Subakromiyal sıkışma sendromunda ultrason tedavisinin ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of ultrasound therapy on pain, functional status and quality of life in subacromial impingement syndrome
- Tez No: 523893
- Danışmanlar: PROF. LALE ALTAN İNCEOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Subakromiyal Sıkışma Sendromu, Ultrason, Sham Ultrason Egzersiz, Ağrı, Özürlülük, Yaşam Kalitesi, Anksiyete, Subacromial Impingement Syndrome, Ultrasound, Sham Ultrasound, Exercise, Pain, Disability, Life Quality, Anxiety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı subakromiyal sıkışma sendromlu hastalarda ultrason tedavisinin ağrı, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesine etkisinin araştırılmasıdır. En az 3 aydır olan omuz ağrısı şikayeti ile fizik tedavi kliniğine başvurmuş ve subakromiyal sıkışma sendromu tanısı konmuş olan toplam 53 hasta çalışmaya alındı. Hastalar randomize olarak iki gruba ayrıldı. Grup 1'deki (n=26) hastalara 1.5 Watt/cm2, 1.5 MHz devamlı ultrason tedavisi, grup 2'deki (n=27) hastalara ise sham ultrason uygulandı. US tedavisi ilgili omuza haftada 5 gün, 2 hafta boyunca toplam 10 seans 6 dk uygulandı. Her iki gruba da pasif eklem hareket açıklığı egzersizleri, codman sarkaç egzersizleri ve posterior kapsül germe egzersizlerinden oluşan aynı egzersiz programı verildi. Hastalar tedavi öncesi, tedavi bitimi ve tedavi sonrası 14. haftada değerlendirildi. Değerlendirmede Sayısal Derecelendirme Ölçümü (SDÖ), Eklem Hareket Açıklığı, Omuz Ağrı ve Özürlülük İndeksi (OAÖİ), Kol Omuz ve El Sorunları Kısa Anketi (Q-DASH), Nottingham Sağlık Profili (NSP) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS) kullanıldı. Her iki grupta 25 hasta tedaviyi tamamladı. Grup 1'de tedavi bitiminde SDÖ istirahat ve hareket, OAÖİ, NSP ağrı parametreleri ve EHA'da; tedavi sonrası 14. Haftada SDÖ, OAÖİ, NSP ağrı ve toplam parametreleri, Q-DASH ve EHA'da istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlendi. Grup 2'de tedavi bitiminde SDÖ hareket, OAÖİ özürlülük ve toplam, Q-DASH, HADS depresyon parametreleri ve pasif iç rotasyonda; tedavi sonrası 14. Haftada OAÖİ özürlülük ve toplam, HADS anksiyete ve depresyon ve NSP emosyonel parametreleri ve EHA'da istatistiksel olarak anlamlı iyileşme saptandı. İki grup arasında fark skorları karşılaştırıldığında, tedavi bitiminde OAÖİ, NSP ağrı parametrelerinde ve EHA'da; tedavi sonrası 14. Haftada SDÖ istirahat ve hareket, OAÖİ, NSP ağrı parametrelerinde ve EHA'da grup 1 lehine istatiksel olarak anlamlı iyileşme tespit edildi. Bu çalışmanın sonuçlarına göre, terapötik ultrasonun egzersiz programıyla beraber subakromiyal sıkışma sendromlu hastalarda ağrıyı ve özürlülüğü azaltabileceği ve fonksiyonel iyileşmeye katkıda bulunabileceği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of ultrasound therapy on pain, functional status and quality of life in the patients with subacromial impingement syndrome. A total of fifty three patients, who were admitted to physical therapy outpatient department with a complaint of shoulder pain for at least 3 months and diagnosed with subacromial impingement syndrome were included in the study. The patients were randomly divided into two groups. The patients in group 1 (n = 26) were administered 1.5 Watt/cm2, 1.5 MHz continuous US therapy and the patients in group 2 (n = 27) were administered sham US. The US treatment was applied 6 min to to the involved shoulder, 5 day a week, for a total of 10 sessions during 2 week. Both groups were given the same exercise program consisting of passive range of motion exercises, codman's pendulum exercises and posterior capsule stretching exercises. The patients were evaluated before treatment, immediately after treatment and at 14th week after treatment. Numeric Rating Scale (NRS), Range of Motion (ROM), Shoulder Pain and Disability Index (SPADI), Quick Disability of the Arm, Shoulder and Hand Score (Q-DASH), Nottingham Health Profile (NHP) and Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) were used in the evaluation. Twenty five patients in both groups completed treatment. In group 1 statistically significant improvements were observed in parameters NRS rest and activity, SPADI, NHP pain and ROM immediately after treatment and in parameters NRS, SPADI, NHP pain and total, Q-DASH and ROM at 14th week after treatment. In group 2 statistically significant improvements were obtained in NRS activity, SPADI disability and total, Q-DASH, HADS depression parameters and passive internal rotation immediately after treatment and in parameters SPADI disability and total, HADS anxiety and depression, NHP emotion and ROM at 14th week after treatment. When the difference scores between the two groups were compared, statistically significant improvement was found in favor of group 1 at SPADI, NHP pain parameters and ROM immediately after treatment and in NRS pain and activity, SPADI, NHP pain parameters and ROM at 14th week after treatment. According to the results of this study, it can be concluded that therapeutic ultrasound with exercise program may decrease pain and disability and contribute to functional recovery in the patients with subacromial impingement syndrome.