LU-177 psma radyoligand tedavisinin böbrek fonksiyonları üzerine etkisinin renal sintigrafiler, GA-68 PSMA PET/BT ve biyokimyasal parametreler ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of LU-177 psma radioligand treatment on renal functions using renal scintigraphy, GA-68 PSMA PET/CT and biochemical parameters
  1. Tez No: 1012992
  2. Yazar: MERVE KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME DEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: DMSA, DTPA, Ga-68 PSMA PET/CT, Lutetium-177 PSMA, Neph-rotoxicity, Prostate Cancer
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Lutesyum-177 (Lu-177) Prostat Spesifik Membran Antijeni (PSMA) rad-yoligand tedavisi (RLT) alan hastalarda tedaviye bağlı gelişebilecek olası renal toksisite-yi; biyokimyasal parametrelerin yanı sıra renal sintigrafik görüntülemeyle değerlendir-mektir. İkincil amacımız, Galyum-68 (Ga-68) PSMA pozitron emisyon tomografi-si/bilgisayarlı tomografi (PET/BT) tetkikinin renal fonksiyonları öngörmedeki başarısını, serum renal parametreleri ve konvansiyonel sintigrafilerle karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, kliniğimizde 01.2024 – 01.2026 tarihleri arasında Lu-177 PSMA RLT uygulanan 43 metastatik kastrasyon dirençli prostat kanseri (MKDPK) tanılı hasta dahil edildi. Hastaların bazal ve tedavi sonrası 4-8.hafta dönemle-rindeki serum renal parametreleri ile Teknesyum-99m Dimerkaptosüksinik asit (Tc-99m DMSA) ve Teknesyum-99m Dietilenaminpentaasetik asit (Tc-99m DTPA) renal sintigra-fi verileri kaydedildi. PET/BT görüntülerinden; böbrek standart uptake value (SUV), moleküler böbrek volümü (MBV) ve total böbrek uptake (TBU) parametreleri elde edil-di. Ayrıca PSMA PET/BT ile DMSA böbrek sintigrafisindeki renal parankim tutulumla-rını karşılaştırmak amacıyla; böbrek parankimleri üst pol, orta zon ve alt pol aktivite tutu-lumlarına göre 0-3 arası görsel skorlama yapılarak analiz edildi. İstatistiksel analiz için SPSS 31 yazılımı kullanıldı. Tedavi öncesi ve sonrası karşılaştırma için Paired Samples t-test/ Wilcoxon Signed Rank ve korelasyon analizi için Pearson/ Spearman testleri kulla-nıldı. Bulgular: Serum renal belirteçler ve renal sintigrafik parametrelerin hiçbirinde tedavi öncesi ve sonrasında istatistiksel olarak anlamlı değişiklik izlenmedi. Ga-68 PSMA PET/BT'den elde edilen kantitatif verilerde ise hafif düzeyde anlamlı düşüş iz-lenmekle birlikte, bu durum klinik düzeyde anlamlı toksisite oluşturmamıştır. PET/BT parametreleri en güçlü MBV ile eGFR arasında (p = 0,001 ; r = 0,535) olmak üzere se-rum renal belirteçler ile anlamlı korelasyon gösterdi. PSMA PET parankim görsel skorları da DMSA parankim sintigrafisi skorları ile yüksek korelasyon gösterdi. Sonuç: Bu çalışma, Lu-177 PSMA RLT'nin MKDPK hastalarında böbrek fonk-siyonları üzerinde ciddi bir nefrotoksik etki oluşturmadan güvenle uygulanabileceğini göstermiştir. Ayrıca, Ga-68 PSMA PET/BT'nin sadece bir onkolojik tetkik değil, aynı zamanda böbrek fonksiyonunu yansıtabilen potansiyel renal fonksiyonel bir görüntüleme modalitesi olduğunu ortaya koymuştur. Anahtar Kelimeler, : DMSA, DTPA, Ga-68 PSMA PET/BT, Lutesyum-177 PSMA, Nefrotoksisite, Prostat Kanseri
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To evaluate potential renal toxicity that may develop secondary to Lutetium-177 (Lu-177) Prostate-Specific Membrane Antigen (PSMA) radioligand the-rapy (RLT) in patients receiving treatment, using both biochemical parameters and renal scintigraphic imaging. Our secondary objective was to assess the effectiveness of Gal-lium-68 (Ga-68) PSMA positron emission tomography/computed tomography (PET/CT) in predicting renal function, in comparison with serum renal parameters and conventio-nal scintigraphic methods. Materials and Methods: The study included 43 patients diagnosed with metas-tatic castration-resistant prostate cancer (mCRPC) who underwent Lu-177 PSMA RLT in our clinic between January 2024 and January 2026. Serum renal parameters, as well as Technetium-99m dimercaptosuccinic acid (Tc-99m DMSA) and Technetium-99m di-ethylenetriamine pentaacetic acid (Tc-99m DTPA) renal scintigraphy data obtained at baseline and during the 4–8 week post-treatment period, were recorded. From PET/CT images, kidney standardized uptake value (SUV), molecular kidney volume (MKV), and total kidney uptake (TKU) parameters were obtained. In addition, to compare renal parenchymal uptake on PSMA PET/CT with DMSA renal scintigraphy, renal parenchy-ma was visually scored from 0 to 3 according to upper pole, middle zone, and lower pole activity uptake. Statistical analyses were performed using SPSS version 31 softwa-re. Paired Samples t-test/Wilcoxon Signed Rank tests were used for pre- and post-treatment comparisons, while Pearson/Spearman tests were used for correlation analyses. Results: No statistically significant differences were observed in serum renal markers or renal scintigraphic parameters before and after treatment. Although a mild but statistically significant decrease was observed in quantitative parameters obtained from Ga-68 PSMA PET/CT, this did not result in clinically significant toxicity. PET/CT parameters showed significant correlations with serum renal markers, with the strongest correlation observed between MKV and eGFR (p = 0.001; r = 0.535). PSMA PET pa-renchymal visual scores also demonstrated a high correlation with DMSA parenchymal scintigraphy scores. Conclusion: This study demonstrated that Lu-177 PSMA RLT can be safely administered in patients with mCRPC without causing significant nephrotoxic effects on renal function. Furthermore, Ga-68 PSMA PET/CT was shown to be not only an on-cologic imaging modality but also a potential functional renal imaging method capable of reflecting renal function.