Kronik boyun ağrılı bireylerde mullıgan eklem mobilizasyonu ve aletli yumuşak doku mobilizasyonunun ağrı şiddeti, servikal farkındalık ve fonksiyonellik üzerine etkisinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of mulligan joint mobilization and instrument-assisted soft tissue mobilization on pain intensity, cervical awareness, and functionality in individuals with chronic neck pain
- Tez No: 1013003
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN BASKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Boyun ağrısı, Manuel terapi, Mulligan tekniği, Yumuşak doku, spinal mobilizasyon, Ağrı, Neck pain, Manuel theraphy, Mulligan technique, Soft tissue, Spinal mobilization
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmamızın amacı, kronik boyun ağrılı bireylerde Mulligan Eklem Mobilizasyonu ile Aletli Yumuşak Doku Mobilizasyonunun (AYDM) ağrı şiddeti, servikal farkındalık ve fonksiyonellik üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya, en az üç aydır kronik boyun ağrısı şikâyeti bulunan, 18–65 yaş aralığında toplam 40 birey dahil edilmiştir. Katılımcılar rastgele yöntemle Mulligan mobilizasyonu grubu (n=20) ve AYDM grubu (n=20) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki gruba da haftada 3 gün, 4 hafta boyunca toplam 12 seans tedavi uygulanmıştır. Değerlendirmeler tedavi öncesi ve tedavi sonrası yapılmıştır. Ağrı şiddeti Görsel Analog Skalası (VAS) ile, servikal farkındalık Fremantle Boyun Farkındalık Anketi (FBFA) ile ve fonksiyonellik Kopenhag Boyun Fonksiyonel Özürlülük Skalası (KBFÖS) ile değerlendirilmiştir. Ayrıca servikal eklem hareket açıklığı, derin boyun fleksör kas enduransı, yaşam kalitesi (SF-36) ve depresyon düzeyi (Beck Depresyon Ölçeği) ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Grup içi değerlendirmelerde, her iki grupta da tedavi sonrası ağrı şiddeti, servikal eklem hareket açıklığı, derin boyun fleksör kas enduransı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesi parametrelerinde anlamlı iyileşmeler saptanmıştır (p <0,05). Servikal farkındalık ve depresyon skorlarında her iki grupta iyileşme eğilimi gözlenmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalarda, ağrı şiddetindeki azalma Mulligan grubunda AYDM grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazla bulunmuştur (p = 0,002). Servikal ekstansiyon, lateral fleksiyon ve derin boyun fleksör kas enduransı değerlerinde Mulligan grubu lehine anlamlı artışlar saptanmıştır (p <0,05). Fonksiyonellik açısından KBFÖS sosyal etkileşim alt boyutu ile SF-36 fiziksel rol güçlüğü alanında Mulligan grubunun kazanımı anlamlı düzeyde daha yüksektir (p <0,05). Servikal farkındalık ve depresyon skorlarında ise Mulligan grubunda daha olumlu bir iyileşme eğilimi görülmekle birlikte, gruplar arası fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p> 0,05). Sonuç olarak, her iki tedavi yöntemi kronik boyun ağrılı bireylerde klinik iyileşme sağlamış olmakla birlikte, Mulligan eklem mobilizasyonunun ağrı azaltımı, servikal hareket açıklığı, kas enduransı ve fonksiyonel kazanımlar açısından AYDM'ye kıyasla daha etkili olduğu görülmüştür. Bu bulgular, Mulligan mobilizasyonunun kronik boyun ağrısının rehabilitasyonunda etkili bir tedavi yaklaşımı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of Mulligan joint mobilization and Instrument-Assisted Soft Tissue Mobilization (IASTM) on pain intensity, cervical awareness, and functional status in individuals with chronic neck pain. A total of 40 individuals aged between 18 and 65 years who had experienced chronic neck pain for at least three months were included in the study. Participants were randomly assigned to the Mulligan mobilization group (n = 20) and the IASTM group (n = 20). Both groups received treatment three times per week for four weeks, for a total of 12 sessions. Evaluations were performed before and after the treatment period. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), cervical awareness was evaluated with the Fremantle Neck Awareness Questionnaire (FNAQ), and functional status was measured using the Copenhagen Neck Functional Disability Scale (CNFDS). In addition, cervical range of motion, deep cervical flexor muscle endurance, quality of life (SF-36), and depression level (Beck Depression Inventory) were assessed. Within-group analyses demonstrated significant improvements in pain intensity, cervical range of motion, deep cervical flexor muscle endurance, functional status, and quality of life parameters in both groups following treatment (p <0.05). Improvements were also observed in cervical awareness and depression scores in both groups. Between-group comparisons demonstrated that the reduction in pain intensity was significantly greater in the Mulligan group compared with the IASTM group (p = 0.002). Significant improvements in cervical extension, lateral flexion, and deep cervical flexor muscle endurance were observed in favor of the Mulligan group (p <0.05). Regarding functional outcomes, significantly greater improvements were found in the social interaction subscale of the CNFDS and in the physical role functioning domain of the SF-36 in the Mulligan group (p <0.05). Although cervical awareness and depression scores showed more favorable improvement trends in the Mulligan group, the differences between groups were not statistically significant (p > 0.05). In conclusion, although both treatment approaches resulted in clinical improvement in individuals with chronic neck pain, Mulligan joint mobilization was found to be more effective than IASTM in terms of pain reduction, cervical range of motion, muscle endurance, and functional gains. These findings suggest that Mulligan mobilization may be an effective rehabilitation approach in the management of chronic neck pain.