Akut apandisitte Galaktin-3'ün tanısal değeri
Diagnostic value of Galectin-3 in acute appendicitis
- Tez No: 1013012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ AYGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Akut Apandisit, Galektin-3, Karın Ağrısı, Acil Servis, Acute Appendicitis, Galectin-3, Abdominal Pain, Emergency Department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET AKUT APANDİSİTTE GALAKTİN-3'ÜN TANISAL DEĞERİ Giriş: Apendiks Vermiformisin inflamasyonu ile karakterize olan Akut Apandisit (AA), özellikle genç hastalarda akut karın ağrısının en yaygın nedenidir. Acil servis, AA hastalarının tanısında ayrıcalıklı bir konuma sahiptir. Beyaz kan hücresi (WBC), nötrofil sayısı, C-reaktif protein (CRP), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR) gibi birçok laboratuvar belirteci AA tanısında kullanılmasına rağmen tanısal performansları yeterli değildir. AA tanısında kullanılacak yeni belirteçlerin arayışı devam etmektedir. Galektin-3, inflamasyon ve inflamatuar hastalıklarda rol oynayan yeni bir lektin bağlayıcı proteindir. Bu çalışmanın amacı Galektin-3'ün AA vakalarındaki tanısal performansının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya histopatolojik olarak doğrulanmış 18 yaş ve üstü 60 AA hastası ve yaş-cinsiyet uyumlu 60 sağlıklı kontrol dahil edildi. Acil servise başvuru sırasında alınan kan örneklerinden WBC, CRP, NLR ve PLR seviyeleri değerlendirildi. Preoperatif dönem Galektin-3 düzeyi ELISA yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 37.17±1.62 yıl, kontrol grubunun ise 33.37±1.31 yıldı. AA hastalarının %52.7'si, kontrol grubunun ise %47.3'ü erkekti. AA olguların WBC sayısı (p<0.001), CRP (p<0.001), NLR (p<0.001) ve PLR (p=0.007) değerleri kontrol grubuna göre daha yüksekti. Medyan Galektin-3 düzeyleri hasta ve kontrol gruplarında sırasıyla 276.49 pg/ml ve 185.26 pg/ml idi. AA hastalarının Galektin-3 seviyesi kontrol grubundan daha yüksekti (p<0.001). ROC analizlerinde, Galektin-3 düzeylerinin AA tanısı için %95 sensitivite ve %66.67 spesifite gösterdiği izlendi (p<0.001, AUC=0.879, Cut-off >205.98). Sonuç: Galektin-3, AA için önemli bir tanısal potansiyele sahiptir. Acil serviste AA tanısının zor olduğu durumlarda Galektin-3'ün değerlendirme sürecine dahil edilmesi doğru tanı konulmasını kolaylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIAGNOSTIC VALUE OF GALECTIN-3 IN ACUTE APPENDICITIS Introduction: Acute appendicitis (AA), which is characterized by inflammation of the vermiform appendix, is the most common cause of acute abdominal pain, especially in young patients. The emergency department has a privileged position in the diagnosis of AA patients. Although many laboratory markers such as white blood cell count (WBC), neutrophil count, C-reactive protein (CRP), neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR) are used in the diagnosis of AA, their diagnostic performance is not sufficient. Research continues into the identification of novel markers for the purpose of diagnosing AA. Galectin-3, a novel lectin-binding protein, involved in inflammation and inflammatory diseases. The aim of this study was to demonstrate the diagnostic performance of Galactin-3 in AA cases. Material and methods: The study included 60 histopathologically confirmed AA patients over 18 years of age and 60 age-sex-matched healthy controls. WBC, CRP, NLR and PLR were evaluated from blood samples obtained at the time of presentation to the emergency department. Preoperative galectin-3 level were studied by ELISA method. Results: The mean age of the patients was 37.17±1.62 years and 33.37±1.31 years in the control group. 52.7% of the AA patients and 47.3% of the control group were male. WBC count (p<0.001), CRP (p<0.001), NLR (p<0.001) and PLR (p=0.007) of AA cases were higher than the control group. Median galectin-3 levels were 276.49 ng/ml and 185.26 ng/ml in the patient and control groups, respectively. AA patients had higher levels of galectin-3 than controls (p<0.001). ROC analyses demonstrated that galectin-3 levels exhibited 95% sensitivity and 66.67% specificity for the diagnosis of AA (p<0.001, AUC=0.879, Cut-off >205.98). Conclusion: Galectin-3 has an important diagnostic potential for AA. In cases where the diagnosis of AA is difficult, the inclusion of galactin-3 in the evaluation process may facilitate the correct diagnosis in the emergency department.