Üst kapak blefaroplasti operasyonu yapılan hastalarda farklı cerrahi tekniklere göre kuru göz parametreleri, pupillografik bulgular ve kornea topografi değerlerindeki değişimin değerlendirilmesi
Evaluation of changes in dry eye parameters, pupillographic findings, and corneal topographic values according to different surgical techniques in patients undergoing upper eyelid blepharoplasty
  1. Tez No: 1012999
  2. Yazar: BUSE KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL İLKAY SEZGİN AKÇAY, DR. AYÇA TURAN YARDIMCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Blefaroplasti, Kuru Göz, Meibografi, Pupillografi, Kornea Topografisi, Blepharoplasty, Dry Eye Disease, Meibomian Glands, Pupillometry, Corneal Topography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, cilt ile birlikte parsiyel preseptal orbikülaris oküli kas eksizyonunun uygulandığı ve yalnızca cilt eksizyonunun yapıldığı üst kapak blefaroplasti tekniklerinin; görme keskinliği, oküler yüzey parametreleri, invaziv ve noninvaziv gözyaşı kırılma zamanı (INV-BUT, NI-BUT, NIAvg-BUT), meibomian bez morfolojisi, pupillografik ölçümler ve korneal topografik parametreler üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya üst kapak blefaroplastisi uygulanan hastalar dahil edilerek cilt ile birlikte 3–4 mm preseptal orbikülaris kas eksizyonu yapılan grup ve yalnızca cilt eksizyonu yapılan grup olmak üzere iki gruba ayrıldı. Hastalar preoperatif, postoperatif 1. ay ve 3. ayda değerlendirildi. Değerlendirmede görme keskinliği, Oküler Yüzey Hastalık İndeksi (OSDI), Schirmer-I testi, invaziv ve noninvaziv gözyaşı kırılma zamanı (INV-BUT, NIF-BUT, NIAvg-BUT), meibografi, pupillografi ve korneal topografi parametreleri analiz edildi. Bulgular: Postoperatif erken dönemde her iki grupta kuru göz semptomlarında artış gözlenmekle birlikte, bu artış cilt+kas grubunda daha belirgin ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Schirmer testi sonuçlarında her iki grupta postoperatif anlamlı değişiklik izlenmedi. INV-BUT değerinde cilt+kas grubunda postoperatif 3. ayda anlamlı azalma görülürken, cilt grubunda anlamlı değişiklik saptanmadı. Noninvaziv gözyaşı kırılma zamanı parametrelerinde her iki grupta anlamlı değişiklik izlenmedi. Meibografik değerlendirmede özellikle üst kapakta her iki grupta bez kaybı oranlarında artış izlendi. Pupillografik analizde cilt+kas grubunda postoperatif 3. ayda skotopik pupil çapında anlamlı azalma saptanırken, cilt grubunda değişiklik izlenmedi. Görme keskinliği açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Korneal topografik değerlendirmede parametreler stabil bulunurken, yalnızca cilt grubunda 5 mm analiz zonunda aksiyel değişim anlamlıydı. Ciddi postoperatif komplikasyon izlenmedi. Sonuç: Blefaroplasti sonrası kuru göz semptomlarının çoğunlukla geçici olduğu ve aköz gözyaşı üretiminden ziyade gözyaşı filmi stabilitesi ve kapak dinamikleriyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Orbikülaris kas eksizyonu yapılan tekniklerde oküler yüzey değişiklikleri daha belirgin olabilir. Blefaroplastinin korneal topografi ve görme keskinliği üzerinde belirgin etkisi yoktur. Cerrahi teknik seçimi hasta bazında yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effects of upper eyelid blepharoplasty techniques involving skin excision with partial preseptal orbicularis oculi muscle excision and skin-only excision on visual acuity, ocular surface parameters, invasive and non-invasive tear break-up time (INV-BUT, NI-BUT, NIAvg-BUT), meibomian gland morphology, pupillographic measurements, and corneal topographic parameters. Materials and Methods Patients who underwent upper eyelid blepharoplasty were included and divided into two groups: those who underwent skin excision with 3–4 mm partial preseptal orbicularis muscle excision and those who underwent skin-only excision. Patients were evaluated preoperatively and at postoperative 1 month and 3 months. Assessments included visual acuity, Ocular Surface Disease Index (OSDI), Schirmer-I test, invasive and non-invasive tear break-up time (INV-BUT, NIF-BUT, NIAvg-BUT), meibography, pupillography, and corneal topography parameters. Results: Although an increase in dry eye symptoms was observed in both groups in the early postoperative period, this increase was more pronounced and statistically significant in the skin+muscle group. No significant postoperative change was observed in Schirmer test results in either group. A significant decrease in INV-BUT was detected at postoperative 3 months in the skin+muscle group, whereas no significant change was observed in the skin-only group. No significant changes were found in non-invasive tear break-up time parameters in either group. Meibographic evaluation showed increased gland loss, particularly in the upper eyelid, in both groups. Pupillographic analysis revealed a significant decrease in scotopic pupil diameter at postoperative 3 months in the skin+muscle group, while no change was observed in the skin-only group. No significant difference was found between the groups in terms of visual acuity. Corneal topographic parameters remained stable in both groups; however, a significant axial change at the 5 mm analysis zone was observed only in the skin-only group. No serious postoperative complications were observed. Conclusion: Dry eye symptoms following blepharoplasty are mostly transient and appear to be related to tear film instability and eyelid dynamics rather than aqueous tear deficiency. Ocular surface changes may be more pronounced in techniques involving orbicularis muscle excision. Blepharoplasty does not appear to have a significant effect on corneal topography or visual acuity. Surgical technique selection should be individualized based on patient characteristics.