Kronik boyun ağrılı bireylerde manuel tedavinin solunum parametreleri, ağrı, postür ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
The effect of manuel therapy on pulmonary parameters, pain, posture and quality of life in individuals with chronic neck pain
  1. Tez No: 579671
  2. Yazar: SEVAL TAMER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik boyun ağrısı, manuel tedavi, solunum fonksiyonları, yaşam kalitesi, Chronic neck pain, manual therapy, pulmonary functions, quality of life
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, kronik boyun ağrılı bireylerde manuel tedavinin solunum parametreleri, ağrı, postür ve yaşam kalitesi üzerine etkisini araştırmaktır. Kronik boyun ağrılı 46 hasta blok randomizasyon yöntemi ile Servikal Mobilizasyon+Egzersiz Grubu (SM+E G, n=15, yaş:32,06±2,79), Torakal ve Servikal Mobilizasyon+Egzersiz Grubu (TM+SM+E G, n=16, yaş 31,86±2,98) ve Egzersiz Grubu (E G, n=15, yaş:32,73±3,23) olarak üç gruba ayrılmıştır. Manuel tedavide Maitland mobilizasyon yöntemleri uygulanmış; egzersiz programında stabilizasyon egzersizleri, boyun ve skapulo-torasik kuvvetlendirme egzersizleri kullanılmıştır. Çalışmaya katılan tüm hastalar haftada 2 seans, 6 hafta süre ile tedaviye alınmış; tedavi öncesi ve sonrasında değerlendirilmiştir. Ağrı şiddeti Görsel Analog Skalası (VAS) ile, servikal hareket açıklığı universal gonyometre ile, boyun derin fleksör kas enduransı (DFK) basınçlı Biyofeedback ile, postür (başın anterior tilti) fotoğraflama yöntemi ile değerlendirilmiştir. Yaşam kalitesi ve özür için Kısa-form 36 (SF-36) ve Boyun Özürlülük İndeksi (BÖİ) kullanılmıştır. Torakal ekspansiyon mezura ile, solunum fonksiyonları spirometre ile ölçülmüştür. Maksimum inspiratuvar (MIP) ve ekspiratuvar basınç (MEP), ağız basınç ölçüm cihazı ile değerlendirilmiştir. Tedavi sonrası Egzersiz Grubu hariç, her iki manuel tedavi grubunda solunum fonksiyonlarının geliştiği; aksillar ekspansiyonun ise hiçbir grupta gelişmediği görülmüştür. Üç grupta, solunum parametreleri dışındaki tüm parametrelerde anlamlı düzeyde gelişmeler olmuştur. TM+SM+E Grubu'nun, MIP, MEP, solunum fonksiyonları, subkostal ekspansiyon, aktivite ağrısı, boyun sol lateral fleksiyon ve sağ rotasyonu, anterior tilt, DFK enduransı, BÖİ, SF-36 açısından en etkili yöntem olduğu görülmüştür (p0.05). SM+E Grubu'nun, solunum fonksiyonları, MIP, subkostal ekspansiyon, istirahat ve aktivite ağrısı, sağ rotasyon ve sol lateral fleksiyon, anterior tilt ve DFK enduransı açısından E Grubu'ndan daha etkili olduğu; DFK kuvveti, MEP, BÖİ ve SF-36 açısından ise E Grubu ile benzer etkiye sahip olduğu gözlenmiştir (p>0.05). Çalışmamızda, kronik boyun ağrılı hastalarda her üç tedavinin de bazı yararları olduğu; ancak özellikle torakal bölgeyi de içeren manuel tedavinin, solunum fonksiyonları başta olmak üzere en etkili yöntem olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of manual therapy on pulmonary parameters, pain, posture and quality life in patients with chronic neck pain. 46 patients with chronic neck pain were divided into three groups by block randomization as, Cervical Mobilization+Exercise Group (SM+E G, n=15, 32.06±2.79 yrs), Thoracic&Cervical Mobilization+Exercise Group (TM+SM+EG, n=16, 31.86±2.98 yrs) and Exercise Group (E G, n=15, 32.73±3.23 yrs). For the manual therapy, Maitland mobilization techniques were applied; for the exercise program, stabilization, neck and scapulo-thoracic strengthening were used. All patients included in the study were treated 2 sessions/week for 6 weeks; and they were evaluated before and after the treatment. Pain severity was evaluated using by Visual Analogue Scale (VAS), cervical range of motion by universal goniometer, neck deep flexor muscle endurance (DFK) by pressure biofeedback and posture (head anterior tilt) by photography method. Short Form-36 (SF-36) and Neck Disability Index (NDI) were used for quality of life and disability. Thoracic expansion and pulmonary functions were measured with tape and spirometer. Maximal inspiratory (MIP) and expiratory pressure (MEP) were measured by mouth pressure device. Pulmonary functions improved in both manuel therapy groups, except the Exercise Group, and axillary expansion showed no improvements in any of the groups after the treatment. There were significant improvements in all parameters exception of pulmonary parameters in three groups. TM+SM+E was found the most effective method in terms of pulmonary functions, MIP, MEP, subcostal expansion, activity pain, cervical left lateral flexion and right rotation, anterior tilt of the head, DFK endurance, NDI, SF-36 (p0.05). SM+E Group was superior to the E Group method on pulmonary functions, MIP, subcostal expansion, resting and activity pain, right rotation and left lateral flexion, anterior tilt, DFK endurance; but they had similar effects on MEP, DFK strength, NDI and SF-36 (p>0.05). Our study showed that all three treatments have some benefits in chronic neck pain patients; however, manual therapy, especially included thoracic region is the most effective method for all parameters, especially pulmonary parameters.