyotik ihtiyacı arasında bir korelasyon yoktu.
Özet (Çeviri)
Relationship Between Serum Zonulin Level and Acute Pancreatitis AIM: Acute pancreatitis is a disease that can cause local or systemic complications and has high morbidity and mortality rates. In the early stages of acute pancreatitis, disruption of intestinal barrier function and increased bacterial translocation are observed. Zonulin is a marker used to assess intestinal permeability. We thought that measuring serum zonulin levels in acute pancreatitis could be a marker in the diagnosis and prediction of the severity of the disease. Therefore, we aimed to show the relationship between acute pancreatitis and serum zonulin level. MATERIAL AND METHOD: Our study is an observational, prospective study. It included 111 patients with acute pancreatitis and 58 healthy controls. The causes of pancreatitis and serum zonulin levels of the patients were recorded at the time of diagnosis. Patients were evaluated in terms of pancreatitis morphology, pancreatitis severity and antibiotic need. RESULTS: Zonulin levels in patients with acute pancreatitis were measured as 43.8 ug/mL (P < 0,001) on average and were found to be significantly lower. When biliary AP and non-biliary AP patients were compared, no significant difference was observed in zonulin levels. When interstitial AP and necrotizing AP patients were compared, no significant difference was observed in zonulin levels. No significant difference was observed in zonulin levels according to disease severity. There was no significant difference in zonulin levels when comparing patients who needed and did not need antibiotics. CONCLUSION: Serum zonulin levels were found to decrease significantly in acute pancreatitis patients. These results suggest that Zonulin may be a potential negative biomarker in the pathogenesis of acute pancreatitis. However, there was no correlation between serum zonulin level and acute pancreatitis severity, organ dysfunction and antibiotic need. Keywords