Kronik boyun ağrılı bireylerde boyun ağrı ve özür şiddeti ile üst ekstremite performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between neck pain and disability severity and upper extremity performance in individuals with chronic neck pain
  1. Tez No: 610584
  2. Yazar: HABİB ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERTUĞRUL DEMİRDEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Boyun, fonksiyonel performans, kronik ağrı, üst ekstremite, Chronic pain, functional performance, neck, upper extremity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Kronik Boyun Ağrılı Bireylerde Boyun Ağrı ve Özür Şiddeti ile Üst Ekstremite Performansı Arasındaki İlişkinin İncelenmesi Çalışmamız kronik boyun ağrılı bireylerde boyun ağrı ve özür şiddeti ile üst ekstremite performansı arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla planlandı. Çalışmamıza 18-65 yaş arası kronik boyun ağrılı bireyler dahil edildi. Çalışmaya alınan bireylerin demografik ve fiziksel özellikleri kaydedildi. Bireylerin boyun ağrı şiddeti Görsel Analog Skala, boyun özür düzeyi Kophenhag Boyun Fonksiyonel Özür Skalası ile değerlendirildi. Üst ekstremite kuvveti için Jamar® el dinamometresi (J. A. Preston Corporation, Clifton, NJ), üst ekstremite gücü için sağlık topu fırlatma testi, üst ekstremite enduransı için kapalı kinetik halka üst ekstremite stabilite testi ve üst ekstremite reaksiyon zamanı için Nelson Görsel El Reaksiyon Testi kullanıldı. Üst ekstremite fonksiyonelliği, Üst Ekstremite Fonksiyonel İndeks-20 (ÜEFİ-20) ile ölçüldü. Çalışmamıza yaş ortalaması 43.19±12.68 yıl olan, 63 kronik boyun ağrılı gönüllü birey dâhil edildi. Değerlendirmemiz sonucunda istirahatteki boyun ağrısı ile üst ekstremite endurans ve reaksiyon zamanı arasında ilişki olduğu (rho: -0,290, r: 0,281; p0,05). Aktivitedeki boyun ağrısının üst ekstremite fonksiyonelliği ile ilişkili olduğu (r: -0,422; p0,05). Gece boyun ağrısı ile üst ekstremite kuvvet, reaksiyon zamanı ve fonksiyonellik parametreleri arasında ilişki olduğu (rho: -0,272, r: 0,258, r: -0,405; p0,05). Boyun özür şiddeti ile üst ekstremite kuvveti ve fonksiyonelliği arasında ilişki olduğu (rho: -0,279, rho: -0,598; p0,05). Çalışmamız sonucunda kronik boyun ağrılı bireylerde ağrı ve özür şiddetine bağlı olarak sadece boyun bölgesinin değil üst ekstremite performansı ve fonksiyonun da etkilenebileceği belirlendi. Buna göre boyun ağrılı bireylerde üst ekstremitenin de değerlendirmeye alınarak, bu bölgedeki etkilenimlerin de belirlenmesinin faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Investigation of the Relationship Between Neck Pain and Disability Severity and Upper Extremity Performance in Individuals with Chronic Neck Pain Our study was planned to investigate the relationship between neck pain and disability and upper extremity performance in individuals with chronic neck pain. Patients with chronic neck pain aged 18-65 years were included in the study. Demographic and physical characteristics of the individuals were recorded. Neck pain severity of the subjects was assessed by Visual Analogue Scale and neck disability level was assessed by the Copenhagen Neck Functional Disability Scale. Jamar® hand dynamometer (J. A. Preston Corporation, Clifton, NJ) for upper extremity strength, seated medicine ball throw test for upper extremity power, closed kinetic chain upper extremity stability test for upper extremity endurance, Nelson Visual Hand Reaction Test for upper extemity reaction time were used. Upper extremity functionality measured by Upper Extremity Functional Index-20 (UEFI-20). Sixty-three volunteers with chronic neck pain with a mean age of 43.19 ± 12.68 years were included in the study. As a result of our evaluation, there was a relationship between neck pain at rest and upper extremity endurance and reaction time (rho: -0.290, r: 0.281; p0.05). Neck pain in activity was associated with upper extremity functionality (r: -0.422; p0.05). There is a relationship between night neck pain and upper extremity strength, reaction time and functionality parameters (rho: -0.272, r: 0.258, r: -0.405; p0.05). There was a relationship between the severity of neck disability and upper extremity strength and functionality (rho: -0.279, rho: -0.598; p0.05). As a result of our study, it was determined that not only the neck region but also the upper extremity performance and function could be affected in patients with chronic neck pain due to the severity of pain and disability. Accordingly, we think that the upper extremity should be evaluated in individuals with neck pain and it would be beneficial to determine the effects in this region.