Subakromial sıkışma sendromu olan hastalarda ultrason vekısa dalga diatermi tedavilerinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of ultrasound and short-wave diathermy treatments in patients with subacromial impingement syndrome.
- Tez No: 1013021
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARAKOYUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Subakromiyal sıkışma sendromu, ultrason tedavisi, kısa dalga diatermi, omuz ağrısı, Subacromial impingement syndrome, Ultrasound therapy, Short-wave diathermy, Shoulder pain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
ÖZET Subakromiyal sıkışma sendromu (SSS), omuz ağrısının en sık nedenlerinden biri olup ağrı, eklem hareket açıklığında kısıtlılık ve fonksiyonel kayıp ile karakterize bir klinik tablodur. Bu çalışmanın amacı, SSS tanılı hastalarda ultrason (USG) ve kısa dalga diatermi (KDD) tedavilerinin ağrı, eklem hareket açıklığı, fonksiyonel kapasite, yaşam kalitesi, depresyon ve kinezyofobi üzerine etkilerini karşılaştırmaktır. Bu prospektif klinik çalışmaya SSS tanısı konulan toplam 53 hasta dahil edildi. Hastalar polikliniğe başvuru zamanlarına göre iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da standart tedavi olarak hotpack ve transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS) uygulandı. Birinci grupta yer alan 27 hastaya ek olarak ultrason tedavisi uygulanırken, ikinci gruptaki 26 hastaya kısa dalga diatermi uygulandı. Tüm hastalara toplam 15 seans tedavi programı verildi. Hastalar tedavi öncesinde, tedavi bitiminde ve tedavi sonrası 4. haftada değerlendirildi. Değerlendirmelerde ağrı için Visual Analog Skala (VAS), eklem hareket açıklığı ölçümleri, fonksiyonel durum için Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), yaşam kalitesi için Short Form-36 (SF-36), depresyon için Beck Depresyon Ölçeği ve kinezyofobi için Tampa Kinezyofobi Ölçeği kullanıldı. Her iki tedavi grubunda da tedavi sonrası değerlendirmelerde ağrı düzeylerinde anlamlı azalma, eklem hareket açıklığında artış ve fonksiyonel kapasitede iyileşme saptandı. Ayrıca yaşam kalitesi, depresyon düzeyi ve kinezyofobi skorlarında da anlamlı iyileşme gözlendi. Gruplar arası karşılaştırmalarda kinezyofobi açısından ultrason uygulanan grupta daha belirgin iyileşme olduğu saptandı. Sonuç olarak, ultrason ve kısa dalga diatermi tedavilerinin subakromiyal sıkışma sendromlu hastalarda ağrı, eklem hareket açıklığı, fonksiyonel kapasite ve psikososyal parametreler üzerinde olumlu etkiler sağladığı, özellikle kinezyofobide ultrasonun daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Subacromial impingement syndrome (SIS) is one of the most common causes of shoulder pain and is characterized by pain, limitation in range of motion, and functional impairment. The aim of this study was to compare the effects of ultrasound (US) and short-wave diathermy (SWD) therapies on pain, range of motion, functional capacity, quality of life, depression, and kinesiophobia in patients with SIS. A total of 53 patients diagnosed with SIS were included in this prospective clinical study. Patients were divided into two groups according to the order of admission to the outpatient clinic. Standard treatment consisting of hot pack and transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) was applied to both groups. In addition, ultrasound therapy was administered to the first group, while short-wave diathermy therapy was applied to the second group. All patients received a total of 15 treatment sessions. Evaluations were performed before treatment, immediately after treatment, and at the fourth week after treatment. Pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), range of motion was measured by goniometric evaluation, functional status was evaluated using the Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), quality of life was assessed with the Short Form-36 (SF-36), depression was evaluated using the Beck Depression Inventory, and kinesiophobia was assessed with the Tampa Scale for Kinesiophobia. Significant improvements were observed in pain levels, range of motion, and functional capacity in both treatment groups after therapy. In addition, significant improvements were detected in quality of life, depression levels, and kinesiophobia scores. Intergroup comparisons revealed that improvement in kinesiophobia was more pronounced in the ultrasound group. In conclusion, both ultrasound and short-wave diathermy therapies appear to be effective physical therapy modalities in the management of subacromial impingement syndrome, with ultrasound showing a potentially greater effect on kinesiophobia.