Ortaokul öğrencilerinin somut olmayan kültürel mirasa yönelik görüşlerinin incelenmesi
Investigation of middle school students' views on intangible cultural heritage
  1. Tez No: 1012998
  2. Yazar: SEVAL ŞAFAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ MEYDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Milli bilinç, Somut olmayan kültürel miras, National consciousness, Intangible cultural heritage
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Kültür, bir toplumun tarihsel süreç içinde oluşturduğu değerler bütünü olarak bireylerin kimlik gelişiminde önemli bir yere sahiptir. Bu bağlamda kültürel miras, geçmişten gü-nümüze aktarılan bilgi, inanç ve uygulamalar yoluyla toplumsal sürekliliği sağlar. Özellik-le somut olmayan kültürel miras; gelenekler, sözlü anlatımlar, törenler ve günlük yaşam pratikleri aracılığıyla bireylerin kültürle doğrudan bağ kurmasına imkân sağlar. Bu unsur-ların korunması ve yaşatılması, milli bilinç oluşumunu destekleyen temel ögeler arasında yer almaktadır. Eğitim öğretim sürecinde kültürel mirasa yer verilmesi, öğrencilerin kendi kültürel değerlerini tanımalarını ve içselleştirmelerini sağlar. Eğitim ortamlarında somut olmayan kültürel mirasa dayalı etkinliklerin yapılması, öğrencilerin kültürel farkındalıkla-rını artırırken aynı zamanda toplumsal aidiyet duygularını da güçlendirmektedir. Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin somut olmayan kültürel mirasa yönelik gö-rüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiş, model olarak ise temel nitel araştırma modeli tercih edilmiştir. Çalışma grubu, 2025-2026 eğitim öğretim yılında Kayseri'de bir ortaokulda 6. sınıfta öğrenim gören 8 öğrenciden oluş-maktadır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin toplanması odak grup görüşmesiyle gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda öğrenci-lere yöneltilen 8 soru aracılığıyla onların görüşlerine ilişkin veriler elde edilmiştir. Elde edilen veriler tümevarımsal içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmanın geçer-lilik ve güvenirliği kapsamında veri toplama ve analiz süreçleri dikkatle yürütülmüştür. Araştırma bulguları, öğrencilerin somut olmayan kültürel mirasa yönelik görüşlerinin ge-nel olarak olumlu yönde olduğunu ve öğrencilerin farkındalık düzeylerinin yüksek oldu-ğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Culture, as a set of values formed by a society over time, plays a significant role in the development of individuals' identities. In this context, cultural heritage ensures social continuity through the transmission of knowledge, beliefs, and practices from past to present. Intangible cultural heritage, in particular, enables individuals to establish a di-rect connection with culture through traditions, oral expressions, rituals, and daily life practices. The preservation and sustenance of these elements are among the fundamental factors that support the development of national consciousness. Including cultural heri-tage in the educational process allows students to recognize and internalize their own cultural values. Activities based on intangible cultural heritage in educational settings not only increase students' cultural awareness but also strengthen their sense of social belonging. The aim of this study is to reveal the views of middle school students on intangible cul-tural heritage. A qualitative research method was adopted in the study, and the basic qualitative research design was preferred as the model. The study group consists of 8 sixth-grade students studying at a middle school in Kayseri during the 2025–2026 aca-demic year. A semi-structured interview form was used as the data collection tool. The data were collected through a focus group interview. Within this scope, data regarding students' views were obtained through 8 questions directed to them. The obtained data were analyzed using the inductive content analysis method. Within the scope of validity and reliability, the data collection and analysis processes were conducted carefully. The findings of the study indicate that students' views on intangible cultural heritage are generally positive and that their level of awareness is high.