Primer sjögren sendromunda sistemik immün- inflamasyon indeksi (SII) ve immün-inflamasyon belirteçlerinin hastalık aktivitesi veekstraglandüler tutulumlar ile ilişkisi
The relationship of systemic immune-inflammation index(SII) and immune-inflammatory markers with diseaseactivity and extraglandular involvement in primarySjögren's syndrome
- Tez No: 1013011
- Danışmanlar: PROF. DR. MEMNUNE SENA ULU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: ESSDAI, CRP, SII, Hastalık aktivitesi, ESSDAI, CRP, SII, Disease activity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Primer Sjögren sendromu (pSS), yalnızca glandüler bulgularla sınırlı kalmayıp farklı organ tutulumları ile seyreden heterojen bir otoimmün hastalıktır ve bu durum hastalık aktivitesinin değerlendirilmesini güçleştirmektedir. Klasik inflamasyon belirteçleri yaygın olarak kullanılmakla birlikte, son yıllarda hematolojik inflamasyon indekslerinin de bu amaçla kullanılabileceği öne sürülmüştür; ancak bu parametrelerin pSS'deki rolü net değildir. Bu çalışmada, pSS hastalarında hastalık aktivitesi ile CRP, ESH ve hematolojik indeksler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi ve bu parametrelerin farklı organ tutulumları ile bağlantısının ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya pSS tanısı almış hastalar dahil edilerek hastalık aktivitesi ESSDAI skoru ile değerlendirildi ve hastalar düşük ve orta aktivite gruplarına ayrıldı. Nötrofil, lenfosit, monosit ve trombosit sayıları ile bunlardan türetilen NLR, PLR, SII ve SIRI indeksleri ile CRP ve ESH düzeyleri analiz edildi. Ayrıca organ tutulumlarına göre laboratuvar parametreleri karşılaştırıldı ve hastalık aktivitesini etkileyen bağımsız faktörler lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Orta hastalık aktivitesi grubunda CRP ve ESH düzeyleri anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,05), ancak nötrofil, lenfosit, monosit, trombosit sayıları ile NLR, PLR, SII ve SIRI açısından gruplar arasında fark saptanmadı (p>0,05). Lojistik regresyon analizinde yaş ve ESH hastalık aktivitesi ile bağımsız ilişkili bulunurken, diğer parametreler anlamlı değildi. ESSDAI ile CRP (r=0,453) ve ESH (r=0,345) arasında pozitif korelasyon saptanırken, hematolojik indekslerle anlamlı ilişki izlenmedi. Organ tutulumlarında pulmoner tutulumda monosit, renal tutulumda CRP, ESH ve trombosit, hematolojik tutulumda ESH ve artiküler tutulumda ix CRP anlamlı bulunurken, hematolojik indeksler hiçbir tutulumda anlamlı farklılık göstermedi. Sonuç: Bu çalışmada, primer Sjögren sendromunda hastalık aktivitesinin değerlendirilmesinde CRP ve ESH gibi klasik inflamasyon belirteçlerinin daha tutarlı ve klinik olarak anlamlı sonuçlar verdiği, buna karşılık NLR, PLR, SII ve SIRI gibi türetilmiş hematolojik indekslerin hem hastalık aktivitesi hem de organ tutulumlarını yansıtma açısından sınırlı kaldığı gösterilmiştir. Ayrıca yaşın hastalık aktivitesi ile ilişkili bulunması, klinik seyirde demografik faktörlerin de göz ardı edilmemesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu bulgular, pSS'de hastalık değerlendirmesinin tek bir biyobelirtece indirgenemeyeceğini ve klinik, laboratuvar ve organ tutulumlarının birlikte ele alındığı bütüncül bir yaklaşımın gerekliliğini güçlü şekilde desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Primary Sjögren's syndrome (pSS) is a heterogeneous autoimmune disease that is not limited to glandular manifestations but can involve multiple organ systems, making the assessment of disease activity challenging. Although classical inflammatory markers are widely used, hematological inflammation indices have recently been proposed as potential tools for this purpose; however, their role in pSS remains unclear. This study aimed to evaluate the relationship between disease activity and CRP, ESR, and hematological indices in patients with pSS, and to investigate their association with different organ involvements. Materials and Methods: Patients diagnosed with pSS were included in the study, and disease activity was assessed using the ESSDAI score, with patients classified into low and moderate activity groups. Neutrophil, lymphocyte, monocyte, and platelet counts, along with derived indices including NLR, PLR, SII, and SIRI, as well as CRP and ESR levels, were analyzed. Laboratory parameters were also compared according to organ involvement, and independent factors associated with disease activity were evaluated using logistic regression analysis. Results: CRP and ESR levels were significantly higher in the moderate disease activity group (p<0.05), whereas no significant differences were observed between groups in terms of neutrophil, lymphocyte, monocyte, platelet counts, or NLR, PLR, SII, and SIRI (p>0.05). In logistic regression analysis, age and ESR were independently associated with disease activity, while other parameters were not significant. A positive correlation was found between ESSDAI and CRP (r=0.453) and ESR (r=0.345), whereas no significant associations were observed with hematological indices. Regarding organ involvement, monocyte levels were significant in pulmonary xi involvement; CRP, ESR, and platelet levels in renal involvement; ESR in hematological involvement; and CRP in articular involvement, while hematological indices showed no significant differences across any organ involvement. Conclusion: This study demonstrated that classical inflammatory markers such as CRP and ESR provide more consistent and clinically meaningful results in assessing disease activity in primary Sjögren's syndrome, whereas derived hematological indices including NLR, PLR, SII, and SIRI have limited value in reflecting both disease activity and organ involvement. In addition, the association between age and disease activity highlights the importance of considering demographic factors in the clinical course of the disease. These findings support the notion that disease assessment in pSS cannot rely on a single biomarker and underscore the need for a comprehensive approach integrating clinical features, laboratory parameters, and organ involvement.