Araştırma altyapılarında (AA) kurumsal iletişim yapılanmaları üzerine bir analiz: Türkiye Ulusal Gözlemevleri örneği
An analysis on institutional communication structures in research infrastructures (AA): The case of Turkish National Observatories
  1. Tez No: 1012986
  2. Yazar: MEHTAP TOPÇUOĞLU KURNAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DEĞİRMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal iletişim, Corporata communication
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye için önemi giderek artmakta olan kamu kurumlarındaki kurumsal iletişim yapılanmalarının analiz edilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Son yıllarda, Cumhurbaşkanlığı başta olmak üzere bakanlıklar, üniversiteler ve diğer kamu kurumlarında kurumsal iletişim yapılanmaları öncelikli bir konu haline gelmiş; bu alanda gerçekleştirilen çalışmaların olumlu sonuçlar doğurduğu açıkça gözlemlenmiştir. Bu bağlamda, hem Türkiye'de hem de dünyada kurumsal iletişimi etkin şekilde yürütebilen kurumların faaliyetlerinin analiz edilmesi, gelişmiş iletişim modellerinin temel niteliklerinin ortaya konulması açısından kritik bir rol oynamaktadır. Böylelikle, diğer kurumlar için de örnek teşkil edebilecek bir kurumsal iletişim çerçevesi geliştirilebilecektir. Bu gerçekten hareketle, Türkiye'nin son dönemdeki en önemli prestij projelerinden biri olan Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG) ve bu projenin yürütücüsü konumundaki Türkiye Ulusal Gözlemevleri için yenilikçi bir kurumsal iletişim modeli geliştirilmesi büyük bir gereklilik arz etmektedir. Dolayısıyla bu çalışma, hem literatüre sağlayacağı katkı hem de uygulamaya dönük model geliştirme hedefi bakımından önemli bir yere sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study is of great importance for analyzing corporate communication structures in public institutions, which are increasingly important for Turkey. In recent years, corporate communication structures have become a priority in ministries, universities, and other public institutions, particularly the Presidency, and it has been clearly observed that the positive results of studies conducted in this area have been achieved. In this context, analyzing the activities of institutions that effectively implement corporate communication, both in Turkey and globally, plays a critical role in revealing the fundamental characteristics of advanced communication models. Thus, a corporate communication framework that can serve as an example for other institutions can be developed. Based on this fact, the development of an innovative corporate communication model is crucial for the Eastern Anatolian Observatory (DAG), one of Turkey's most prestigious projects of recent times, and for the Turkish National Observatories, which are the implementers of this project. Therefore, this study is significant both in terms of its contribution to the literature and its goal of developing a practical model.